Fuldkorn, kulhydrater og sundt fedt er vigtigt, når madpakken skal smøres.
Fire halve med leverpostej og gulerodsstave til frikvarteret.
Mange skolebørn indtager en betydelig del af deres daglige kost gennem madpakken. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan madpakken ernæringsmæssigt er skruet sammen.
Det fortæller Lene Møller Christensen, som er akademisk medarbejder i Afdeling for Risikovurdering og Ernæring ved DTU Fødevareinstituttet og specialiseret i børns skolekost.
- Som det første er det vigtigt med fuldkornsbrød, fordi det bidrager med energi, kulhydrater, fibre og mætter godt, siger hun.
Det må gerne være det klassiske rugbrød, men det kan også være grovboller eller fuldkornshvedebrød.
Du kan også skele til udenlandske køkkener, foreslår Karen Wistoft, som er professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet.
- Nogle dage kan det måske være fuldkornstortillaer, bulgur, pitabrød, fuldkornsris, pasta eller pizzasnegle på fuldkornsmel. Man må gerne variere det, siger professoren, som også har forsket i skolemad.
Du skal heller ikke være fedtforskrækket. Madpakken skal nemlig gerne indeholde lidt fedtstof - men af den rigtige slags.
- Fedtet er vigtigt, fordi det både tilfører energi og sunde fedtsyrer til kosten, siger Lene Møller Christensen.
Det betyder ikke, at du skal pøse mayonnaise eller smør ud over madpakken. Men en spinkel seksårig kan have svært ved at få energi nok fra den mad, som kan være i en lille mavesæk, hvis maden er meget fedtfattig.
- Derfor kan det være godt med lidt mayonnaise på æggemaden, noget pesto, humus eller en håndfuld nødder. For der skal temmelig mange grøntsager til energimæssigt at matche en klat fedtstof, siger hun.
Til gengæld skal du holde igen med de søde sager som kiks, mælkesnitter og sukkerholdig yoghurt. For det er ikke her, børnene skal hente deres energiindtag.
- Det optager pladsen fra de sunde fødevarer, og børnene får typisk rigeligt af den slags uden for skoletiden, siger Lene Møller Christensen.
Det samme gælder juicebrikker, børnesmoothies, figenpålæg, honningmadder og tørret frugt, som måske ellers kan virke som relativt sunde alternativer til mælkesnitten.
/ritzau fokus/