Der er ingen grund til at smide resterne af julestegen ud. Frys kødet ned, eller lav en anderilette eller en ribbensstegssandwich, anbefaler madeksperter.
Har du været lige lovlig optimistisk med mængderne af julemad, så fortvivl ikke - dine rester kan nemlig blive til lækre retter i dagene derpå.
Står du for eksempel tilbage med en halv andesteg, er der flere muligheder.
- Hvem har ikke lige lyst til en god andeburger, spørger Niels Tetzlaff, der er køkkenchef og medejer af restauranten Hos Tetzlaff, hvor de arbejder målrettet med at undgå madspild.
- Tag lidt pulled duck, en honning- og sennepsmarinade og måske en bund af brunede kartofler, hvis du også har dem tilovers, siger køkkenchefen og foreslår, at man topper andeburgeren med resterne af julesovsen.
- Det smager bare hammergodt sådan et par dage efter jul, siger Niels Tetzlaff.
Hos Slagter-Riget i Aarhus anbefaler slagtermester Mark Purkær, at man kaster sig over en anderilette. Vælger du denne løsning, kan du med fordel gemme noget af det fedt, der steges fra anden, når du tilbereder den.
- Pluk anden, bland kødet med andefedt, og smag til med salt og peber, siger Mark Purkær og anbefaler, at du serverer riletten med appelsin ristet på panden.
Har du lavet ribbenssteg juleaften, er en sandwich en oplagt mulighed dagen derpå, lyder det samstemmende fra de to madeksperter.
Ribbensstegen kan nemlig varmes op igen uden at blive tør, forklarer Mark Purkær.
- Har du derimod fået flæskesteg, kan du skære den ud i små tern, blande dem med lidt fedt og krydderier og lave verdens bedste biksemad, siger slagtermesteren.
Niels Tetzlaff foreslår, at du skærer flæskestegen ud i tynde skiver til pålæg.
Både biksemad og kødpålæg kan fryses ned, hvis du har brug for en lille pause fra julemaden.
- Det vigtigste er, at du husker at tage stilling til, hvad du vil bruge resterne til. For hvis det først ryger bagest i køleskabet, så glemmer du det - og så ender det i skraldespanden, siger Niels Tetzlaff.
Du behøver dog ikke at bruge en time af din juleaften på at skære resterne af flæskestegen i tynde skiver.
Kødet kan sagtens holde sig et par dage på køl, så længe du sørger for at køle det hurtigt ned.
/ritzau fokus/