cookie-og-privatlivspolitik
På Adamshøj Gods glæder Carl Bøisen Thøgersen sig til at invitere indenfor og bl.a. vise den nye økologiske ægproduktion frem til gæsterne ved Åbent Landbrug

7

Billeder

På Adamshøj Gods glæder Carl Bøisen Thøgersen sig til at invitere indenfor og bl.a. vise den nye økologiske ægproduktion frem til gæsterne ved Åbent Landbrug
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

- Vi vil gerne i dialog med forbrugeren

Adamshøj Gods inviterer i år indenfor til Åbent Landbrug, hvor godsejer Carl Boisen Thøgersen viser den nye økologiske æproduktion frem.
12. september 2019 kl. 10:00 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
- 62 gårde landet over er i år med i Åbent Landbrug, som foregår 15. september, de fleste steder i tidsrummer fra kl. 10.00-16.00.
- På www.aabentlandbrug.dk kan du få et overblik over åbne gårde og finde en gård, du har lyst til at besøge.
- Adamshøj Gods som omtalt i artiklen ligger på Adamshøjvej 37, Ringsted.

- Færre og færre kender nogen, der har tilknytning til landbruget. Derfor er det vigtigt, at folk ser, hvordan et moderne landbrug ser ud. Meget kritik bunder i uvidenhed, så vi håber at få en dialog med forbrugeren om, hvilke produkter vi skal producere, og hvordan vi skal producere dem.

Sådan siger Carl Boisen Thøgersen, godsejer på Adamshøj Gods, som har valgt at deltage i Åbent Landbrug 15. september. På dagen vil 62 landmænd landet over invitere nysgerrige indenfor, og Adamshøj Gods ved Ringsted er i år med for første gang.

- Vi vil gerne være med til at vise, at et landbrug i dag ikke er, som det var før i tiden, og at naboer og folk i området får et positivt indtryk af Adamshøj og ser, at vi er miljøbevidste, fortæller Knud Arne Frandsen, der er driftsleder på Adamshøj, der råder over 400 ha inklusiv skov.

Men med forpagtet jord i Vestsjælland, ved Faxe og Roskilde dyrker godset hele 1.956 hektar jord, og 2.500 ha, hvis man tæller driftsfællesskabet med Carl Boisen Thøgersens svigersøn Casper Rolighed med.

På markerne dyrkes hvede, byg, hundegræs, rajgræs, raps, rug, sukkerroer konventionelt, ligesom der er udlagt arealer til brak. Der er også sat gang i økologisk dyrkning af hvede, og det er planen at sælge økologisk mel fra gårdbutikken.

Derudover dyrkes der økologisk byg, som bruges til øl, mens også til godsets nye økologiske hønseproduktion, hvor hønsene får grovfoder fra ærte- og bygplanter.


Øko-æg er ny driftsgren

I starten af året flyttede 18.000 høns af racen Lohman Light ind i en 3.000 kvm nyopført stald, hvor hønsene er opdelt i grupper af 3.000, som har adgang til 1,2 hektar udeareal, hvor de kan gå frit rundt og rode i jorden. I alt er der 7,2 hektar, som er beplantet med hurtigtvoksende træer som poppel, som hønsene kan søge ind under for at føle sig trygge.

- Vi ville gerne have en ny driftsgren, så vi fik kontakt med pakkeriet, som gerne ville have en producent på Sjælland, siger Carl Boisen Thøgersen.

Hønsene lægger cirka 6,5 mio. æg om året og sælges til Hedegaard.

- Jeg valgte, at det skulle være økologiske æg, fordi jeg tror, det er det, forbrugerne vil have i fremtiden. Jeg synes også, at det er en lækker produktion, hvor hønsene har god plads, verandaer med grovfoder, og hvor de kan gå rundt udenfor, siger godsejeren.


Bedre dyrevelfærd

I forhold til reglerne for økologisk ægproduktion er han gået et par skridt videre.

- Vi har investeret i siddepinde, hvor hønsene har et større greb, og under pindene er der placeret en lille eltråd, som begrænser angreb fra blodmider. Det skulle gerne give bedre dyrevelfærd, forklarer Carl Boisen Thøgersen.

Han købte godset i 2005, og i hans tid på godset har der ikke før været husdyrproduktion.

- Men jeg synes, det er meget spændende. Det er en ren produktion, og så er det dejligt, man ikke skal op og malke klokken 6 om morgenen, som han siger.

Der bliver tændt for lyset i stalden kl. 6.30, og ved 8-tiden er æggene klar til at blive kørt ind i pakkeriet. Der er en fastansat i hønseproduktionen, og derudover er der på godset driftslederen, fire traktorførere, en elev og i høsten to ekstra medhjælpere.

Og der er brug for alle hænder og flere til fra familie og venner, når der er Åbent Landbrug.

- Vi ved ikke, hvad vi kan forvente, men fra Åbent Landbrugs side siger de, at der kan komme alt fra 500 til 4.000 mennesker, siger Carl Boisen Thøgersen.


Det kan du opleve

De mange besøgende vil kunne kigge ind i hønseproduktionen fra et besøgsrum, besøge pakkeriet, og en dyrlæge vil skære en høne op og fortælle om, hvordan den ser ud indeni. Man kan se maskinerne i maskinhallen, der vil være halmlegeplads og café, hvor en lokal kok laver madretter med kylling og æg som fx æggekage og sandwich.

Man kan også komme ind og se godsets hovedbygning fra 1872 eller besøge gårdbutikken, hvor man foruden æg også kan købe bl.a. mel, æblemost fra Farendløse Mosteri og honning fra Adamshøj.

Carl Boisen Thøgersens datter Marie-Louise Boisen Lendal er en af stifterne af Tænketanken Frej, som også vil være til stede på dagen for at dele kaffe ud og diskutere landbrug og miljøpolitik.

De besøgende vil også kunne se en præsentation af afgrøderne sammen med slutprodukterne, så man kan se, hvor mange poser sukker, mel og øl, godsets produktion af roer, hvede og byg bliver til i supermarkedet.

- Det skulle gerne gøre det mere håndgribeligt, og naboerne kan måske bedre forstå, hvorfor der kører lastbiler frem og tilbage, når de kan se, hvilke produkter der kommer ud af det, siger Knud Arne Frandsen.


https://goo.gl/maps/jkmRNGNFYWpmTVM48


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her