cookie-og-privatlivspolitik
Skraldebilerne kører frit på Torvet i Maribo. Men det er forbudt selv at køre på genbrugspladsen.
Skraldebilerne kører frit på Torvet i Maribo. Men det er forbudt selv at køre på genbrugspladsen.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Hvem lukkede genbrugspladsen?

Hvem har lukket vores mulighed for at bruge tiden på at rydde op - frem for at mødes med andre i coronakrisen. Vi har forsøgt at finde svaret.
24. marts 2020 kl. 07:00 Af Daniel Brøns

Annonce

LOLLAND: - Tænk at de har lukket genbrugspladsen, så jeg ikke engang kan rydde op på loftet længere. Sådan lød det opgivende fra en af mine naboer forleden, inden han startede bilen og kørte ud og besøgte sin mor i stedet. Men hvorfor pokker man har lukket et udendørs sted, hvor man jo netop står langt fra hinanden? Og er følgen, at flere kører ud og er sociale?

Heldigvis er der hurtige svar at få i kommunikationsafdelingerne i Danmark. Fra Lolland Kommune lyder svaret, at forsyningsselskabet Refa har ansvaret. Og fra Refa lyder det først, at beslutningen er taget i statsministeriet, der jo opfordrer til at sende dem hjem, der ikke opfylder ikke-kritiske funktioner. Men Statsministeriets presseafdeling oplyser, at det hører under Fødevareministeriet, der fastslår, at det her er en ren kommunal afgørelse.

Alt peger på, at Refa selv har taget beslutningen i en fortolkning af opfordringen fra de statslige myndigheder, hvilket bekræftes af kommunikationsmedarbejder i Refa Kenneth Prehn:

- Vi følger statsministerens opfordring og har fået en liste fra KL der fastslår, at dagrenovation er en vital samfundsfunktion, mens genbrugspladser ikke er det, siger han og tilføjer:

- Pladserne er en ikke-kritisk samfundsfunktion, og vi skal jo tage ansvar for medarbejderne også. De er jo gift med sygeplejersker og pædagoger og andre, der kan risikere at bringe smitte videre, siger Kenneth Pren, der oplyser, at genbrugspladser enkelte andre andre steder i Danmark har forsøgt at holde åbent, men har lukket, fordi der var for mange mennesker.

Om lukningen mindsker den samlede smitterisiko, hvis borgere i stedet bruger mere fritid på sociale aktiviteter, er ikke umiddelbart noget, som man kan få en kommentar til fra hverken Kenneth Prehn eller de to nævnte ministerier.

En medarbejder i Fødevareministeriet, som ikke ønsker sit navn i avisen, siger:

- Vi er nødt til at tage udgangspunkt i, at borgerne kan finde ud af at opføre sig fornuftigt, og så undlader de vel bare at rydde op på loftet, siger medarbejderen, der ikke tror, at ret mange opfører sig som den nævnte nabo.

- Jeg tror, at de fleste vælger at køre en tur i skoven og nyde foråret. Det vil vi i hvert tilfælde arbejde for at informere om her fra ministeriets side, og så må folk rydde op, når genbrugspladserne åbner igen, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce