Annonce
Landbrug

Vil være blandt de bedste i verden

Søren Thielsen er arbejdende bestyrelsesformand i FM Pork A/S. Hans fire år i udlandet har lært ham at gøre tingene simple og ensartede. Foto: Jens Henrik Nybo

Bregentved Svineproduktion FM Pork A/S har et langsigtet mål om at være helt fri af antibiotika og MRSA og vægter høj dyrevelfærd og klimavenlighed på de i alt 32.000 kvadratmeter fordelt på fire anlæg.

Keep it Simple, brug kendte værktøjer, reagér med det samme, når noget sker. Få et stabilt mandskab. Alle er lige vigtige i produktionen, og ansvar skal kunne uddelegeres, og så skal vi acceptere, at der nu og da laves fejl. Alt i alt - vis rettidig omhu.

Det var nogle af de strategier, som Søren Thielsen, formand for Bregentved Svineproduktion, FM Pork A/S nævnte, da han orienterede om det store nye slagtesvineprojekt over for deltagerne ved VKST's inspirationsmøde for svineproducenter.

Det er et ambitiøst projekt, som Søren Thielsen står i spidsen for som arbejdende formand for FM Pork A/S. Byggeriet består af fire ens produktionsenheder med et samlet areal på 32.000 kvadratmeter fordelt på fire adskilte staldanlæg og med en årlig kapacitet på 120.000 slagtesvin.

I september blev den røde tråd klippet til det første af de fire slagtesvineanlæg, Langesnage ved Haslev.

- Mine femten års erfaringer fra udlandet har lært mig, at tingene skal holdes enkle og ensartede lige ned til den mindste detalje. Krogen, hvor kosten hænger, skal være placeret samme sted i alle fire anlæg, ligesom den retning, lågerne vender.

Flotte resultater

FM Pork A/S er fuldt ejet af Bregentved Gods' ejere, Christian og Frederik Moltke. Søren Thielsen er arbejdende bestyrelsesformand, mens Lars Due er driftsleder og direktør. Der er 8-10 ansatte, heraf fire danske, et par elever og resten fra Litauen og Ukraine.

De foreløbige produktionstal fra maj til start september i år ser lovende ud. Her var der i alt 12.436 svin med en daglig tilvækst på 889 gram, 2,8 procent døde og kasserede, en kødprocent på 60,7, en gennemsnitlig slagtevægt på 84,2 kilo og op imod 97 procent UK-godkendte.

- Men vores mål ser endnu bedre ud. Vi vil være blandt de 10 procent bedste i Danmark og udlandet inden for tre år målt på bundlinjen, og det er for mig den, der tæller. I dag er den daglige tilvækst således over 900 gram og dødeligheden nede på 1,7 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bæredygtighed

FM Pork A/S satser voldsomt på bæredygtighed, også når det gælder klimaet.

- Vi kan skære halvdelen af vores CO2-udledning væk ved hjælp af solceller og vindmøller, og derved få bragt kulstof og organisk materiale tilbage til jorden, sagde han.

På længere sigt tror han, at lovgivning om brug af antibiotika bliver endnu strammere og måske helt forbudt, og dette scenarie har de taget forskud på ved kun at anvende et minimum, hvilket også lader sig gøre, fordi grisene er sunde og raske.

Der er hjemmeblandet foder på hver gård, og der anvendes langtrug, vådfoder, og der er gylleforsuring - heraf to Smell-Fighter på to af gårdene. Gulvudsugning, fast gulv og drænet gulv samt spalter. Effektiviteten er imponerende høj. Eksempelvis kan en lastbil læsses på 25 minutter, og alle grise kan fodres på 3½ timer.

FM Pork A/S modtager 30 kilos grise fra to leverandører, og der er adskilt opstaldning af hver leverandørs grise.

- Opstarten gik generelt, som vi havde forventet; først i perioden var der lidt Lawsonia-diarré, og så havde vi et par halebid, men ellers var sygdomsfrekvensen meget lav. Etableringen af staldene har Gråkjær stået for, og nok ligger omkostningerne over gennemsnittet, men til gengæld har vi fået et anlæg, som bør kunne holde i op til 40 år, siger Søren Thielsen.

  • Søren Thielsen er arbejdende bestyrelsesformand i FM Pork A/S. Hans fire år i udlandet har lært ham at gøre tingene simple og ensartede. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet