cookie-og-privatlivspolitik

Sponseret

Annonce: De bedste økologiske og biodynamiske vine

Vin er noget vi alle kender til og har et forhold til. I disse dage handler det ikke bare om, om vinen er skarp, kraftig eller blød i smagen. Måden hvorpå vinen produceres spiller også en stor rolle. Vi er blevet meget mere opmærksomme på, hvad økologi for eksempel kan gøre for miljø, dyrevelfærd samt os selv. Ikke nok med, at du kan købe økologiske fødevarer, kan du også købe økologiske vine.
15. november 2019 kl. 10:09 Af SPS Wine

Annonce

(Sponseret link) SPS wine er en af forhandlerne, der udbyder de økologiske vine. Går du meget op i økologi, biodynamik og vine generelt, kan du med fordel se udvalget her.

Hvorfor økologi
Økologi er som nævnt både godt for dyrevelfærd, miljøet og dig selv. Økologiske fødevarer produceres netop ved, der tages hensyn til miljø og dyrevelfærd.

Der er mange gode grunde til at vælge økologi, men her er fire af dem ridset op:

  1. Når du køber økologiske varer, er du med til at beskytte natur og grundvand
  2. Økologi er også bedre for dig, da du får færre tilsætningsstoffer
  3. Du er med til at støtte et bedre dyrevelfærd
  4. Du udsætter ikke dig selv for de sprøjtemidler, der er at finde i ikke økologiske varer

Økologisk og biodynamisk vin
I 2012 blev det vedtaget i EU, at høsten fra og med 2012 ville det være muligt at kalde en vin økologisk, hvis den fremstilles ud fra de økologiske regler. I dag, kan du få flere forskellige økologiske vine. Der udbydes både økologisk rødvin, hvidvin og rosévin. Hvis man ser på forskellen af vine og økologiske vine, er der ikke den største forskel i smag, som du måske går og tror. Du skal dermed ikke være nervøs for, om de økologiske vine lever op til dine generelle krav til en vin. For 30 ud af de 55 tilsætningsstoffer, der tillades at være i konventionel vin er også tilladt i de økologiske vine - det er dermed over halvdelen af de samme tilsætningsstoffer i de to typer af vine.

Når vinene også er biodynamiske betyder dette, at der ikke gøres brug af kunstgødning og sprøjtemidler. Biodynamikken er på en måde mere ekstrem end økologien ud fra idegrundlag og praksis. Udover at biodynamisk dyrkning er økologisk, så tager man også højde for indflydelsen af månens og andre himmellegemers positioner. Dette betyder, at der tages hensyn til, hvornår det er bedst at høste samt ud fra månens position i forhold til stjernetegnene. Dette er hvad biodynamikken bygges på. Det kan dog diskuteres hvorvidt, der vælges at høste vindruerne ud fra dette idegrundlag og ikke ud fra druernes modenhed og vejrudsigt.

I forhold til tilsætningsstofferne, der blev gennemgået tidligere i forbindelse med økologiske vine, så ser dette lidt anderledes ud i forhold til biodynamisk vin. De 30 tilsætningsstoffer, der er tilladt i økologiske vine, er der 10 af dem tilladt i biodynamisk vin.

Annonce

Både i økologiske og biodynamiske vin er det ikke et krav, at vinene skal være uden svovltilsætning. Svovl tilsættes i vin for at vinen forbliver i den stand den er både ud fra indhold og farve, så den ikke udvikler diverse bakterier eller vilde svampe.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov igen 02. marts 2021 kl. 14.07

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

Annonce