cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Claus Hansen/Arkiv

Lokal nyt

Store regnskyl skaber spildevands-overløb

I Guldborgsund Kommune sker der flere overløb på årsbasis, end man har tilladelse til, fortæller borgmesteren.
27. maj 2020 kl. 12:52 Af Jakob Poulsen

Annonce

Udledning af spildevand i naturen er de seneste dage rykket langt frem på mediernes og visse steder også den politiske dagsorden, efter at det først kom frem, at forsyningsselskabet Hofor havde fået tilladelse til at udlede op imod 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund, fordi det på grund af et byggeri i Københavns Nordhavn blev nødvendigt at lukke den normale spildevandsledning ned i nogle dage.

Dernæst kom det frem, at den omtalte udledning blot er en lille mængde sammenlignet med, hvor mange tons fosfor og kvælstof, der i øvrigt udledes i Øresund.

Problemet med udledning af spildevand er dog ikke forbeholdt borgerne i og omkring København. Lokalt kæmper man også med det.

Onsdag morgen fortalte Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder (G) således i et interview med radiostationen Radio 4, at de lokale rensningsanlæg af og til også har problemer. Det er typisk i forbindelse med kraftige regnskyl, som skaber overløb.

I Guldborgsund Kommune har man tilladelse til, at der sker ni overløb om året.
- Det kan vi desværre ikke holde os indenfor. Jeg har ikke det eksakte tal, men det er i hvert fald mindst det dobbelte, fortæller John Brædder til Radio 4.

Af samme årsag er kommunen og Guldborgsund Forsyning i gang med en større renovering af flere rensningsanlæg. Det gælder blandt andet anlægget i Stubbekøbing, der skal renoveres for 27 millioner kroner, og anlægget i Nykøbing, der skal renoveres for godt 40 millioner kroner, har vi tidligere fortalt i Folketidende.

- Og så er vi i gang med at seperere regnvand fra kloakvand alle de steder, hvor det overhovedet kan lade sig gøre, fortæller John Brædder til Radio 4.
Ialt er der ifølge borgmesteren tale om renoveringsarbejder for omkring 200 millioner kroner.

- Den store udfordring er jo, at kloakledningerne i byerne ofte løber sammen med regnvandet, og det vil sige, at hvis alle byer i Danmark skal have sepereret kloakvand og regnvand, taler vi om milliardinvesteringer. Så det er reelt en udfordring, der er lige så stor som vores klimainvesteringer de kommende år, men vi er jo nødt til at få styr på det, siger han.

Ifølge John Brædder er Guldborgsund langt fra ene om problemet med overløb, der er øget de senere år på grund af et stigende antal kraftige regnskyl.

Han mener dog, at kommunen har et særligt ansvar for at overholde reglerne.
- Vi står jo og "punker" vores virksomheder, hvis de ikke overholder miljøreglerne. Og så skal det offentlige efter min mening også overholde de retningslinjer, man nu engang er underlagt.

- At det så kommer til at koste rigtig mange skattekroner og rigtig meget mere for den enkelte husstand i vandafledningsafgift, er en del af det, man må leve med i forhold til, at vi gerne vil have et rent miljø i Danmark, siger John Brædder.
- Man skal være klar over, at det her ikke er noget, man løser fra den ene dag til den anden. Men det kan løses, hvis man er villig til at foretage store investeringer, tilføjer han.

Det lokale folketingsmedlem René Christensen (DF) har i øvrigt som formand for Folketingets miljø- og fødevareudvalg tirsdag på vegne af Jacob Jensen (V) bedt miljøministeren om blandt andet at svare på, hvor mange og hvilke rensningsanlæg, der er på Sjælland, og hvor mange skønnede, beregnede og registrerede overløb der er fra hvert af disse rensningsanlæg, samt hvad ministeren vil gøre ved det.

Du kan høre hele interviewet med John Brædder ved at klikke herunder.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce