Annoncørbetalt indhold

Annonce: Reparer dit stenslag inden det gør mere skade på din rude og pung

Vi bruger flittigt bilen til alle hverdagens gøremål.

Når vi skal sende børnene i skole, får vi hjælp af bilen. Når vi skal handle stort ind, tyer vi til bilens hestekræfter. Når vi skal på arbejde, kan vi stole på, at vores bil vil fragte os trygt hen til vores arbejdsplads. Med andre ord er mange af os afhængige af bilen for at få hverdagen til at hænge sammen.
Derfor er det vigtigt, at vi passer godt på vores bil, så vi kan have gavn af den i mange år fremad. Det betyder, at vi skal sende den på værksted, når den får skader – også selv om de kan virke små og ligegyldige. Bilejere kender godt til irritationen ved at få et stenslag. Stenslaget syner måske som en mindre bagatel, men for at være på den sikre side – bogstaveligt talt – er det bedst at tage bilen med på værksted, så stenslaget kan blive repareret.
For et stenslag kan ikke kun blokere for dit synsfelt fra førersædet. Et stenslag kan nemlig også udvikle sig til en endnu større revne, og den kan få din forrude til at gå i stykker som følge deraf.

Forruden er et bærende element i bilens struktur
Forruden er ikke kun til for, at du kan se ud af bilen. Den er også til for at understøtte bilens strukturelle opbygning. Et stenslag kan derfor potentielt udvikle sig til noget farligt, hvis det ikke bliver repareret i tide. Stenslaget kan nemlig forværres og udvikle sig til en revne. Og når det er sket, er faren for en splintret forrude stor.
Derudover kan et stenslag også virke distraherende, og det kan hæmme dit synsfelt, så du ikke kan orientere dig ordentligt og se, hvad der sker rundt omkring dig i trafikken.
Selv om mange ved, at der er en risiko for, at et stenslag kan udvikle sig til en revne, er det ikke sikkert, at de samme mennesker er klar over, at stenslag også kan være en katalysator for voldsomme ulykker i trafikken.

Reparation af stenslag tager ca. et kvarter
Hos autoværkstedet Thiemannkok tager en stenslag reparation(sponseret link) ikke mere end ca. 15 minutter. Faktisk tager det længere tid at køre bilen frem og tilbage fra værkstedet.
Under reparationen vil mekanikeren først rense stenslaget. Det giver nemlig et bedre og mere holdbart resultat. Du behandler heller ikke et sår uden først at desinficere og rense det. Dernæst hælder mekanikeren speciallim i stenslaget, som kræver en konstant rumtemperatur på 20 grader samt totalt fravær af sollys for at hærde fuldstændig.
Reparationen efterlader i mange tilfælde en lille mat plet, men denne mindre skønhedsfejl er at foretrække frem for de andre alternativer.

Gør det selv-løsninger gør mere skade end gavn
Under alle omstændigheder er det en rigtig god idé, at du tager din bil på værksted, når du får et stenslag. Der findes adskillige gør det selv-guider på internettet omkring reparation af stenslag derhjemme. Sådanne lappeløsninger skal du holde dig langt væk fra, hvis du ønsker et holdbart resultat. En ordentlig stenslagsreparation kræver som tidligere nævnt særlige forhold for, at den anvendte speciallim kan hærde.
Giver du dig i kast med stenslagsreparation derhjemme i garagen, kan du ikke være sikker på, at din løsning holder i længere tid. Det kan derfor gøre mere skade end gavn, og du risikerer at skulle sende din bil på værksted alligevel. På den måde sparer du hverken tid eller penge ved selv at tage affære.
Med andre ord skal du ikke tage i nærmeste byggecenter, når du får et stenslag. Tag hellere bilen til et professionelt værksted, så du er sikret et godt resultat.

Lån af kundebil
Skulle det ske, at du havner i den uheldige situation, at stenslaget ikke kan repareres, og din rude skal skiftes, er mange autoværksteder heldigvis gode til at tilbyde en midlertidig lånebil. Så kan du stadig få hverdagen til at hænge sammen, selv om du er adskilt fra din faste karet.
Mange værksteder er også villige til at tage dialogen med dit forsikringsselskab, så du ikke selv behøver forklare og rede gøre for din bils tilstand. Dette kan være en stor hjælp, hvis du allerede har fået forstyrret din hverdag med værkstedsbesøg, og du ikke har tid eller overskud til at foretage opkaldet.
Selv om vi ikke kan forudse, hvad der vil ske, når vi kører rundt i trafikken, kan vi gøre vores eget for, at vores metalliske følgesvend fungerer så optimal som muligt. Se det på den her måde: Hvis din hund blev syg eller fik en skade, så ville du også tage den til dyrlægen. Hvorfor ikke behandle din bil på samme måde? Giver du den de bedste forhold, vil den også tjene dig godt de næste mange år.

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Folketidende og en annoncør.

Folketidendes uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Folketidendes nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Folketidendes øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens byline for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra vores uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.

  • thiemannkok-ann