Annonce
Landbrug

Nye hårdføre bambussorter

Søren Ladefoged fremviser sorten Maasai, der kan nå en højde på 3-4 meter og har kraftige opretstående stammer. Foto: Privat

Nye robuste sorter giver efterspørgsel på bambus, lyder det fra Søren Ladefoged på Bambusplanteskolen.

Bambusplanteskolen i Kastelev ved Vordingborg oplever stor efterspørgsel efter bambus i øjeblikket. Faktisk i en sådan grad at der er mangel på planter, fortæller indehaver Søren Ladefoged.

Planteskoler i Europa har i en årrække reduceret produktionen af bambusplanter, men øget fokus på nye robuste bambussorter har igen fået efterspørgslen til at stige på bambus.

Søren Ladefoged overtog for 25 år siden Højvang Planteskole, som siden er blevet omdøbt til Bambusplanteskolen for at understrege specialiseringen inden for bambus.

- Da jeg overtog planteskolen, var Sydsjælland et af de største planteskoleområder i Nordeuropa, fortæller Søren Ladefoged.

Den største udfordring ved at dyrke bambus er at få planten til at sætte rødder. Foto: Denny Michael Jakobsen

Hård konkurrence

Dengang blev der dyrket mange forskellige planter, men siden er mange planteskoler i Danmark lukket, da det har været svært at konkurrere med planteskoler i bl.a. Tyskland og Holland, som har lavere lønomkostninger end i Danmark.

Søren Ladefoged har tdiligere været driftsleder hos Varpelev Tomater samtidig med, at han på sin egen ejendom ved Herfølge dyrkede bambus, som han solgte til en belgier.

- Jeg havde produceret 1.000 bambusplanter til ham, og han sagde, at han også skulle hente bambus på Højvang Planteskole. Jeg tog ned for at se på nærmere på bambusproduktionen på Højvang Planteskole, og ejeren Karl Andersen, som var 75 år, spurgte, om jeg ikke ville købe planteskolen, fortæller Søren Ladefoged.

I dag har han tre fastansatte og sælger cirka 130.000 bambusplanter om året. 90 procent bliver eksporteret til større engros-planteskoler rundt om i Europa, mens de sidste 10 procent fortrinsvis sælges fra hjemmesiden bambusudsalg.dk.

I foråret 1994 blomstrede mange bambusplanter i de danske haver, hvorefter de døde. Derfor har bambus i efterhånden en del år ikke været så udbredt i de danske haver som tidligere, og mange steder er de erstattet af fx kirsebærlaurbær fra Holland.

- Problemet var, at alle bambus i Danmark stammede fra den samme plante, og det endte med dårlig indavl, fordi planten bestøvede sig selv, forklarer Søren Ladefoged.

- Bambus er en samlebetegnelse for forveddede græsser fra subtropiske og tropiske egne. Den omfatter ca. 1.000 arter, som er inddelt i ca. 90 slægter.
- Bambus har hjemme i de tropiske fugtige områder i Østasien. De lange stængler er hårde som ben, og de er hule. Bambus har en vandret grenet rodstok med tætte skud.
- Bambus kan danne store ufremkommelige skove. De største bambus kan blive 40 meter høje og 30 centimeter tykke.
- De sorter, vi har i Danmark, blomstrer hvert 100. år. Herefter visner hovedparten af de overjordiske dele af planten. En del planter dør helt, men de fleste overlever, og der vokser efter kort tid nye skud frem fra det underjordiske rodnet, hvorefter planten fortsætter sin cyklus.
- Deres stængler, som kan fås i mange tykkelser, bliver brugt til en lang række formål, herunder husbyggeri, møbler, vandrør, broer, både, musikinstrumenter, legetøj, husgeråd, papir og tekstiler
- "Samtidig er bambus bæredygtigt, Tager du en bambusgren, vokser der er et nyt skud frem, så du kan blive ved med at klippe", siger Søren Ladefoged.
Kilde: Wikipedia og Bambusplanteskolen

I store drivhuse dyrker Søren Ladefoged forskellige sorter af bambus. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye sorter uden udløbere

Nu er der dog kommet nye hårdføre sorter af bambus på det danske marked, som både kan bruges som solitære planter og som hæk. Søren Ladefoged dyrker fem nye sorter inden for mærket Well-Born Africa.

Det drejer sig om sorterne Maasai, Blue Lizard, Deep Forest, Red Zebra og Ivory Ibis, som er karakteriseret ved at være hårdføre over for sygdomme og vinterens kulde.

- De nye sorter har den fordel, at de vokser uden udløbere, og derfor behøver man ingen rodbarriere. De kan plantes i krukker, solitært, og de egner sig også rigtig godt til hæk. Der er ingen vedligeholdelse, siger Søren Ladefoged.

Som planteskoleejer er den største udfordring at få sat rødder på bambusplanten. Det kan tage tid, og derfor har mange større planteskoler valgt at se bort fra bambus. Søren Ladefoged bruger en særlig metode med at give bambusplanten undervarme for at få den til at sætte rødder.

Selvom efterspørgslen på bambus er god i øjeblikket, har Søren Ladefoged ingen planer om at udvide.

- Vi kan ikke rumme mere, så vi skal ikke være større. I dag kan jeg bruge en hel dag på kontoret. Da jeg startede, gik jeg ude ved planterne, og det er også det, jeg bedst kan lide, fortæller han.

Sydsjællandsk bambus til pandaerne

Bambusplanteskolen har de sidste par år dyrket fem nye sorter inden for mærket Weel-Born Africa, som er hårdføre til at klare sig i den danske vinter. Blandt andet denne sort Maasai, som egner sig godt som hæk. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Søren Ladefoged fremviser sorten Maasai, der kan nå en højde på 3-4 meter og har kraftige opretstående stammer. Foto: Privat
  • Den største udfordring ved at dyrke bambus er at få planten til at sætte rødder. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • I store drivhuse dyrker Søren Ladefoged forskellige sorter af bambus. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Bambusplanteskolen har de sidste par år dyrket fem nye sorter inden for mærket Weel-Born Africa, som er hårdføre til at klare sig i den danske vinter. Blandt andet denne sort Maasai, som egner sig godt som hæk. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem