cookie-og-privatlivspolitik
Fra nytår skal kunderne i Danske Bank betale negative renter, hvis de har mere end 250.000 kroner stående på deres opsparingskonto. Tidligere har grænsen været markant højere, og du kunne have op til halvanden million kroner stående uden at blive ramt. (Arkivfoto)
Fra nytår skal kunderne i Danske Bank betale negative renter, hvis de har mere end 250.000 kroner stående på deres opsparingskonto. Tidligere har grænsen været markant højere, og du kunne have op til halvanden million kroner stående uden at blive ramt. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Tre tip til at undgå bankens negative renter

Du har flere muligheder, hvis du ikke kan holde ud at se din opsparing blive småspist af bankens negative renter.
13. november 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Du skal betale penge for at få lov til at spare op.

Det kan lyde modstridende, men er virkeligheden for størstedelen af dem, der har kontanter stående i en bank i 2020.

Grænsen for, hvor mange penge du kan have stående på din opsparingskonto, før du skal betale negative renter, er nemlig blevet sænket gradvist hos størstedelen af landets banker.

Og det sidste nye er, at kunderne i Danske Bank fra nytår skal betale negative renter, når de har mere end 250.000 kroner stående på deres opsparingskonti.

Hvis du er over eller tæt på at nærme dig bankernes grænser, så kommer her tre bud på, hvad du kan stille op.

Annonce

1) Online bank

- Først skal det siges, at du med fordel kan lade pengene stå i din bank med fysiske filialer, hvis du sparer op til specifikke formål, og pengene derfor kun skal stå der i en begrænset periode, forklarer Morten Nordahl, der er uvildig finansiel rådgiver og stifter af Finansielraadgivning.dk.

Men nægter du at have penge stående til en negativ rente, så ryk din opsparingskonto over i en online bank.

- Der findes online banker, som stadig tilbyder en positiv rente på lån, siger Hans Peter Christensen, der er uvildig økonomirådgiver og direktør i Uvildige.dk.

Husk at holde dig inden for indskydergarantien på 745.000 kroner, som er grænsen for, hvornår dine penge er sikret, hvis banken for eksempel går konkurs.

Annonce

Gør du det, så er du dækket på samme måde, som hvis pengene stod i en almindelig bank, forklarer han.

Du er dog ikke garanteret, at renten forbliver positiv om et halvt eller helt år.

- Men selv hvis den skulle gå lidt i minus, så er det en bedre løsning end bankens negative renter, vurderer Hans Peter Christensen.

2) Invester uden om banken

Har du ikke brug for dine penge i de kommende år og er villig til at tage en risiko, så invester det beløb, der gør, at du kan holde dig under grænsen.

Annonce

- Bliver man ramt af bankens negative renter, så har man for mange penge stående, og så gælder det om at investere dem, siger Morten Nordahl.

Lad eksempelvis 100.000 kroner stå på din opsparingskonto, eller det beløb, der gør, at du kan holde dig under grænsen - og invester resten.

- Så har man en langsigtet investering og en buffer, siger Hans Peter Christensen.

Gå gerne uden om banken, når du gør det, anbefaler Morten Nordahl.

- Man kan finde investeringsprodukter, der er nøjagtigt magen til dem, som bankerne tilbyder - men med billigere omkostninger, fortsætter han.

Annonce

3) Indfri gæld

Har du taget lån med en høj rente, kan det være en idé at bruge nogle af pengene på at indfri gælden, så du holder dig under grænsen for negative renter.

- Hvis man har lån på tre til fire procent eller derover, så kan det ofte bedst betale sig at indfri gæld i stedet for at investere pengene, forklarer Hans Peter Christensen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE