cookie-og-privatlivspolitik

Lokal nyt

Få vand igen uden skader

Lokal vvs-installatør giver gode råd om frosne vandrør.
09. februar 2019 kl. 08:02 Af Hans Gandrup

Annonce

Det er næppe ny viden for ret mange, at vand fryser, når temperaturen kommer under 0 grader. Men de færreste tænker over, at isolering i sig selv ikke er en sikkerhed mod frosne vandrør. Isoleringen forsinker frysningen, ligesom når vi har en jakke på i koldt vejr. Står vi for længe ude i kulden, begynder vi også at fryse. Og vores krop har endda et indbygget fyr til at holde os varme.

- Når du for eksempel holder ferie eller ikke bruger vand i en del af boligen i et stykke tid, betyder det, at vandet står stille i rørene og dermed lettere kan fryse til - også selv om de er blevet isoleret, forklarer Michael Verner Nielsen, vvs-installatør hos Hunseby Smedie og næstformand i Tekniq-råd Sjælland.

Når der ikke kommer vand ud af hanen ved heftig frost udenfor, kan det være tegn på, at et vandrør er frosset. Første skridt er ifølge Michael Verner Nielsen at lokalisere proppen. Den kan være ved en åbning til det fri, hvor frostkold vind kan køle røret ned. Åbningen kan også være i rørets isolering.

Han advarer mod, at man i panik hiver alskens varmeaggregater frem, hvis rørene fryser.

- Det er er meget ubehageligt pludselig at stå uden vand i hanen, fordi rørene er frosset til. Men derfor er det nu alligevel, som vi faktisk oplever, en skidt idé at bruge eksempelvis store varmeblæsere eller åben ild til at tø rørene op, siger Michael Verner Nielsen.

Vælger man alligevel at bruge eksempelvis en varmeblæser, er det vigtigt, at man fjerner al den omkringliggende isolering og andet brandbart materiale først. Samtidig skal der hele tiden holdes godt øje under opvarmningen, så frost ikke ender med at blive afløst af en husbrand.

- Samtidig er det meget vigtigt, at du, når rørene er tøet op, holder et vågent øje med din vandmåler. På den måde vil du opdage det, hvis et rør er sprunget på grund af frosten, inden det udvikler sig til en større vandskade, siger Michael Verner Nielsen.

Han anbefaler, at man i det hele taget holder skarpt øje med udbedringsstedet, når røret er optøet, og lader vandet løbe ved sidste tapsted (i forhold til der, hvor vandet kommer ind i boligen), mens man rydder op og isolerer igen. Derved sikrer man, at der er frisk (varmt) vand i rørene, så de ikke fryser med det samme igen.

- Men hvis du er i tvivl om, hvor rørene er frosset, eller hvad du skal gøre, bør du altid kontakte en autoriseret vvs-installatør, siger Michael Verner Nielsen.

Læs meget mere boligstof i lørdagens Folketidende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

ønsker flere oplysninger… 18. november 2019 kl. 08.29

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel til en kæmpe 17. november 2019 kl. 20.55

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hvor bor de blå? 17. november 2019 kl. 00.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I den store xenofob Georg… 16. november 2019 kl. 12.40

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

Annonce