cookie-og-privatlivspolitik
Det nye stenlager skal bygges på pladsen bag Rødby Varmeværk, hvor der i øjeblikket ligger en jordbunke, fortæller Lars Buhl.

3

Billeder

Det nye stenlager skal bygges på pladsen bag Rødby Varmeværk, hvor der i øjeblikket ligger en jordbunke, fortæller Lars Buhl.
Foto: Peter Levinsen Hansen

Lolland

Stenlager var en god mulighed

Slog til med det samme på tilbud om partnerskab om stenlager til overskudsstrøm fra vedvarende energi.
15. september 2021 kl. 13:50 Af Peter Levinsen Hansen

RØDBY Det gav god mening for Rødby Varmeværk at indgå samarbejde med Andel om det kommende GridScale-lager, der skal bygges ved varmeværket.

Det fortæller varmeværkets formand, Lars Buhl.

Med GridScale-teknologien skal overskudsstrøm fra vedvarende energikilder som vindmøller og solceller omdannes til varme og lagres i sten. Som en del af samarbejdet skal Rødby Varmeværk modtage overskudsvarme fra stenlageret.

Aftalen var allerede så småt kommet på plads tilbage i juni. I august kunne bestyrelsen i Rødby Varmeværk sige god for aftalen.

- Det, vi har sagt ok for, er i første omgang, at de får lov til at låne et stykke jord på 50 gange 20 meter, hvor de bygger de her siloer. Og så er det selvfølgelig, at de bliver koblet på værket, fortæller Lars Buhl.

Annonce

- Men det var Bjarne Hansens (direktør for teknik og miljø i Lolland Kommune, red.) fortjeneste, at det kom hertil. Og at jeg sagde, selvfølgelig skal det ligge her, fortsætter han.

Samarbejdet giver gode muligheder for nogle af fremtidsplanerne for Rødby Varmeværk.

- Det er min interesse, at når det regner på præsten, drypper det på degnen. Når der bliver trukket elkabler ind, der skal forsyne dem, skulle vi så have kabler trukket ind til at forsyne en elkedel, så ville det jo ikke koste det samme, fortæller Lars Buhl.


Sikre fremtiden

Varmeværket går i øjeblikket med tanker om at erstatte det gamle halmværk med en elkedel på omkring samme kapacitet som det nye halmværk. Det giver god økonomisk mening, fortæller formanden, da man i øjeblikket oplever at kunne få penge for at aftage strøm om natten på grund af overproduktion på elnettet.

Skulle Andel også få lyst til at udvide sit testområde fra de nuværende 50 gange 20 meter, har Rødby Varmeværk samtidig sikret mulighed for at udvide med 10.000 kvadratmeter af den nærliggende mark, som Skov- og Naturstyrelsen ellers havde øjnene på.

Annonce

- Det er for at sikre fremtiden. Og der vil jo komme publikum til. Når vi nu rykker ud af det gamle værk derovre, så kan de jo bruge det som showroom, hvis de får brug for det, fortæller Lars Buhl.

Samarbejdet med Andel kommer dog ikke til at have nogen konsekvenser for værkets andelshavere.

- Der vil være helt vandtætte skodder imellem varmeværket og Andel. Vi gør det ikke for egen vindings skyld. Omvendt risikerer vi heller ikke at tabe noget, forsikrer Lars Buhl.

- Så når man får sådan en forespørgsel, skynder man sig bare at sige ja tak. Når det ikke koster noget, og man kan være med til at sikre god PR for området, så siger det jo næsten sig selv, fortsætter han.

Den energilagring, der skal afprøves med det nye GridScale-lager, indeholder knuste sten i ærtestørrelse, som opbevares i isolerede ståltanke. Lageret bliver det første af sin art i Danmark. Når der er overskud af strøm på elnettet, bliver lageret opladet ved, at et specialkonstrueret varmepumpesystem flytter varm energi fra ét sæt af tanke til et andet. Stenfyldet bliver koldere i de tanke, hvor energien tages fra, mens det bliver meget varmere, helt op til cirka 600 grader, i de tanke, som modtager varmen.

Annonce

Varmen kan opbevares i stenene i mange dage, og når der på et tidspunkt er behov for mere strøm på elnettet, tilbageføres varmeenergien igen fra de varme tanke til de kolde tanke. Det sker i en turbine, der producerer elektricitet. Denne løsning giver en høj effektivitet takket være lavt energitab.

Det vil samtidig være overskudsvarmen fra denne overførsel af varme mellem tankene, som Rødby Varmeværk skal modtage.

Da man som fjernvarmeværk ikke må have fortjeneste på sin forretning, betyder det også, at varmeværket i øjeblikket arbejder på en model, hvor overskudsvarmen, der bliver sendt til værket, bliver modregnet det, som Andels GridScale-lager skal betale i leje for jorden.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE