cookie-og-privatlivspolitik
Morten Helsted valgte for tre år siden at omlægge sine 186 hektar til økologi på Duesminde ved Vejleby.
Morten Helsted valgte for tre år siden at omlægge sine 186 hektar til økologi på Duesminde ved Vejleby.
Foto: Anders Knudsen

Lolland Falster 2020

Økolog: Ukrudtet er det værste

Landmand fra Vejleby omlagde i 2017 til økologi, og det har givet mulighed for at dyrke flere højværdiafgrøder som øko-roer.




29. oktober 2020 kl. 10:12 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

LOLLAND-FALSTER På Duesminde ved Vejleby valgte 34-årige Morten Helsted for tre år siden at omlægge sine 186 hektar til økologi.

- Økonomien vægtede tungt, da jeg valgte at lægge om. Økologi giver mulighed for flere specialprodukter med en bedre afregningspris, hvor det konventionelle er meget bulk-produktion. Og så havde jeg mod på udfordringen, fortæller Morten Helsted.

Med bulk menes ensartede råvarer, som produceres i stor stil, og som derfor ikke giver samme pris som en specialafgrøde.

Og Morten Helsted ved, hvad han taler om, for samtidig med driften af sin egen gård indgår han også i et I/S med sin far, Lars Andersen, og farbror, Jørgen Andersen, hvor de driver konventionelt landbrug og har et maskinsamarbejde, så de sammenlagt driver 1.250 hektar inklusive det økologiske.

- Det er superspændende at arbejde med begge dyrkningsformer. Men jeg synes egentlig, at der er forbavsende lidt forskel, siger Morten Helsted.

- Den største forskel er, at du som økolog bliver mere fagligt udfordret, fordi du ikke kan sprøjte dig ud af alle problemer, og ellers tænker man som økolog mere over sædskiftet og tidspunkter for eksempelvis såning og pløjning, fortsætter han.


Roer, maltbyg og hestebønner

Morten Helsted er uddannet agrarøkonom fra Dalum Landbrugsskole, og det er hans hustru, Ditte Helsted, i øvrigt også. Sammen har de to drenge og en pige på vej om en måneds tid.

Ditte Helsted arbejder med økologisk æglæggerproduktion på Orupgaard Gods, men Morten Helsted tager sig af driften på Duesminde.

Her dyrker han blandt andet roer, quinoa, hvede, hybridrug, maltbyg, konsumærter, hestebønner og glutenfri grynhavre.


Har bygget lugevogn 

De økologiske roer er den mest lukrative afgrøde med en afregningspris, der er tre-fire gange højere end en konventionel roe.

- Til gengæld er økologisk sukkerroeproduktion mandskabstungt, og vi bruger 55 timer per hektar i løbet af roesæsonen, fortæller Morten Helsted.

- Den store udfordring er ukrudtet. Det er det eneste, vi kan gøre noget ved, fortsætter han.

For at løse den opgave har han bygget en lugevogn, hvor der kan ligge 12 mand på stribe og hakke ukrudt, mens den stille og roligt bevæger sig hen over marken.

Også her indgår Morten Helsted i et samarbejde med fire andre landmænd, hvor de har hyret litauisk arbejdskraft til at stå for lugearbejdet.

Derudover benytter han sig af strigling og radrensning på sine cirka 20 hektar med øko-roer.

- Robotteknologien er ikke færdigudviklet endnu og kommer ikke tæt nok på, så vi kører hellere ud med lugejernet, hvor vi kan komme helt tæt på, forklarer Morten Helsted.


Ikke nok lokal gødning 

Øko-roerne er allerede kørt gennem sukkerfabrikkerne, og Morten Helsted høstede 10-12 ton sukker per hektar, hvilket er over gennemsnittet.

- Det, jeg bedst kan lide ved at være økolog, er netop den udfordring, det er at dyrke nye afgrøder og specialisere sig i højværdiafgrøder. Men man skal kunne rumme, at der står noget ukrudt ude i marken, fortæller Morten Helsted.

På Lolland-Falster er der langt overvejende planteavlsbedrifter, mens det meste husdyrproduktion foregår i Jylland. Derfor er der ikke nem adgang til gødning, en problemstilling, der også gælder for økologer, som faktisk gerne må benytte sig af konventionel gødning.

Næste år bliver reglerne skærpet, så økologer må bruge 40 kilo kvælstof per hektar og så ellers supplere op med for eksempel økologisk hønsegødning eller økologisk gødning af kød- og benmel, hvilket Morten Helsted også benytter sig af.

- Det vil være oplagt, hvis vi kunne bruge biogas, siger Morten Helsted, som derfor gerne ser planerne om to biogasanlæg på Lolland-Falster gennemført.


Fremtiden 

Morten Helsted ser muligheder i en stigende efterspørgsel efter protein til plantebaserede fødevarer.

- Lige nu er der stort fokus på proteinafgrøder som ærter, hestebønner og quinoa. Det betyder, at vi får bedre afregning for vores varer. Quinoa kan bedst sælges økologisk, og 90 procent af quinoaen er i dag økologisk. Vi havde før svært ved at afsætte quinoa, men det er helt anderledes nu. Der er først for alvor kommet gang i det nu, siger Morten Helsted, som sidder i bestyrelsen i Danish Quinoa Group.

For et par år siden fik Duesminde godkendt en miljøansøgning til produktion af 36.000 æglæggende høns, men planerne er siden lagt i skuffen.

- Markedet er ikke til flere økologiske æg lige nu, og der er heller ikke udsigt til det de næste tre-fem år. Æglæggerproduktion vil ellers give os hønsegødning til mere end det dobbelte areal af, hvad jeg har, fortæller Morten Helsted.

Han overvejer lige nu at gå ind i plantageproduktion, noget, som han dog ikke er klar til at røbe detaljer om endnu. Derudover er han interesseret i at udvide den økologiske planteavl, hvis der bliver mulighed for det på et tidspunkt.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her