cookie-og-privatlivspolitik
Vinteren er ikke bare hård ved selve huset, men også alt det, du har stående udenfor huset. Frost og storm er typisk noget af det, der tærer mest - både på fast og løst interiør. (Arkivfoto)
Vinteren er ikke bare hård ved selve huset, men også alt det, du har stående udenfor huset. Frost og storm er typisk noget af det, der tærer mest - både på fast og løst interiør. (Arkivfoto)
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Husk at sikre havens indbo før efteråret - ellers kan det blive dyrt

Danskerne køber flere havegadgets, men her kan der være begrænset forsikringsdækning på storm- og frostskader. Læs, hvordan du sikrer haven mod efterårets vejr.
16. september 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Danskerne har brugt flere penge på haven under corona.

Nogle har forsødet hjemmeferien med et udespa, vildmarksbad eller udekøkken. Andre har købt lækre havemøbler, luksusdrivhus eller robotplæneklipper.

- Vi oplever en tydelig tendens, hvor folk især ringer ind med forsikringsspørgsmål om vildmarksbad, udekøkken eller loungemøbler, siger Eva Lindberg Vibe, der er produktchef hos If Skadeforsikring.

Dette bakkes op af tal fra SPA Kompagniet, som er en af landets største forhandlere. De har oplevet en 20 gange større efterspørgsel på vildmarksbade og udespa end normalt.

Og netop fordi vi taler dyre havegadgets, er der flere vigtige nuancer, forklarer Anja Lintrup Sørensen, der er forsikringsekspert ved Forsikringsoplysningen hos Forsikring & Pension.

Annonce

Løst inventar såsom grill og havemøbler vil eksempelvis høre under indboforsikringen:

- Men på indboforsikringen er der typisk en begrænset eller slet ingen dækning for vejrskader, når tingene står udendørs. Så netop fordi vi taler dyre ting, skal man være opmærksom, siger hun.

Så læs, hvordan din indboforsikring dækker løsdele udendørs, og hvad der ikke er omfattet.

Vær herefter opmærksom på, hvordan du bedst selv forebygger frostskader og stormskader, siger Anja Lintrup Sørensen.

Det gælder eksempelvis på dit vildmarksbad eller udespa.

Annonce

- Hvis spa'en er tilsluttet husets faste installationer såsom vand og el, så hører den under husforsikringen. Men den dækker typisk ikke frostsprængninger, forklarer Anja Lintrup Sørensen.

Vildmarksbade, som derimod fyldes med haveslange og fyres med ovn, lander mellem to stole.

Hos If Skadeforsikring er de dækket af husforsikringen, men det gælder ikke hos alle forsikringsselskaber.

I andre tilfælde kan den høre under indboforsikringen, tilføjer Anja Lintrup Sørensen. Men igen kan der være begrænset dækning udendørs.

- Så uanset spatypen bør du frostsikre efter producentens forskrifter. I nogle tilfælde skal vandet tømmes, andre skal have frakoblet varmekilden, siger hun.

Annonce

Kig også på, om din forsikring har en sumbegrænsning, tilføjer Eva Lindberg Vibe.

Hos If Skadeforsikring er der eksempelvis en sumbegrænsning på cirka 50.000 kroner for ting, som står uaflåst ude.

- Hvis man eksempelvis har købt ny grill, spa og havelounge for i alt 60-70.000 kroner, er forsikringssummen pludselig ikke høj nok, siger Eva Lindberg Vibe.

Så nærlæs sum og betingelser og se, om der skal tilkøbes noget forsikring.

Der kan også gælde særlige betingelser for selve glasset på orangerier, udestuer og store drivhuse.

Annonce

- Nogle selskaber dækker stormskader, andre gør ikke. Og man skal være opmærksom på, at der typisk også er en fast sum på, hvor meget selskaberne dækker, siger Eva Lindberg Vibe.

Det kan også være, at der er særlige betingelser omkring, hvordan du skal sikre dit udendørs habengut.

Hos If Skadeforsikring er der eksempelvis krav om, at ladestationen til en robotplæneklipper skal være fastgjort til huset, nævner Eva Lindberg Vibe.

- Men den slags betingelser er igen meget forskellige fra selskab til selskab, så undersøg det, råder hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE