cookie-og-privatlivspolitik
Det skotske højlandskvæg er fortid i Bøtøskoven, men kommunen og Den Danske Naturfond arbejder på at få en anden race kreaturer i skoven.
Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Lokal nyt

Skov-kvæget skal tilbage

Skov får trods ulykke kvæg igen - og hunde skal stadig have adgang.
07. marts 2019 kl. 06:40 Af Birgitte Grønning

Annonce

Kvægklokken af racen skotsk højlandskvæg, som gæster i Bøtøskoven på Falster kender, kommer ikke tilbage.

Til gengæld blev der ved et møde mellem Guldborgsund Kommune og Den danske Naturfond i går åbnet for, at andre kreaturer rykker ind i skoven.

Men måske først om et år.

Højlandskvæget, der nu er flyttet hjem hos dets ejer Jens "Lyn" Andersen på Marielyst, blev forvist fra skoven i vinterferien, da en kvinde med en hund og et barn blev angrebet af en af køerne.

Derefter gik kommunen og fonden i tænkeboks for at vurdere, om det kan risikeres at sætte løsgående kvæg ind blandt skovgæsterne igen.

Det kan det, lyder konklusionen nu.

- Vi er stadig meget kede af hændelsen, men vores ønske er at fortsætte med at have både kreaturer og heste i skoven, fordi dyrene bidrager med hver sin vigtige del af den naturpleje, der er en af grundstenene i vores naturgenopretningsprojekt i skoven, forklarer lederen af Guldborgsund Kommunes naturafdeling, Frederik Cordes.

Nu skal det besluttes, hvilken race den nye kvægflok skal have.

- Vi taler om Galloway eller måske Dexter, vi overvejer med og uden horn, og vi undersøger, om vi kan få kreaturer, der ikke er vant til publikum, så de vil være mindre opsøgende overfor mennesker, fortæller Frederik Cordes, som mener, at kvæg født i et andet naturplejeprojekt kan være velegnede.

- Var det en fejl at sætte kvæg, der er vant til mennesker, ind i skoven i sin tid?

- Nej, det vil jeg ikke sige. De har opført sig pænt. Men vi er blevet klogere, siger Frederik Cordes, som heller ikke mener, at der kan placeres et ansvar for ulykken i vinterferien hos kvinden eller hendes hund.

Inden der kommer nye køer i skoven, vil kommunen sætte nye skilte op, der indskærper, hvilke hensyn gæster skal tage til dyrene.

- Vi vil tydeligere forklare, at man skal holde afstand til dyrene og aldrig gå ind i flokken eller mellem en ko og hendes kalv, siger Frederik Cordes.

Læs også: Bøtø-ko væltede og stangede kvinde

Den nye kvægflok skal sættes ind i foråret, hvor der er masser af græsning til dyrene, som ikke fodres. Men det er ikke sikkert, at det bliver dette forår.

- Vi arbejder så hurtigt, som vi kan. Men der er flere ting, der skal på plads, og det er ikke noget, man ordner på 14 dage. Så måske er det først realistisk, at der igen er kreaturer i skoven fra foråret 2020, lyder vurderingen fra Frederik Cordes.


Hunde skal have adgang

Kommunen og naturfonden har også haft overvejelser om at forbyde hunde i Bøtøskoven. Men de er skrinlagt, selv om flere med forstand på kvæg har anført, at netop kvindens granddanois kan være årsagen til, at koen angreb.

- Juridisk har vi ikke mulighed for at forbyde hunde i skoven. Naturbeskyttelsesloven bestemmer, at hunde skal have adgang, hvis der er offentlige stier og veje at færdes på. Så det er ikke en mulighed, selv om vi jo har hundeskoven som nabo, siger Frederik Cordes.

25. april mødes Bøtøskovens følgegruppe, som også skal drøfte konsekvenserne af ulykken.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsnet får et løft i 2020 01. december 2019 kl. 21.30

AF: VALDEMAR HVIDBERG ALBAN

Så er det nok! 01. december 2019 kl. 17.10

AF: BJARKE ROSENKILDE

Marcus Knuth, en kommende… 29. november 2019 kl. 13.08

AF: BJARKE ROSENKILDE

Skraldespansk 29. november 2019 kl. 12.51

AF: JOHN WENNERWALD

Kriminelle bandemedlemmer… 24. november 2019 kl. 21.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Bedstemor med slag i! 21. november 2019 kl. 18.21

Annonce