Annonce
Lokal nyt

Ny lov skal stoppe boligspekulanterne

I januar besøgte boligminister Kaare Dybvad (til højre) Lolland, hvor han kiggede på saneringsfærdige boliger sammen med borgmester Holger Schou Rasmussen. Nu er en ny lov, der skal bekæmpe udlejningen af slum, blevet vedtaget. Foto: Anders Knudsen

Folketinget har nu vedtaget en ny lov, der kan give kommunerne adgang til at inspicere ejendomme, før de lejes ud.

LOLLAND-FALSTER Et enigt folketing vedtog onsdag formiddag en anmeldelsesordning for boliger, der lejes ud. Det er en lov, der er blevet til i samarbejde med Lolland Kommune, hvor borgmester Holger Schou Rasmussen (S) glæder sig over vedtagelsen.

- Det er rigtig godt, det er blevet sat i værk. Det sætter jeg stor pris på, siger han.

Boligminister Kaare Dybvad (S) forventer, at loven vil kunne modvirke social dumping.

- I Lolland Kommune har man haft problemer med, at hovedstadskommuner har skubbet udsatte borgere ud til dårlige huse på Lolland. Den trafik kan man nu stoppe ved hoveddøren, siger han.

Loven rummer således flere elementer. For det første kan byrådene rundt om i landet vedtage en anmeldelsesordning, som vil indebære, at ejere af ejendomme, der påtænkes udlejet til beboelse, skal anmelde den påtænkte udlejning til kommunen senest 30 dage inden, lejekontrakten indgås. Det gælder dog kun ejendomme, der er mindst 40 år gamle og har stået tomme i mindst et halvt år.

For det andet kan kommunen derefter besigtige ejendommene. Og for det tredje kan kommunen i løbet af de 30 dage af egen drift indbringe en sag om vedligeholdelsesmangler for huslejenævnet.

Endelig rummer loven en sanktionsmulighed, hvis udlejere ser stort på anmeldelsespligten eller lader lejere flytte ind, før de 30 dage er gået. For hvis kommunen på et tidspunkt beslutter at kondemnere en sådan ejendom, så vil det være udlejeren, der helt eller delvis skal betale for genhusning af lejerne.

- Vi glæder os til at tage redskabet i brug, for vi vil nok være en af de kommuner, der vil bruge det mest, vurderer Holger Schou Rasmussen.

Loven er da også i høj grad blevet til på baggrund af et ønske fra Lolland, bekræfter Kaare Dybvad.

- Da vi lavede aftalen for nogle år siden, var det med inspiration fra noget af den kritik, blandt andre Holger Schou Rasmussen kom med. Hele problematikken blev rejst af Holger, og det er en lov, der i høj grad er udformet ud fra et behov, man har haft hos jer - og på Langeland og andre steder. Og Holger er nok den, der har været mest aktiv i den debat og har æren for, at det lykkedes at komme i mål med den, vurderer Kaare Dybvad.

Det er da også i kraft af en indsigelse fra Lolland Kommune, at loven omfatter boliger, der kun har stået tomme i et halvt år. Oprindeligt var der lagt op til, at det skulle være et helt år. Men med et år ville der efter kommunens vurdering være for mange dårlige ejendomme, der slap igennem.

I Lolland Kommune er man da også klar til straks at tage loven i brug. Sagen var på dagsordenen i teknisk udvalg onsdag, hvor medlemmerne ifølge formand Leif Utermöhl (S) havde talt om, at loven burde kunne bruges, når boligen ikke havde været lejet ud i seks uger, ikke seks måneder.

Forvaltningen blev dog bemyndiget til at udmønte den nye ordning.

- Vi vil fra starten benytte det, loven giver os mulighed for, maksimalt, siger teamleder Rie Christiansen og fortæller, at udlejerne som en del af deres anmeldelse vil skulle indsende billeder af ejendommene, så det bliver muligt at vurdere, hvilke ejendomme det vil være relevant at inspicere.

Holger Schou Rasmussen er dog også allerede klar med nye ønsker, hvis problemerne fortsætter trods den nye lov. I så fald ønsker han sig en "kørekorts"-ordning for professionelle udlejere.

- Når man begynder at opkøbe boliger i stor stil og ejer dem i et anpartsselskab, så er det for at gøre det kommercielt, og så skal man simpelthen have kørekort til at leje ud og have sine ejendomme tjekket engang imellem, foreslår han.

  • I januar besøgte boligminister Kaare Dybvad (til højre) Lolland, hvor han kiggede på saneringsfærdige boliger sammen med borgmester Holger Schou Rasmussen. Nu er en ny lov, der skal bekæmpe udlejningen af slum, blevet vedtaget. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op