Annonce
112

Et år siden blev Nykøbing rystet: Her er op og ned i sagen

Efter skyderiet mod Restaurant Panino blev restauranten afspærret af politiet resten af aftenen og natten. Først ud på eftermiddagen dagen efter, kunne restauranten åbne igen. Arkivfoto: David Arnholm
For et år siden blev Nykøbing rystet af to skud affyret mod Restaurant Panino i Jernbanegade. Tirsdag begynder retssagen mod to mænd, som er tiltalt i sagen. Men hvad skete der egentlig? Folketidende er dykket ned i arkivet og sagens anklageskrift.

NYKØBING: Søndag 22. januar sidste år blev en fredelig aften pludselig forvandlet til chok og ængstelse for gæster og ansatte i Restaurant Panino i Jernbanegade i Nykøbing.

Omkring klokken 19.20 dukkede en person op ude på gaden foran restauranten og affyrede to skud mod glasfacaden. Derefter forsvandt vedkommende igen til fods i retning mod Skolegade.

Heldigvis blev ingen mennesker ramt ved skyderiet. Det ene projektil ramte til højre for indgangsdøren, mens det andet ramte facadens bundramme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Intens efterforskning

Politiet iværksatte med det samme en intens efterforskning både i og udenfor restauranten, som derfor var lukket til først på eftermiddagen dagen efter skyderiet. Politiet efterlyste både vidner og videoovervågningsbilleder, men meldte samtidig ud, at man vurderede, at den almindelige borger i byen ikke havde grund til at være bekymret.

20. marts, knap to måneder efter skyderiet, kom der vigtigt nyt fra politiet, som efterlyste to personer og en flugtbil, som blev angivet til at være en gråblå Opel Insignia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første anholdelse

Otte dage senere, 28. marts, kom så det første store gennembrud i sagen, da politiet meddelte, at man havde anholdt en 34-årig mand fra Midtsjælland og sigtet ham for forsøg på manddrab og besiddelse af skydevåben.

Manden var kendt af politiet i forvejen, oplyste fungerende vicepolitiinspektør Rune Dahl Nilsson, som dog ikke ønskede at oplyse, hvilken type af kriminalitet manden var kendt for.

I forbindelse med grundlovsforhøret nægtede manden sig skyldig i sigtelserne mod ham, men retten mente, at der var tilstrækkeligt bevisgrundlag til at varetægtsfængsle ham.

Det fremgår af sagens anklageskrift, som Folketidende har fået aktindsigt i, at politiet mener, at det var den nu 35-årige, som affyrede de to skud mod restauranten med en kaliber 6,35 millimeter pistol.

I forbindelse med anholdelsen af den nu 35-årige ransagede politiet flere adresser på Sjælland. Hvilke fund, politiet måtte have gjort i den forbindelse, vides ikke, men derefter gik der et stykke tid, før det næste gennembrud i efterforskningen kom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anden anholdelse

11. maj kunne politiet fortælle, at man havde anholdt den anden mistænkte i sagen - en 27-årig mand fra lokalområdet. Manden blev anholdt et sted i udlandet og efterfølgende udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

I forbindelse med anholdelsen forklarede Rune Dahl Nilsson, at politiet havde haft mistanke til den 27-årige i et stykke tid.

Ifølge anklageskriftet er det politiets opfattelse, at den 27-årige stod og ventede på den nu 35-årige på hjørnet af Jernbanegade og Skolegade, hvorefter de løb sammen ad blandt Skolegade med pistolen, inden de forlod området i en personbil.

Motivet til skyderiet er fortsat ukendt. Panino-ejer Samet Bajrami har efter episoden sat mere overvågning op i restauranten.

De to tiltalte har så vidt vides siddet varetægtsfængslet lige siden, de blev anholdt. Ifølge anklageskriftet blev skuddene mod restauranten affyret i et forsøg på at dræbe en af de ansatte. Det vides ikke, hvorfor man ønskede at ramme den pågældende person.

