Annonce
Bolig og livsstil

Sødt og salt: Otte opskrifter med græskar

Græskar kommer i mange forme og afskygninger og kan bruges i mange forskellige retter i både det søde og det salte køkken. Dog er hjemmelavede græskarkerner ret omstændige at lave, siger den kendte kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang. Foto: Bjarne Christensen/Colourbox/Free

Græskar kan ikke bare spises i det søde og det salte køkken, det kan også drikkes, bare det spædes op med syrlige elementer, siger tv-kok Louisa Lorang.

I efteråret popper græskarrene frem på markeder, og de kan drikkes og spises i både det søde og salte køkken.

Det mest oplagte og nemmeste at bruge græskar til er supper, siger tv-kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

Man kan spise skrællen på rigtig mange græskar, så grundbasen til suppen laves ved at flække græskarret, pille kernerne ud med en ske, skære det i tern, komme det i en gryde, hælde væde ved og koge græskarret, tipper hun.

- Jeg kan rigtig godt lide at trække græskarsuppen i en asiatisk retning og bruge kokosmælk og lime og måske noget rød karry og citrongræs, så suppen får et kick.

- Man kan også dreje græskarsuppen i den klassiske retning og lave den med grøntsagsbouillon, løg og citron. Det er vigtigt, at tilsmagningen finder sted - især med græskar, som har brug for syre, så smagen ikke bliver flad, siger Louisa Lorang.

Her er hendes otte andre bud på lækre opskrifter med græskar.

1) Polenta

Polenta er en majsgrød, og den kan få et endnu grønnere - og orange - twist ved at piske mørkogt græskar i.

- Man får ikke bare en klassisk polenta, man får også en grøntsag i, siger Louisa Lorang og tilføjer:

- Man kan toppe den med for eksempel ristet chorizo - det smager fuldstændig fantastisk ovenpå.

2) Græskarbrød

Græskarpuréen, man pisker i polentaen, kan også bruges i græskarbrød, som er en fusion mellem en kage og et rigtigt brød - a la bananbrød.

Kog græskarstykkerne, mos dem godt, og rør dem i dejen.

- Kom gerne rosiner og varme krydderier i som allehånde, kardemomme og kanel. Det giver en rigtig god smag, siger Louisa Lorang.

3) Pumpkin pie

Græskar kan også bruges i det søde køkken, og en helt oplagt dessert er den klassiske amerikanske pumpkin pie.

Igen skal man lave en græskarpuré. Den skal blandes med de varme krydderier - allehånde, kardemomme og kanel - kondenseret mælk og æg.

Hele herligheden skal bare hældes over en tærtedej og bages i ovnen. Servér tærten med vaniljeis eller flødeskum.

4) Madtærter

Man kan også bruge græskar til tærter i det salte køkken, tipper Louisa Lorang.

- Sautér stykkerne på panden - gerne med salvie - og læg dem ned i en madtærtedej. Hæld æg over - gerne med parmesan og yoghurt i.

5) Butternut-base

Har man købt butternut- eller hokkaidogræskar med hjem og vil bruge dem til andet end suppe, er de to typer gode som skåle eller grundbase, fortæller Louisa Lorang.

Flæk dem, fjern kernerne med en ske, og bag dem i halve i ovnen.

- Jeg bruger tit de halverede, bagte græskar som en base eller en skål til aftensmaden.

- Når mine unger for 1000. gang beder om bolognese, så fylder jeg det ned i græskarret og putter salat og parmesan ovenpå, men jeg kunne også toppe det med andre ting, siger den kendte kok.

6) Pasta

Græskar kan også bruges som en slags grøntsagspasta. Græskarkødet strimles i en spiralizer, lægges i kogende vand med en klat smør og bruges som bund i stedet for pasta.

Spiser man rigtig pasta, kan græskarstykkerne i stedet sauteres på panden og bruges som topping oven på den italienske klassiker.

7) Risotto

Bliver man i det italienske køkken, er græskarrisotto også oplagt, fortsætter Louisa Lorang.

- Det smager virkelig dejligt, når det er stegt helt mørt og kogt ud med risene.

- Brug igen gerne salvie, for salvie og græskar er rigtig gode sammen, siger hun.

8) Juice

Græskar kan ikke bare spises, men også drikkes, for man kan sagtens juice et råt græskar.

- Hvis man følger farvepaletten, bliver juicen rigtig god: gulerod, ingefær og selvfølgelig citron - syren er vigtig.

/ritzau fokus/

  • Græskar vinter
    Græskar kommer i mange forme og afskygninger og kan bruges i mange forskellige retter i både det søde og det salte køkken. Dog er hjemmelavede græskarkerner ret omstændige at lave, siger den kendte kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang. Foto: Bjarne Christensen/Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Mads Pedersen på podiet i Nysted

112

Mand afgået ved døden efter alvorlig ulykke

Sport

Skuffende EM-start: Danmark smider føring

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

112

Mænd kørte væk fra brand: - Klart vores mistanke, at den er påsat

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Guldborgsund

Claus Meyer lykkelig: Slår dørene op i "sin elskede by"

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld

112

31-årig mand stikker læge på psykiatrisk afdeling med en kniv

Lolland

Kæmper for at få uddannelser til Nakskov

112

Uheld på Sydmotorvejen: Person kørt på sygehuset

Guldborgsund

Danmarks dyreste lokum? Lokal toiletbygning vurderet til flere millioner

Fejø

Klimaaktivisterne tøver ikke længere: Vigtige retningslinjer

Indland

Borgere får sendt nye beredskabsråd som digital post

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Formand går af: "Det sandede til i selvfedme og uforsonlighed"

Sport

Øv! Lokalt OL-håb misser EM-guld

Lokal nyt

Forsvarsminister: Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage i krisesituation

Sport

Vil spolere oprykningsfesten i Esbjerg

Sport

NFC smidt på sommerferie med våd klud i ansigtet

Lolland

Stor cykelfest i byen: Lukker flere veje lørdag

Vejret

Åh nej: Masser af regn på vej - frygter skybrud på Sydhavsøerne