Annonce
Guldborgsund

Store havneplaner afsløret

Sådan forestiller arkitektfirmaet sig, at en del af havneområdet kan komme til at se ud. Der er tale om et forslag, og det er altså ikke sikkert, at det også ender med at se sådan ud. Foto: Illustration: C.F. Architects

Arkitektfirmaet C.F. Møller Architects præsenterede torsdag deres forslag til en ny helhedsplan for erhvervshavnen i Nykøbing.

NYKØBING Det er storstilede tanker, der er blevet tænkt og nu også nedfældet i ord og illustrationer om fremtiden for erhvervshavnen i Nykøbing.

I april måned udpegede Guldborgsund Kommune arkitektfirmaet C.F. Møller Architects med hovedsæde i Aarhus til at udarbejde en helhedsplan for havnen, som skal omdanne den nuværende erhvervshavn til et attraktivt byområde ud til vandet og tæt på bykernen.

Det er der kommet et omfattende værk på mere end 80 sider ud af, og på et temamøde før byrådsmødet torsdag aften blev byrådspolitikerne præsenteret for planen af partner Julian Weyer og associeret partner Lasse Vilstrup Palm fra C.F. Møller Architects.

Tankerne og idéerne bag planen er blevet til efter indgående studier af Nykøbing og byens historie og i dialog med kommunen og bygger til dels også på ønsker fra borgere.

Helhedsplanen, som har fået titlen "Guldborgsund Havneby" er opdelt i etaper, så man går altså ikke i gang med at omdanne hele det 1,4 kilometer store område i ét hug, men i løbet af de næste 10-15 år er det meningen, at området skal ændres til et sted med forskellige typer af boliger, hotel, grønne arealer og meget mere, som skal skabe muligheder for forskellige aktiviteter til glæde for både indbyggerne i Nykøbing og folk udefra.

Første etape bliver at udvikle området ud for Brogade - lidt nord for det pop-op-miljø, som blev etableret i sommer ved det gamle havnekontor.

- Vi er gået til opgaven med stor ydmyghed og respekt for havnens historie og de mange input fra borgerne og andre interessenter og aktører. Det har vi kombineret med mange besøg på erhvervshavnen og vores bedste erfaringer fra lignende opgaver i Danmark og udlandet.

- Havnen i Nykøbing bliver således et helt unikt sted, som er tilpasset præcis Nykøbing og ikke vil kunne findes andre steder i verden, siger Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, i en pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune.

Borgmester John Brædder (G) er meget tilfreds med udspillet fra C.F. Architects.

- Det er kun én gang, man får lov til at lave denne type storstilet plan for det vigtige område i Nykøbing, og helhedsplanen imødekommer i mine øjne helt fantastisk de visioner, vi politikere har til havneområdet og de mange indspil, som borgerne er kommet med.

- Vi vil skabe et sted, som bidrager positivt til Nykøbing og til hele Guldborgsund, hvor der er adgang for alle. Det er en langsigtet plan, og vi tager et skridt og én etape ad gangen, siger John Brædder i pressemeddelelsen.

Helhedsplanen omfatter blandt andet en gang- og cykelbro tværs over Guldborgsund til Sundby med mulighed for passage af lystsejlere, et havnebad, ny udnyttelse af den høje kornsilo og en ændring af vejen, der går langs havnen, så biltrafikken kommer en smule ned i fart.

Hvis man vil høre mere om helhedsplanen, stille spørgsmål eller har kommentarer, bliver der mulighed for det på tre dialogmøder i løbet af de kommende uger. Dialogmøderne foregår alle tre i Kartoffelladen, Fejøgade 2 på havnen.

Det første møde finder sted tirsdag 28. september med temaet "Havnen, midtbyen og området derimellem". Det andet møde finder sted onsdag 6. oktober og har temaet "Foreninger, beboere, borgere i hele kommunen", mens det tredje og sidste dialogmøde er planlagt til tirsdag 12. oktober med temaet "Alle med interesse for havneprojektet". Alle tre møder er sat til at vare fra klokken 18.30 til 21.00.

Efter dialogmøderne bliver helhedsplanen finpudset, hvorefter den skal vedtages endeligt af byrådet til december.

Hele projektet har i øvrigt også fået sin egen hjemmeside (KLIK HER), hvor man kan blive klogere på de store planer. Du kan også læse mere om helhedsplanen i Folketidende i morgen lørdag.

Området ved Kondensen, som det kan komme til at se ud ifølge C.F. Architects' forslag. Noget anderledes end det ser ud i dag. Foto: Illustration: C.F. Architects
  • Sådan forestiller arkitektfirmaet sig, at en del af havneområdet kan komme til at se ud. Der er tale om et forslag, og det er altså ikke sikkert, at det også ender med at se sådan ud. Foto: Illustration: C.F. Architects
  • Området ved Kondensen, som det kan komme til at se ud ifølge C.F. Architects' forslag. Noget anderledes end det ser ud i dag. Foto: Illustration: C.F. Architects
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem