Annonce
Lolland

- Her er det tilladt at tale om alt

Til spiseklubbens debut var der frilandskoteletter og pølser på grillen. Mændene har selv været med til at skabe rammerne for klubben. Foto: Claus Hansen

Svanevig Hospice starter projekt "Nabo-omsorg" med en madklub for mænd, der har mistet.

SVANEVIG Kødet snurrer på grillen, filmen pilles af kartoffelsalaten, og der hældes vin i glassene. Der er serveret i den store sal på Svanevig Hospice, hvorfra en konstant brummen af baryton-stemmer høres.

Mændene, der sidder og snakker livligt sammen ved det fint dækkede bord, kommer med vidt forskellige baggrunde. Men de har noget tilfælles - og hospicet danner en naturlig ramme. For de har alle oplevet at miste. De lever alle med sorgen. Og de støtter hinanden i det.

Torsdag aften var der debut på hospicets nye tiltag "Spiseklub for mænd, der har mistet".

- Det handler om at kunne tale lige ud af posen om sorg, uden at det bliver for pussenusset. Det handler om at mødes med andre mænd og finde ud af, at man ikke er alene med tomheden, tabet og det følelsesmæssige kaos, der kan herske i en. Hvis jeg skal sætte ét ord på, så er det "fællesskab", fortæller frivillig Brian Rasmussen.

Han, hospicets fysioterapeut Jesper Bjerring Jensen og frivillig Jørn Kristensen står for klubben, der skal spise sammen en gang om måneden.

Denne første gang var der 15 tilmeldte, og flere af dem går allerede med i hospicets vandreklub for mænd, der har mistet.

- Her er det tilladt at tale om alt. Der er ikke noget, der er for småt eller stort. Der er ikke noget, som er forbudt at tale om. Her får man hjælp, men kan også hjælpe andre, siger Freddy Brøndum.

- Man kan lufte noget, uden at folk ser underligt på en og beder en om at parkere sin sorg, fordi den ikke hører hjemme i det sociale samvær, siger Per Jensen.

- Mange er bange for at snakke om det, der er sket for os ... men sådan er det ikke her, siger Kjeld Ole Hansen.

- Men samtidig går vi og snakker om alt muligt andet. Nogle gange griner vi, andre gange græder vi. Alt er tilladt. Det er derfor, vi kommer, siger Palle Birk Petersen.

Spiseklubben er åben for alle mænd, der har oplevet at miste en nær pårørende, også selv om dødsfaldet ikke skete på hospice.

- De skal endelig bare komme. Jeg har haft fat i to mænd, der sidder hjemme og kigger lige ud i luften, efter de har mistet. Det er trist. Det her er meget bedre. Her kan man få et fantastisk sammenhold, siger Per Jensen.

Der er åben tilmelding til Svanevig Hospice frem til fire dage inden hvert spiseklubsarrangement. Maden er gratis, vin og øl betaler man(d) selv.

Mændene mødes om bordet for at tale med nogen, der ved lige præcis, hvordan de har det. Her kan der tales lige ud af posen om det, der kan være svært at tale om. Foto: Claus Hansen

Drømmer om daghospice

Hospicet har allerede vandreklubberne for henholdsvis mænd og kvinder, der har mistet, og holder ofte mindeaftener for pårørende. Men nu kommer de nye tiltag altså oven i.

Spiseklubben er et af flere tiltag i hospicets nye projekt "Nabo-omsorg". Projektet er støttet af Social- styrelsens PUF-midler.

- Det handler om at afhjælpe ensomhed med fokus på mennesker, der har mistet. I spiseklubben har vi fokus på mænd, der har mistet. Vi håber, at vi kan understøtte noget netværksskabelse for dem. Ofte er de, der sidder i samme situation, de bedste hjælpere. Så skaber vi rammerne for det, forklarer hospicechef Birgitte Bülow.

Ud over spiseklubben vil projektet bestå af en månedlig frokost for de patienter, der er blevet udskrevet fra hospicet. Første gang er 1. oktober.

Desuden vil en udvidet besøgstjeneste til børnefamilier, som har mistet, og til efterladte, som er meget ensomme, blive sat i søen hen over efteråret.

- Det handler dybest set om, at hospicet gerne vil give tilbage til det samfund, vi er en del af - og dele ud af de erfaringer, vi har fra vores arbejde, forklarer Birgitte Bülow.

Drømmen er, at hospicet med tiden også får et daghospice til patienter, der gerne vil bo hjemme. Projekt naboomsorg er derfor et vigtigt skridt hen imod et hospice, hvis omsorg ikke er begrænset til matriklen på Lindstrømsvej.

- Nu må vi se, om det giver mening og virker. Det håber vi, siger Bülow.

Der bliver snakket om lidt af hvert, når mændene mødes i madklub og vandreklub. De har sorgen tilfælles, men der bliver talt om meget andet. Foto: Claus Hansen
  • Til spiseklubbens debut var der frilandskoteletter og pølser på grillen. Mændene har selv været med til at skabe rammerne for klubben. Foto: Claus Hansen
  • Mændene mødes om bordet for at tale med nogen, der ved lige præcis, hvordan de har det. Her kan der tales lige ud af posen om det, der kan være svært at tale om. Foto: Claus Hansen
  • Der bliver snakket om lidt af hvert, når mændene mødes i madklub og vandreklub. De har sorgen tilfælles, men der bliver talt om meget andet. Foto: Claus Hansen
Annonce
Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

112

105 taget i fartkontroller

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

112

Klip og bøder på Vestlolland

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse