cookie-og-privatlivspolitik
Lørdag var der pænt fyldt op med mennesker ved Store Hestedag.

21

Billeder

Lørdag var der pænt fyldt op med mennesker ved Store Hestedag.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

En weekend med hest og hund

Store Hestedag trak i weekenden 23.326 gæster til Dyrskuepladsen i Roskilde. Der var da også lidt for enhver smag, konkurrencer, shows, foredrag, udstillinger, boder og meget andet. Og hundene havde deres egen afdeling.
09. september 2019 kl. 10:49 Af Denny Michael Jakobsen

Hvert år første weekend i september er der Store Hestedag på Dyrskuepladsen i Roskilde. I år holdt vejrguderne hånden over det store stævne, der gik fri af det ellers i øjeblikket ustadige vejr. 23.326 mennesker besøgte det store stævne, der havde 243 udstillede heste til bedømmelse og 700 tilmeldte hunde.

I virkeligheden var der dog mange flere heste og hunde. Med de forskellige udstillings- og showheste var der over 1.000 heste, ligesom gæsterne kunne medbringe deres egen hund og få den bedømt af en hundedommer, hvilket mange benyttede sig af.

- Det er gået godt, der har været masser af glade gæster - både udstillere og publikum. Vi har heldigvis haft tørvejr, så folk er blevet ekstra længe, så det har været et par gode dage med god stemning og god købelyst, siger Helle Lyngfeldt, som er ansvarlig for Store Hestedag, som organisatorisk hører under Roskilde Dyrskue.


Et slaraffenland

Store Hestedag er et rent slaraffenland, hvis man er til hund eller hest, da man kan få stort set alt mellem himmel og jord til de firbenede lige fra hestetrailere, sadler, grimer og foder til fritidstøj og kunst.

Land & Fritid havde en kæmpe outlet, hvor man håbede at overgå sidste års omsætning i løbet af weekenden på 800.000 kr.

Annonce

Derudover var der raceudstillinger og forskellige konkurrencer i dressur og højdespring, DM i skønhedskonkurrencen Grooming og Subaru Cup, som er en stilkonkurrence i terrænspringning.

Det Store Hesteshow i Ring 1 tiltrak mange tilskuere på de opstillede tribuner. Her kunne de opleve hestevogne dyste i marathon-kørsel på tid. I det franske Clémént & Alicia Horse Show kunne publikum opleve voltigering, som er en kombination af ridning og gymnastik, hvor rytterne på akrobatisk vis står op på hestene med en fod på hver hest. Mens hesten løber rundt i ringen, springer flere ryttere op på hestene og kravler op på skuldrene af de andre ryttere for at forme en pyramide.

- Vi har fået god respons på franskmændenes imponerende show. Og for os handler det også om, at folk har en god oplevelse, og at vores udstillere får solgt noget, så de får lyst til at komme igen. Det er vigtigere end besøgstallet, selvom vi ikke klager over, at der har været 1.200 flere gæster i år, siger Helle Lyngfeldt.

Hun fortæller også, at Store Hestedag trods de mange mennesker, heste og hunde samlet på Dyrskuepladsen har været forskånet for uheld.


Hestetelepati

Blandt de mange aktiviteter var også de såkaldte clinics, som er foredrag, hvor instruktøren både lærer og viser forskellige ting inden for heste- eller hundetræning. I et nyt messetelt optrådte dyretelepatør Rikke T Pilemand med live hestetelepati, hvor hun forsøgt at læse en hests tanker, følelser og smerter.

Annonce

- Dyretelepati foregår ved, at man får stemmer, billeder, dufte, følelser og smerter fra dyret og omsætter det til sprog. For mit vedkommende snakker dyret med en ren stemme til mig, fortalte Rikke T. Pilemand, da en tilskuer spurgte, hvordan hun bar sig ad med at telepatere med hesten.

De "signaler" hesten på scenen sendte til dyretelepatøren, fortalte Rikke T. Pilemand, at den seks år gamle, og meget dominerende hoppe ikke var mentalt klar til at blive mor til et føl, at hun havde ondt i den højre hofte, og at hun havde svært ved "bare" at parere ordre og være en ridehest.

- Det skal være et samarbejde i stedet for, at du bare siger, hvad hun skal. Hun har brug for et formål i livet, et slags arbejde, i stedet for bare at være ridehest. Hun vil gerne være terapihest, måske for gamle mennesker på et plejehjem, sagde Rikke T. Pilemand blandt andet til hestens ejer.


Er med hvert år

Blandt de fremmødte i messeteltet var der vist lidt delte meninger om, hvorvidt det var fup eller fakta. Men et par unge kvinder var overbevist om, at dyretelepatøren havde kontakt med hesten.

- Det er fedt, at der kommer fokus på, hvordan hesten har det, og at hesten også får lov til at sige noget. Før i tiden har man ikke tænkt så meget over, hvad hesten ville og tænkte, sagde 20-årige Fie Lynge fra Møn og 21-årige Sara Dahlstrøm fra Roskilde.

Annonce

De er hvert år med på Store Hestedag, hvor de har forsynet sig med nyt udstyr og foder til deres heste.

- Vi er her, fordi der er gode tilbud, på grund af vores kærlighed til heste, fællesskabet og for at se springning og Hesteshow. Det er meget sjovt at se de ryttere, man følger på Instagram, sagde Fie Lynge.


Stort at vinde

Ligesom på Roskilde Dyrskue er der også på Store Hestedag præmieringer. Professionelle hestedommere bedømmer hver dag hestene, som konkurrerer om at blive udtaget til Dagens Hest. Dommerne bedømmer hesten på udseende, bevægelse, soignering og fremvisning. Lørdag lykkedes det Betina Gulmann Petersen fra Roskilde at vinde både Dagens Hest og mønstringskonkurrencen med sin 10 år gamle shetlandspony Mignon Telstar.

- Det er stort - og uventet. Man håber selvfølgelig altid at vinde, men det er ikke noget jeg regnede med. Det er stort bare at være udtaget og få lov at vise ham frem i den store ring, men det er også virkelig hårdt, sagde hun med henvisning til, at der skal løbes hele vejen rundt i den store ring med hesten under præsentationen.

Hun er dog ikke uvant med at vinde, da hun i 2017 også vandt Dagens Hest-konkurrencen med Mignon Telstar, som dommerne roste for sin bygning og maskulinitet.

Annonce

På Store Hestedag var mere end 30 forskellige hunderacer repræsenteret, og søndag deltog 116 mynder i l hundevæddeløbet lure coursing.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE