cookie-og-privatlivspolitik
Eskild Hansen med det omfattende salgsmateriale, der i omfang repræsenterer to millioner kroner i advokatomkostninger, fra salget af svinefarmen i Slovakiet.
Eskild Hansen med det omfattende salgsmateriale, der i omfang repræsenterer to millioner kroner i advokatomkostninger, fra salget af svinefarmen i Slovakiet.
Foto: Jan Knudsen

Landbrugsnyt

Farm-salg på det rigtige tidspunkt

15-årigt farm-eventyr i Slovakiet er slut for 56-årige Eskild Hansen fra Langø.
18. september 2019 kl. 08:32 Af Jesper Bøgh

Annonce

- Nu kan jeg bruge en hel del mere tid på fortsat at drive landbrug.

Sådan lyder det fra Eskild Hansen, der sammen med hustruen Birthe, bor for enden af Vester Oddevej ved Langø på Vestlolland i deres nybyggede hus. Han blev selvstændig for 30 år siden og har de sidste 20 år drevet sin jord i et maskinfællesskab sammen med Kirsten Vaaben Kallehavegård i et maskinfællesskab.

- Det samarbejde har gjort, at jeg har kunne bruge en del tid på andre projekter, fortæller han.

Et af de projekter, der har taget en stor del af Eskild Hansens tid de seneste 15 år, har været den slovakiske storfarm, som FirstFarms i midten af juli overtog.

- Jeg har vel været i Slovakiet 10-12 gange om året i gennemsnit i de 15 år som formand, fortæller han.


En lærerig oplevelse

Den slovakiske farm består af 1.500 hektar landbrugsjord, 2.300 søer, en årlig produktion på 75.000 grise, hvoraf 30.000-35.000 sælges som slagtesvin. Her var han storaktionær sammen med otte andre aktionærer og formand i bestyrelsen.

Deres aktier i Hospoda Invest A/S blev solgt til det danskejede selskab FirstFarms A/S for, ifølge børsmeddelelsen, 185,7 millioner kroner.

Hvor meget han personligt har tjent på salget, ønsker han ikke at oplyse.

- Der er ingen tvivl om, at nøglen til succesen i Slovakiet har været de 45 medarbejdere, som nu fortsætter i virksomheden, lyder det fra Eskild Hansen.

- Det har samtidig været meget lærerigt og rigtigt sjovt, og det har været fantastisk at lære medarbejderne at kende, og jeg har altid følt mig velkommen på farmen, slår han fast.


5 år blev til 15 år

Han og de andre aktionærer investerede for 15 år siden 60 millioner kroner i farmen.

- Men farmen havde ikke været der i dag, hvis ikke den daværende Spar Lolland med Lynge Thang Jørgensen i spidsen og IØ-fonden i sin tid lånte 40 millioner kroner ud til projektet, så vi kunne købe jord op og færdigbygge svinestalde. Så det havde stor betydning, at Spar Lolland gik med i projektet, så vi fik en fuld produktion, fortæller Eskild Hansen.

Aktionærkredsen havde en målsætning om at kunne gøre svinefarmen salgsklar inden for fem år.

- Den skulle være salgsklar og derved ligne en dansk drevet svinefarm. Vi har hellere villet eje end at leje jord - og maksimalt 15 kilometer fra ejendommen. Men det blev til 15 år i stedet. De sidste syv år har selskabet været gældfri, konstaterer han og nævner, at når tidspunktet for salget af aktierne blev aktuelt i juli, så skyldtes det først og fremmest, at de to andre storaktionærer i Hospoda Invest A/S, Jens Egdal, Kværndrup på Fyn, og Kurt Bloch Nielsen, Slovakiet, var blevet henholdsvis 71 og 70 år samtidig med, at førstemanden på den slovakiske farm i slutningen af 2018 meddelte, at han ville rejse inden udgangen af i år.

- Så enten skulle vi sætte et nyt hold, eller også skulle vi forsøge at sælge, mens resultaterne var i top. Vi valgte at sætte gang i en salgsproces, fortæller Eskild Hansen og tilføjer:

- Det blev til en otte måneders proces, og jeg må erkende, at jeg er blevet overrasket over, hvor omfattende den proces blev. Bare salgsmaterialet er meget omfattende og repræsenterer to millioner kroner i advokatomkostninger, fortæller han.


Man skal kende loven

En af de helt grundlæggende årsager, ifølge Eskild Hansen, til farmens succes i Slovakiet, har været et indgående kendskab til de slovakiske love og regler. Her havde farmens direktør gennem 12,5 år en meget stor andel i projektets succes, mener Eskild Hansen.

- Undervejs har der naturligvis været udfordringer. Blandt andet har det været arbejdsomt at handle jord i et land, hvor de mindste jordlodder kunne være helt ned på 30 kvadratmeter og mange cirka en hektar, fortæller Eskild Hansen.

Også stramme miljøregler har været en anden udfordring.

- De slovakiske myndigheder kommer forbi fire gange om året og tager prøver af vandet fra 30 boringer omkring de fire sites, som ejendommen består af. Vi nedfælder al gyllen, overdækker alle gylletanke, og der er biogas på størstedelen af gyllen, fortæller Eskild Hansen, og tilføjer.

- Samtidig er der meget fokus på lugtgener og vandkvalitet. Alt i alt begrænser det selvfølgelig mulighederne for at udvide produktionen, fortæller han.


Undgik korruption

Det har netop været en rød tråd i driften og den løbende udvidelse af farmen, at Slovakiets love og regler er blevet overholdt til punkt og prikke. Der er nemlig en del korruption i landet.

- Jeg vil antage, at eksempelvis vores byggeri har taget længere tid ved, at vi hele tiden har været fast besluttet på at følge love og regler. Bestikkelse har vi holdt os langt væk fra, slår han fast og nævner et eksempel, hvor det kom tæt på.

- På et tidspunkt stillede den lokale politimester op til borgmester-valget. Han spurgte, om vi ville sørge for en helstegt pattegris til et af hans personlige valgmøder. Det sagde vi nej til. Havde det været til et valgmøde, hvor alle kandidater skulle deltage på lige fod, så kunne vi godt have gjort det, vurderer Eskild Hansen.

- På den måde har det også været meget spændende og lærerigt at få indsigt i en kultur, der er meget forskellig fra den danske, selvom afstanden kun er cirka 1.000 kilometer, fortæller han.

I Slovakiet er det også muligt at udlodde tre procent af den skat, man skal betale, til skoler, børnehaver og sportsforeninger.

- Det betød, at vi faktisk har været med til at finansiere tre børnehaver i lokalområdet, fortæller han.


Drosler kraftigt ned

Eskild Hansen solgte også tilbage i november 2018 staldene på Frisevænge ved Kappel videre til naboen og landmanden Christian Stentebjerg, som nu kører produktionen videre sammen med sin egen besætning med i alt 600 søer og slagtesvin.

- Så jeg har vel nærmest haft to fuldtidsjob, som jeg nu ikke har længere. I den forbindelse er det vigtigt at sige, at jeg har haft stor opbakning fra min hustru, som har stået for det administrative, og vores tre børn, der alle nu er voksne og bør i København. Men det er da lidt underligt, at telefonen ikke længere ringer så meget, siger han.

- Som 45-årig sagde jeg, at jeg ville drosle kraftigt ned som 55-årig, og den målsætning har vist sig så godt som at holde stik, slår han fast.

Men Eskild Hansen er overbevist om, at han ikke kommer til at kede sig. Fritidsinteresser som at stå på ski og dykning vil han skrue lidt op for.

- Og så jeg har lige meldt mig til at tage et flycertifikat, fortæller han og tilføjer, at han også arbejder med andre muligheder inden for landbrug.

- Men jeg har ikke sagt ja til noget endnu.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her