Annonce
Bolig og livsstil

Få konfirmationskronerne til at yngle

I år bliver omkring 47.000 konfirmeret, og cirka 15.000 bliver nonfirmeret. Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

I gennemsnit kan årets konfirmander sætte omkring 15.000 kroner ind på deres konfirmandkonto. Og pengene kan blive til flere med de rigtige overvejelser.

Når foråret melder sin ankomst, gør konfirmationssæsonen det samme.

Og det kan være en indbringende dag for de omkring 47.000, der bliver konfirmeret, og de cirka 15.000, der bliver nonfirmeret.

Sidste år kunne de unge i gennemsnit sætte godt 15.000 kroner ind på deres konfirmandkonto, og niveauet bliver det samme i år, viser en opgørelse fra Spar Nord.

Det får mange banker til at lokke med ekstraordinært høje renter - men ofte kun i en kortere periode. Ifølge Leif Lind Simonsen, afdelingsdirektør hos Spar Nord, er der god grund til at gøre brug af tilbuddet om den høje rente.

Men når tiden er udløbet, og kontoen omdannes til en almindelig indlånskonto, kan man overveje at investere pengene, hvis de skal nå at blive til flere.

- Anbefalingen må helt klart være, at hvis du risikofrit kan få en høj rente i banken i for eksempel seks måneder, skal du i første omgang gå efter den, og så derefter - når den ekstraordinært høje rente ophører - overveje investering i aktier og obligationer, siger Leif Lind Simonsen.

På en ordinær indlånskonto er der nemlig ikke mange renter at komme efter. Hvis man indsatte 15.000 kroner på en indlånskonto 1/6 2010, så ville man i dag stå med 15.610 kroner ifølge beregninger fra Spar Nord.

Havde man derimod investeret pengene i markedet - i dette tilfælde i 40 procent aktier og 60 procent obligationer - ville man i dag stå med 26.217 kroner. Det giver et afkast på 11.217 kroner - dog før skat af afkastet.

Forskellen på de to modeller løber altså op i 10.607 kroner i perioden fra 1/6 2010 til 31/12 2017. Det er dog altid forbundet med risiko at investere i aktier og obligationer, det er det derimod ikke ved bankindlån, bemærker afdelingsdirektør Leif Lind Simonsen.

Forbrugerøkonom Louise Skjødsholm fra Penge- og Pensionspanelet råder til, at man som forælder tager en snak med sin teenager om, hvad der skal ske med pengene.

Hvilke drømme har de? Og hvornår skal opsparingen bruges? Har den unge drømme, der skal indfris nu eller om et år? Eller er det et kørekort eller en lang rejse, der lokker længere ude i fremtiden?

- Tag den unge med ned i banken for at snakke med bankrådgiveren, så de kan få forklaret, hvad det betyder, hvis de vælger en særlig konfirmandkonto, og hvad det betyder med en bindingsperiode, råder Louise Skjødsholm.

- Også så de ved, hvad der foregår nede i banken på en måde, hvor det er ufarligt og faktisk er interessant for dem, for det er jo deres egne penge, de skal finde ud af, hvad der skal ske med, tilføjer hun.

Fakta: Så meget er 15.000 kroner blevet til i dag

- Indsat 1/6 2010: 15.610 kroner ved kontant indlån i banken mod 26.217 kroner ved investering i markedet. En forskel på 10.607 kroner.

- Indsat 1/6 2012: 15.340 kroner ved kontant indlån i banken mod 23.838 kroner ved investering i markedet. En forskel på 8.498 kroner.

- Indsat 1/6 2014: 15.310 kroner ved kontant indlån i banken mod 18.968 kroner ved investering i markedet. En forskel på 3.658 kroner.

Kilde: Spar Nord.

/ritzau fokus/

  • RB PLUS/PSF Få konfirmationskronerne til at yngle
    I år bliver omkring 47.000 konfirmeret, og cirka 15.000 bliver nonfirmeret. Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Mads Pedersen på podiet i Nysted

112

Mand afgået ved døden efter alvorlig ulykke

Sport

Skuffende EM-start: Danmark smider føring

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

112

Mænd kørte væk fra brand: - Klart vores mistanke, at den er påsat

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Guldborgsund

Claus Meyer lykkelig: Slår dørene op i "sin elskede by"

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld

112

31-årig mand stikker læge på psykiatrisk afdeling med en kniv

Lolland

Kæmper for at få uddannelser til Nakskov

112

Uheld på Sydmotorvejen: Person kørt på sygehuset

Guldborgsund

Danmarks dyreste lokum? Lokal toiletbygning vurderet til flere millioner

Fejø

Klimaaktivisterne tøver ikke længere: Vigtige retningslinjer

Indland

Borgere får sendt nye beredskabsråd som digital post

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Formand går af: "Det sandede til i selvfedme og uforsonlighed"

Sport

Øv! Lokalt OL-håb misser EM-guld

Lokal nyt

Forsvarsminister: Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage i krisesituation

Sport

Vil spolere oprykningsfesten i Esbjerg

Sport

NFC smidt på sommerferie med våd klud i ansigtet

Lolland

Stor cykelfest i byen: Lukker flere veje lørdag

Sport

Tyskland med storsejr i EM-åbning