cookie-og-privatlivspolitik

Sponseret

Annonce: Eksperter kan sjældent forudsige aktiemarkedet

Det vrimler med spådomme for aktiemarkederne.
07. juni 2018 kl. 12:34 Af Annonce

Annonce

Den næste økonomiske nedtur, aktie komet, hvordan børsnoteringen vil gå og hvor værdien af Bitcoins skal hen. Det store problem er bare at spådommene sjældent passer.

Da den Internationale Valutafond undersøgte hvor gode økonomer var til at forudsige økonomiske nedture, de såkaldte recessioner var svaret overraskende dårligt. Ud af 150 anerkendte økonomer missede 148 af dem recessioner. Du kan læse hele den undersøgelse her i The Guardian

De dårlige forudsigelser har konsekvenser
Når politikere lancerer reformer er de baseret på økonomernes forudsigelser om økonomisk vækst. Når det så gang på gang viser sig at økonomerne skyder langt forbi målet betyder det også at politikernes reformer ikke får den ønskede virkning.

På samme måde kan aktieanbefalinger i sig selv ofte være med til at bestemme aktiekursen for en given aktie. Det er især synligt på small-cap aktier hvor privatpersoner i højere grad kan være med til at styre kursen, men hvad så når det viser sig at købene er baseret på falske forudsigelser?

Økonomerne baserede måske anbefalingen på forventningen til et regnskab, et marked i vækst eller en analyse af selskabets indre værdi. Men når det viser sig at regnskabet ikke lever op til forventningerne eller det marked man troede ville vækste ikke er vækstet i samme trad, så straffer aktionærerne firmaet og kursen rasler ned igen.

Mindre guldjagt og mere oplysning
Mange investorer jagter den guldfuglen. Den virksomhed der vækster så voldsomt at deres tidligere tab og et pænt overskud kan tjenes hjem. Der er løbende eksempler på denne type virksomheder som holder investorer i gang og hver gang er en del af kursstigningen hype og når hypen falder kommer der en korrektion i aktiekurserne som også betyder at mange privatpersoner taber deres penge igen.

I denne guide til aktieinvestering for privatpersoner er fokus på mulighederne for at investere i et index frem for en virksomhed. Så investerer man f.eks. i alle de 25 største aktier i Danmark og er på den måde ikke afhængig af en enkelt guldfugl. Du vil dog heller aldrig se 100% stigning på et år, men afkastet vil afspejle den generelle økonomiske udvikling i samfundet.

Det er bare ikke så sjovt at tale om et gennemsnitligt afkast på 5-7%, når man kan vise en virksomhed der er steget 30% de seneste 12 måneder, men når man indregner risikoprofilen for de private investorer er det langt oftere bedre at investere i et index end i enkelte aktier eller aktive fonde.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: ERIK PFEIFFER DAMGAARD

Ligegyldig vejudvidelse 21. marts 2019 kl. 11.44

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsenet fodres med… 17. marts 2019 kl. 18.50

AF: MARTIN WOUTERS

så får tingsted å skylden 11. marts 2019 kl. 16.07

AF: JOHN WENNERWALD

Ligestilling på dagsordenen 10. marts 2019 kl. 22.38

AF: MARTIN WOUTERS

niels rasmussen sørge for… 07. marts 2019 kl. 16.59

AF: KNUD CHRISTIAN EILIF HANSEN

Fejl at kasserer i… 05. marts 2019 kl. 22.42

Annonce