cookie-og-privatlivspolitik

Sponseret

Anonce: Sådan brygger du din egen øl
11. april 2019 kl. 14:01 Af liscotech

Annonce

Ved du hvad malt og et (sponseret link) refraktometer har til fælles? De bruges begge i ølbrygning!

Uanset om det er tid til en ny hobby, eller du bare gerne vil kunne brygge en øl, som du kan servere til julefrokosten, så er du landet det rette sted - for vi har nemlig lavet en simpel guide, der i korte træk forklarer dig, hvordan du brygger din egen øl!

Det skal du bruge, for at brygge cirka 10 liter øl:Råvarer

 • 2 kg groft formalet malt
 • 8 liter vand fra hanen
 • 10g + 10g humle pellets
 • Ølgær

Udstyr

 • En gryde med plads til 10 liter
 • Spand til fødevarer
 • En stor ske
 • Termometer
 • Køkkensi
 • 1 meter silikoneslange
 • Tappehane

Der findes flere både mere og mindre avancerede måder at brygge øl, men prøv i det små, før du går ud og investerer i det helt store grej. På den måde undgår du at bruge penge på noget, du alligevel ikke bliver glad for.

Step 1: mæskning
I den første fase skal malten klargøres til kogning af din urt. Urten er betegnelsen for den væske, der i sidste ende bliver til din færdige øl. Processen kaldes også for mæskning, og det er her, maltens stivelse omdannes til maltsukker. Under gæringen omsættes maltsukker til alkohol.

Start med at anskaffe noget malt, som du knuser groft. Det kan være med et køkkenredskab, men du kan også vælge at købe det knust.


Step 2: filtrer urten
Efter mæskningen skal urten filtreres. Det kan gøres ved hjælp af en hjemmelavet filtreringskonstruktion, hvor du adskiller den faste del, som kaldes mask, fra den flydende del, som er urten.

For at få det bedste resultat skal processen gentages et par gange - så her handler det om at væbne sig med tålmodighed. Det er vigtigt, at du får alt det overskydende mask ud, så du står tilbage med en ren og klar urt.
Step 3: urten koges op
Når du har filtreret urten, skal den koges op. På den måde steriliseres urten, og du får afkogt eventuelle flygtige smagsstoffer.

Du får brug for et termometer her, for du skal have styr på temperaturerne. Det er også i denne fase, at du tilsætter humlen, så du får den klassiske og karakteristiske smag af øl.


Step 4: urten gæres - og bliver til øl
Til slut hældes urten over i en steril gæringsspand, hvor gæringsprocessen sættes i gang. Urten køles ned, og herefter tilsættes gæren. Vær opmærksom på, at der skal bruges en særlig form for ølgær - ikke bagegær.

Herefter monterer du en gærlås på spanden, som stille og roligt gradvist lukker CO2 ud, mens den holder bakterier væk.

Herefter skal du lade din øl gære i en uges tid, og så er du sådan set klar til at smage din egen øl. Dette kan du gøre ved at montere en tappehane på spanden.

Hvis du gerne vil have en endnu bedre øl, bør du tilsætte sukker, da øllen derved kan efterkarbonere, når man tapper på flaske. På den måde dannes der over tid mere kulsyre, så øllen ikke blive doven.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

Annonce