Retssagen mod de to mænd begynder tirsdag ved Retten i Nykøbing. Sagen fortsætter 5. februar, 9. februar og 23. februar. Der går altså en måned endnu, før der ventes at falde dom i sagen.

Folketidende er til stede i retten tirsdag og dækker LIVE fra sagens 1. dag. Sagen går i gang kl. 9.30.

Det er de to mænd tiltalt for:

Forsøg på manddrab efter straffelovens paragraf 237 jævnfør paragraf 21 samt paragraf 81b, idet de efter anklagemyndighedens opfattelse i forening og forudgående aftale eller indbyrdes forståelse skulle have forsøgt at dræbe en ansat, der befandt sig i restauranten, med en skarpladt kaliber 6,35 millimeter-pistol.

Sidstnævnte paragraf handler om brug af skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted, og hvis de tiltalte kendes skyldige efter denne paragraf, kan straffen ifølge straffeloven forhøjes med indtil det halve. 

De to tiltalte skulle ifølge anklageskriftet forud for skyderiet have fulgtes ad rundt om i Nykøbing, hvor de blandt andet undersøgte området omkring restauranten, hvorefter den ene af de to tiltalte affyrede to skud mod restaurantens glasfacade, mens den anden mand ventede på sin makker.

I tilfælde af, at retten ikke mener, at de tiltalte kan dømmes for forsøg på manddrab, er de også tiltalt efter straffelovens paragraf 252 for "forsætlig fareforvoldelse på offentligt tilgængeligt sted og ved brug af skydevåben" mod både den ansatte og de øvrige ansatte og kunder i restauranten.

Her er strafferammen op til otte års fængsel, men også her er der rejst tiltale jævnfør paragraf 81b, hvilket betyder, at straffen kan forhøjes med indtil det halve

Slutteligt er de også tiltalt efter straffelovens paragraf 192a samt våbenlovens paragraf 2 for "våbenbesiddelse med tilhørende ammunition på offentligt tilgængeligt sted under særligt skærpende omstændigheder". Her går strafferammen fra to til otte års fængsel.

Kilder: Retsinformation.dk samt sagens anklageskrift
  • Efter skyderiet mod Restaurant Panino blev restauranten afspærret af politiet resten af aftenen og natten. Først ud på eftermiddagen dagen efter, kunne restauranten åbne igen. Arkivfoto: David Arnholm
Annonce
112

Hastede mod "gårdbrand" - noget helt andet ventede

112

Fuld spøgelsesbilist stoppet på motorvejen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Problemer med falsk "søn" og "datter": Svindel for halv million

Nykøbing

Landsdækkende kæde åbner i nye lokaler i Nykøbing: Se hvornår her

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

112

Hastede mod "gårdbrand" - noget helt andet ventede

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Lolland

"Mystiske mænd" gik rundt med våben: - I år skal vi ikke have betjente i skudsikre veste frem

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Indland

Fredag ruller 25 milliarder ind på danskernes konti

Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: Nu åbner den endelig

Rødbyhavn

Jubler over drømme-adressen: Nu åbner Lidl

Trafik

Mange måneders trafik-problemer venter

Rødby

Tidligt morgenuheld: Bil endte på taget

Indland

Statsministeren varsler sundhedsudspil

Annonce
Annonce
Lolland

Tilmeldte sig som den første: Million-investering er sat på skinner

Lolland

Rute 9: Ministerbesøg til Lolland er udskudt

Lokal nyt

Før forhandlinger: Vil give læger i yderområder mere tid til den enkelte patient

Lokal nyt

2023 blev endnu et hårdt år for Folketidende - men 2024 tegner langt bedre

Guldborgsund

Sort morgen på Falster: Mange borgere ramt af strømafbrydelse

Rødbyhavn

Kadetter opdagede ulovlig kniv: Udenlandsk mand straffet

Guldborgsund

Ekstra rejsetid: Indsætter togbusser på flere afgange