cookie-og-privatlivspolitik
Det hele startede med den lille mølle tæt ved Tom Larsens hjem. Nu er vindenergien en meget stor del af hans liv, og det fortsætter den med at være.

8

Billeder

Det hele startede med den lille mølle tæt ved Tom Larsens hjem. Nu er vindenergien en meget stor del af hans liv, og det fortsætter den med at være.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Siger farvel til politik med god vind i ryggen

Tidligere borgmester siger farvel til byrådet ved årsskiftet.
12. september 2021 kl. 19:08 Af Birgitta Andersen

FAKTA
Bor i Sjunkeby.

Var borgmester i Rudbjerg fra januar 1997 til december 2006.
Har siden været medlem af Lolland Byråd, hvor han har været formand for børne- og skoleudvalget samt ældre- og sundhedsudvalget.
 
Har siden foråret været sygemeldt fra byrådet på grund af arvelig prostatakræft og deraf følgende infektion og sygdom. Men er nu helbredt og tilbage i fuld vigør.
 
Direktør i International Wind Academy Lolland
Er med i flere vindmøllelav på Lolland og har flere virksomheder - blandt andet Næsby Ejendomsudlejning.
 
Gift med Lene Baran. Tilsammen har de fire børn og en række børnebørn.

SJUNKEBY Når Tom Larsen taler om noget, han brænder passioneret for, så taler han stærkt. Ordene trimler ud, og smilet spiller på læberne ... om det er vindenergi, hans mange virksomhedseventyr, sundhedsvæsnet, skolepolitik eller ældrepleje, der er temaet.

- Jeg har kørt 220 kilometer i timen hele mit liv. Det gør jeg stadig, siger Venstre-manden med sit skæve smil.

For et års tid siden blev han dog tvunget til at sætte farten ned. Formanden for ældre- og sundhedsudvalget i Lolland Kommune blev ramt af arvelig prostatakræft.

- Min kræftoperation gik sådan set rigtig fint. Jeg var begyndt at løbe og det hele igen. Jeg var slet ikke sygemeldt i første omgang. Men så fik jeg en infektion, som slog benene væk under mig, fortæller han.

Det startede et flere måneder langt forløb med store smerter i et tungt sundhedssystem. Tom Larsen fik sygeorlov fra byrådet, netop som coronaen havde Danmark i et jerngreb. Men i juni blev han opereret for sidste gang, og nu er han kræftfri, siger lægerne. Han er også tilbage i byrådet og på udvalgsformandsposten ... men kun for en kort stund.

Annonce

- Ud fra det forløb, jeg lige har været igennem, må jeg erkende, at jeg må til at sætte mit tempo en lille smule lidt ned. Det kan være, jeg skal se, om jeg kan komme ned på en 40-50 timers uge. Det har jeg aldrig haft. Nogen ville sige, jeg har krudt i røven, griner han.

Så Tom Larsen stiller ikke op igen. Han vælger familien og sine øvrige projekter til, og Venstre taber endnu en af de "tunge drenge" på listen. Tom Larsen var borgmester i Rudbjerg i 10 år før kommunesammenlægningen og har været udvalgsformand lige siden. Han har derfor en stor erfaring, byrådet har kunnet trække på.


Mødet med en mølle

I forbindelse med borgmesterposten begyndte Tom Larsen at interessere sig meget for den grønne energi, der begyndte at vinde frem i slut 1980'erne.

- I 1988 lavede jeg sammen med en god ven Lolland-Falsters største vindmøllelav. Vi var 121 familier, der var samlet om det. Vi har haft så mange gode oplevelser sammen omkring den mølle, siger Tom Larsen, der stadig er varm fortaler for, at grøn energi på Lolland skal have lokalt ejerskab.

I 2005 gik han i front for at etablere International Wind Academy Lolland, som han i dag er direktør for.

Annonce

- Når jeg ikke er til politiske møder, kører jeg derop, og ellers sidder jeg og arbejder med det herhjemme. Det er mit hjertebarn. Det har jeg svært ved at give afkald på, siger Tom Larsen om vindakademiet, der nu har syv ansatte.

Bonussen ved akademiet er for Tom Larsen, at projektet også har en social side.

- Vi har kørt nogle programmer, hvor vi tager folk ind, der er uden for arbejdsmarkedet, og får dem i arbejde. Det er sindssygt hårdt, men det er så dejligt. Du kan hjælpe nogle mennesker, der har opgivet. De mærker, at man vil dem, og det gør, at man kan nå ind under huden på dem. Det er bare så dejligt, siger Tom Larsen om hjertebarnprojektet.


Det gjorde sindssygt ondt

Derfor var det det aktive liv i politik, der måtte vige.

- Jeg har været i politik i 32 år lige om lidt ... de sidste 25 år på ledende poster - ni år som borgmester og resten som udvalgsformand. Jeg gider ikke sætte mig på bagsædet og ikke lave tingene ordentligt, slår Tom Larsen fast.

Annonce

Han har som udvalgsformand for børne- og skoleområdet måttet stå i spidsen for mange upopulære beslutninger.

- Mange af de opgaver, jeg har løst i politik, har da ikke alle været de sjoveste. Men nogen må gå ind og tage det ansvar. Jeg er ikke kold og kynisk. Derfor har det gjort sindssygt ondt, når jeg har måttet lukke børnehaver og skoler på grund af udviklingen.

Senest gjorde det ondt, da Dannelunde Skole måtte lukke.

- Det, der gør mest ondt, er, når jeg møder mennesker, jeg ikke kan stole på. Jeg tror på det bedste i mennesker, og derfor bliver jeg skuffet, når de svigter. Der er ikke nogen tvivl om, at den måde, det blev gjort på, gjorde nas. Jeg følte ikke, samarbejdet var der i konstitueringsgruppen. Jeg følte mig kørt over af en vejtromle. Det ramte mig dybt, fortæller han om beslutningen.

Forløbet fik Tom Larsen til at tænke over sin politiske fremtid.

Annonce

- Da lavede jeg nok en aftale med mig selv om, at det skulle være slut på et tidspunkt. Nu er det så besluttet ... og så må jeg videre i mit liv.

Børne- og skoleområdet var Tom Larsens hjertebarn i mange år, og i 12 år var han formand for udvalget.

- Det var hårdt. Når man ser på de 12 år og den økonomi, vi havde til rådighed i forhold til de sidste fire år, hvor udvalget virkelig har fået økonomi stillet til rådighed. Det er en udfordring at skabe noget, når du mangler penge hele tiden, forklarer han.

Ved seneste konstituering blev formandskabet overtaget af socialdemokraterne, der havde fået et flot valg.

- Jeg ville gerne have været udvalgsformand her igen. Men det kom vi ikke til at bestemme. Så fik jeg et andet udvalgsområde, og så brændte jeg for det. Jeg havde en rigtig god kollega i Ole Marqweis (S). Vi var meget enige, og vi havde samlet en stærk erfaring. Ham mistede vi også ..., siger Tom trist og sender en tanke til Ole Marqweis og Gert Mortensen, der begge afgik ved døden i denne periode.

Annonce

Vil ikke lukke per automatik

Også centraliseringen omkring de to centerbyer i kommunen har været svær for Sjunkeby-drengen, der elsker livet på landet.

- Der er nogle af de ting i forhold til den udvikling og den deraf følgende diskussion, vi har haft i Lolland Byråd om by kontra land, som også har gjort ondt.

- Jeg vil hellere vælge at kæmpe for noget end lukke det per automatik. Jeg ved, at når man kæmper, så kan det ofte lade sig gøre. Mit ordsprog er: "Det er viljen til at ville, der giver evnen til at kunne", siger han.

Han vil altid være en ivrig forkæmper for sit lokalområde.

- Udviklingen i Rudbjerg har gjort ondt på folk. Det, der gør ondt, er, når vi formelt set klarede os ret godt som lille kommune og var den eneste kommune, der afleverede penge ved sammenlægningen. Vi havde fået asfalteret vejene. Vi havde styr på tingene. Så gør det ondt, at der nu bliver suget på lappen, og det hele står lidt til. Men vi kan jo ikke skrue tiden tilbage. Vi er nødt til at se fremad, siger han.


Ingen sammenhæng

Tom Larsen har også været med til at skabe mange af de tiltag, der er i Lolland Kommune i dag. Men han føler sig ikke færdig.

- Jeg glæder mig selvfølgelig over, at akutstuer og andre forløb er kommet i gang. Men det sammenhængende sundhedsvæsen, som der har været talt så meget om, mangler jeg virkelig. Det kan godt være, det er der på papiret. Men det er der ikke i virkeligheden, siger Tom Larsen og nævner udskrivelser af ældre patienter fredag eftermiddag for at spare ressourcer på hospitalerne som et af de problemer, der skal tages hånd om.

- Men du skal tage de kampe, du kan vinde. Efter så mange år og så mange kampe ser jeg, at det her er et livsprojekt. Og det skal jeg altså ikke.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN STÆVNGAARD

Historisk øjeblik venter! 27. september 2021 kl. 11.47

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel Mutti 26. september 2021 kl. 23.05

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

Annonce

ANNONCE