Annonce
Lolland

Apoteker dømt: Havde stort morfinlager i kælderen

Apotekeren er personligt dømt til at betale en bøde på 150.000 kroner samt fire måneders betinget fængsel. Foto: Marianne Knudsen
Apoteker fra Lolland idømt bøde og betinget fængsel i sag, hvor kunder fik udleveret ét præparat, men betalte for et andet.

Fire måneders betinget fængsel og en bøde på 150.000 kroner. Sådan lød dommen forleden ved Retten i Nykøbing i en sag mod apoteker Thomas Sevel fra Nakskov Løve Apotek, hvor både apotekeren personligt og apoteket var tiltalt for en række lovovertrædelser tilbage i 2019.

Apoteket blev frifundet, men apotekeren personligt blev dømt for fire forhold.

Han blev blandt andet dømt for, at der i apotekets kælder lå 3.730 morfintabletter og en mindre mængde andre beroligende og smertestillende midler, som ikke var opbevaret utilgængeligt for andre. De mange tabletter, som hører under betegnelsen euforiserende stoffer, blev opdaget, da Lægemiddelstyrelsen i maj 2019 kom på en uanmeldt inspektion på apoteket efter to klager fra borgere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Apotekeren forklarede ifølge domsudskriften fra retten, at produkterne blev opbevaret i kælderen til brug for et elevprojekt for at kunne dokumentere, hvor meget medicin der går tabt ved, at der smides så meget returmedicin ud.

Han fortalte, at han har undskyldt over for Lægemiddelstyrelsen og erkendt, at det var slendrian, at man ikke kunne se, at medicinen skulle bruges til et elevprojekt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra apotekeren. Foto: Marianne Knudsen

Klager fra borgere

Det var dog ikke det store lager af tabletter i kælderen, der fik Lægemiddelstyrelsen til at komme på uanmeldt besøg. Det var som nævnt to klager fra borgere.

En enhedschef i Lægemiddelstyrelsen forklarede som vidne i retten, at den ene borger havde oplyst til styrelsen, at vedkommende i forbindelse med køb af medicin på apoteket havde fået udleveret et andet middel end det, der stod på bonen og betalt mere, end det middel, der blev udleveret, kostede.

Den anden borger havde klaget over, at noget tydede på, at der blev udleveret lægemiddelpakninger, som havde været udleveret tidligere, og at der altså var tale om genbrug af medicin.

Ifølge enhedschefens forklaring må der efter Lægemiddelstyrelsens opfattelse ikke være uoverensstemmelse mellem det lægemiddel, der bliver udleveret, og det lægemiddel, der bliver registreret i systemerne, da det kan have alvorlige konsekvenser, hvis styrelsen eksempelvis skal tilbagekalde et bestemt middel hos den enkelte patient.

Oplysningerne bruges også til beregning af tilskud, og derfor kan forkerte oplysninger også få betydning for den enkelte borger og statens tilskudsbetalinger. Enhedschefen betegnede i retten sagen som "helt usædvanlig" og ikke noget, Lægemiddelstyrelsen havde set før.

Ved en stikprøvekontrol under besøget fandt styrelsen 16 klargjorte ekspeditioner med et andet produkt end det, der var registreret i apotekets systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

It-systemer kunne ikke håndtere det

I retten erkendte Thomas Sevel, at det godt kan være sket, at apoteket har udleveret et andet middel til kunden end det, der stod på bonen. Han forklarede ifølge domsudskriften, at det var sket, fordi apotekets it-systemer ikke kunne håndtere den konkrete type ekspeditioner, og at man derfor var nødt til at køre det præparat igennem, som det var muligt it-mæssigt, og så udlevere et andet med et andet varenummer.

Det skete, fordi der var en kæmpe gruppering af midlertidigt afregistrerede produkter.

Apotekeren forklarede også, at han mener, han gjorde det eneste rigtige, da han ikke vil afvise en borger, hvis han har et produkt i kælderen, som han kan bruge. Hvis han skulle følge reglerne, skulle han sende kunden hjem uden et lægemiddel.

Thomas Sevel er dømt. Arkivfoto: Jan Knudsen

På apoteket har man derfor solgt midlertidigt afregistrerede lægemidler, som stadig er salgbare. Men da deres it-system ikke kunne håndtere det, pseudo-ekspederede de dét produkt, som de kunne køre gennem it-systemet.

Ifølge domsudskriften indførte de en generel regel om, at de takserede på det lignende produkt med fuldt tilskud, hvis de ikke kunne få det udleverede lægemiddel ind i it-systemet. Han mener, at han har sparet borgerne for mange penge på den måde.

Retten fandt det dog bevist, at apotekeren var skyldig i alle de fire forhold, han var tiltalt for, og han blev som nævnt idømt fire måneders betinget fængsel og en tillægsbøde på 150.000 kroner.

Han udbad sig betænkningstid til at overveje, om han vil anke sagen til landsretten.

Apoteker Thomas Sevel mener selv, at det er et betændt forhold til Lægemiddelstyrelsen, som har udløst sagen og dommen, som han kalder grotesk:

- Men ja, der har været rod i det lager. Det har jeg erkendt. Men at det kan give anledning til en dom, synes jeg er grotesk.

Læs hele hans kommentar her.

Kommentar fra Thomas Sevel er tilføjet 14/9 klokken 9.50

  • Apotekeren er personligt dømt til at betale en bøde på 150.000 kroner samt fire måneders betinget fængsel. Foto: Marianne Knudsen
  • Det har ikke været muligt at få en kommentar fra apotekeren. Foto: Marianne Knudsen
  • 30nakapoteker_thomas_sevel3
    Thomas Sevel er dømt. Arkivfoto: Jan Knudsen
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken