cookie-og-privatlivspolitik
Hotel Phønix, som brændte i 1974, på hjørnet af Jernbanegade og Skolegade i Nykøbing.
Hotel Phønix, som brændte i 1974, på hjørnet af Jernbanegade og Skolegade i Nykøbing.
Foto: Privat

Ugeavisen Guldborgsund

Odd Fellow fejrer 110 år

- emn en egentlig fejring er udsat til 5. marts.
05. januar 2022 kl. 06:00 Af Katrine Sabroe Christensen

NYKØBING 7. januar 2022 har broderloge nr. 38 Humanitas med adresse på Jernbanegade 19 eksisteret i 110 år. Ved stiftelsen i 1912 havde logebrødrene til huse i nogle lokaler i Restaurant Czarens Hus. Senere lejede man sig ind på Hotel Phønix, som lå der, hvor logen i dag har adresse på hjørnet af Jernbanegade og Skolegade.

På et tidspunkt blev huslejen på Phønix så høj, at man besluttede sig for at etablere sit eget logehjem. Det skete ved, at Humanitas i 1921 byggede en ny logebygning i Rosenvænget, som internt i Odd Fellow Ordenen fik prædikatet af den prægtigste logebygning i provinsen.

Imidlertid solgte man i 1959 ejendommen til Alice Andersens Danseinstitut, som havde givet et godt købstilbud på den. Logen flyttede herefter igen til Hotel Phønix, som brødrene nu havde købt.

Bygningen i Rosenvænget 13 findes ikke mere, idet den i 1965 blev udsat for en kraftig gaseksplosion, hvorefter den blev nedrevet. I dag har Luthersk Missionsforening til huse på stedet.

Phønix dannede derefter rammen om logelivet indtil 1974, hvor en meget kraftig brand fortærede det meste af det gamle statelige hotel, som også blev fuldstændig nedrevet.

Annonce

På samme sted - på hjørnet af Jernbanegade og Skolegade i Nykøbing - rejstes derfor den nuværende Ordensbygning. Der var tale om et rekordagtigt byggeri i et tempo og en hidtil uset byggestil i Nykøbing F. Så efter i alt 17 måneder efter branden kunne brødrene tage den nye bygning i brug på logens stiftelsesdag 7. januar 1976.

Står man foran bygningen på Jernbanegade og kigger op ad den høje rødstensmur over Jyske Banks vinduer, ser man Odd Fellow Ordenens symbol - De Tre Kædeled - som er Ordenens symbol på tre grundprincipper for medlemmerne om at udøve Venskab, Næstekærlighed og Sandhed over for alle medmennesker, og gennem egen adfærd inspirere til "at være mod andre, som du ønsker, at de skal være mod dig og dine".  

Under normale omstændigheder ville jubilæet have været fejret med en festloge tæt på dagen med deltagelse af eksterne gæster og ledsagere, men også i dette tilfælde er det jo Covid-19, der styrer, så Humanitas' festloge er indtil videre fastsat til 5. marts.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce
ANNONCE