Annonce
Guldborgsund

Vindmøllepark kom et skridt nærmere

Byrådet skal på sit møde torsdag i næste uge tage endelig stilling til, om planen om Vennerslund Energipark skal realiseres. Derefter skal der udstedes en byggetilladelse til projektet, før selve etableringen kan finde sted. Foto: Anders Knudsen/arkiv

Et lille flerta stemte trods stor uenighed ja til planerne for Vennerslund Energipark, der blandt andet inkluderer seks omdiskuterede vindmøller.

VENNERSLUND Vindmølle- og solcelleanlægget Vennerslund Energipark kom tirsdag et skridt tættere på realisering, da økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune stemte for forslaget.

Det skete med den mindst mulige margen blandt de syv medlemmer af udvalget, fire mod tre, da Guldborgsundlistens tre medlemmer af udvalget samt Venstres enlige medlem stemte for, mens Socialdemokratiets to medlemmer og Dansk Folkepartis René Christensen stemte imod.

Den tætte afgørelse ser på forhånd ud til at komme til at spejle afstemningen i byrådet, hvor sagen endelig afgøres torsdag i næste uge, og det ærgrer René Christensen.

- Det bliver en enkelt mandat, der kommer til at afgøre det, ser det ud til, og det er altså noget, der berører rigtig mange mennesker, siger han, der er skeptisk omkring forløbet:

- Jeg synes, at det har været en ærgerlig sag, og det har ikke været særligt kønt, men nu må vi se, hvad der sker, når det kommer på byrådsmødet, for det er der, det skal afgøres.

Politikeren mener, at der er flertal imod planen, der inkluderer seks vindmøller på 150 meters højde, hvis man spurgte hvert byrådsmedlem i et lukket rum, og det gør ham ekstra skuffet.

Ødelægger natur og generer

Næstformand i økonomiudvalget Bo Abildgaard (S) er også ked af beslutningen.

Han mener, at naturen ødelægges, og borgerne generes med vindmølleparken, som ikke kan leve op til de forventninger, der tidligere i projektet var til, hvor meget strøm der kan leveres, da denne er svær at lagre, samt at ladestandere til elbiler ikke sådan lige er til at opstille.

Derudover kritiserer han borgmester John Brædder (G) for at gå imod løfter, han afgav før valgkampen i 2017. Her mindes han, at borgmesteren skrev under på, at der ikke kom vindmøller på land, og samme kritik kommer René Christensen med.

- Jeg husker tydeligt de valgmøder, vi havde ved sidste kommunevalg, hvor både Socialdemokratiet, DF og Guldborgsundlisten var skeptiske over for vindmøller. At man kan stå ved valgmøder og sige, at man er meget kritisk over for vindmøller, at man ikke forventer, at de kommer, og man så efterfølgende stemmer for, det er problematisk, siger han.

Seneste udvikling i vindmøllesagen:
11. juni-26. august: Planforslaget var sendt i offentlig høring. 1.931 svar indkom fra borgerne, hvoraf 1.524 var negative over for vindmølleparken, 396 positive og 11 centrale. Der kom tillige bemærkninger fra Miljø- og Erhvervsstyrelsen, Energinet, Vejdirektoratet og Lolland-Falsters Stift. Bemærkningerne medførte, at der blev udarbejdet supplerende redegørelse til sagen.
Parallelt med høringen blev der holdt offentlige møder 24. juni og 12. august. Det første var digitalt, mens det andet var med fysisk fremmøde.
16. november stemte teknik, miljø og ejendomsudvalget for planen med stemmetallet 4-1.
1. december stemte økonomiudvalget for med stemmetallet 4-3.
10. december afgøres sagen endeligt, når byrådet har forslaget til afstemning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet lå der allerede

Kritikken passer bare ikke, lyder det fra John Brædder.

- Hvis man ser på, hvad jeg har skrevet under på og sagde i valgdebatten på TV2 Øst, så var det at bevare Borremosen, at der ikke kom vindmøller der. Jeg har ikke skrevet under på noget om Vennerslund, for havde jeg gjort det, så havde jeg stemt nej nu, siger han og fortsætter:

- I valgdebatten sagde jeg, at vi ville se på de projekter, der i forvejen lå, men ikke ville se på nye projekter, der måtte komme. Projektet med Vennerslund begyndte for otte år siden, hvor der blev udpeget 36 steder, der kunne sættes vindmøller op. Det blev siden til otte og så fire, og nu er Vennerslund tilbage, så det lå der altså allerede, da vi havde den debat.

Han glæder sig over, at udvalget stemte ja til projektet, og håber, at det samme sker i byrådet, da kommunen så kan bidrage til den grønne omstilling.

Han er træt af tonen, der har været i debatten, men beundrer Bevar Roen for dens engagement omkring sagen. Gruppen, der består af modstandere af Vennerslund Energipark, har demonstreret foran rådhuset i forbindelse med tidligere byrådsmøder, og da oplever John Brædder at have haft en god dialog med dem.

  • Byrådet skal på sit møde torsdag i næste uge tage endelig stilling til, om planen om Vennerslund Energipark skal realiseres. Derefter skal der udstedes en byggetilladelse til projektet, før selve etableringen kan finde sted. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Annonce
Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
Lolland

Fjerner alle skraldespande

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster