Annonce
Bolig og livsstil

Vær realistisk med din madplan

Chili con carne er en ret, der let kan bruges på flere måder, så man ikke behøver at lave mad fra bunden hver eneste dag, siger madskribent. Foto: Colourbox/arkiv/Free

Madplaner giver mindre madspild og dermed også en økonomisk fordel. Men kan alene tanken om at planlægge en uge frem gøre dig helt træt, så sænk ambitionen.

Madplanlægning har en række fordele, men kan også virke nærmest kvælende på nogle. Derfor kommer kok og madskribent Louisa Lorang her med nogle forslag til, hvordan man kan madplanlægge efter, hvilken type man er.

- Det gode ved madplaner er, at man meget nemmere kan få brugt alle sine råvarer, så man ikke ender med at smide dem ud. Det er både en fordel i forhold til madspild, men også økonomisk, da det er meget dyrt at smide råvarer ud, siger hun.

Har man købt ind til flere dage, skal man også færre gange i supermarkedet, hvilket også er en fordel.

- Jeg tror, at hvis man laver madplaner, så har man ikke lige så mange spontane køb, hvor man i supermarkedet er sulten og ender med at købe alt for meget, siger Louisa Lorang.

Selv kan hun ikke drømme om at sætte sig ned søndag aften og planlægge en uge frem. Hvis man har det på den måde, så vælg en mere realistisk tilgang.

- Man skal ikke købe ind til for mange dage ad gangen - maksimalt fire dage - ellers bliver det urealistisk, og mange ting bliver fordærvede, siger hun og fortsætter:

- Tænk i, at man kun reelt laver mad hver anden dag, foreslår hun.

Den første dag laver du et reelt måltid, men bruger en del af de tilberedte råvarer dagen efter. På den måde optimerer du også din tid i køkkenet.

- Hvis du køber en kylling, så steger du den hel den ene dag, og næste dag bruger du resterne i en taco.

Så kan man på forhånd tænke råvarerne til at strække sig over flere dage, så bliver madplanlægningen nemmere.

Men er man den mere spontane type, som ikke bryder sig om en fastlåst og stringent indkøbsseddel til fire-fem dage, så lyder Louisa Lorangs råd:

- Tag ud i butikken, og køb efter lyst, og hvad der ser lækkert ud. Så kigger du på det hele, når du kommer hjem og får sat lidt struktur på det. Hvad kan holde sig kortest tid, og hvad passer sammen, siger hun og fortsætter:

- Har du fået en del friske krydderurter og friske rejer med hjem, så brug dem først, og gem løg, porre og kål, som har en længere holdbarhed.

Er man den spontane type, så kræver det nok en vis erfaring med madlavning for at kunne få det hele brugt, mens man som nybegynder nok mere har brug for nogle faste rammer, anbefaler Louisa Lorang.

- Er man helt nybegynder i et køkken, så er det nok bedst at starte ud med at få lidt inspiration fra bøger eller internettet. Og betragt dine rester som en gevinst.

- Har man lavet en stor portion, så har man en luksus-fastfood til sig selv en anden dag, og man kan også med fordel fryse rester ned. Så slipper man for at købe en skod-pizza, den dag man ikke gider at stå i køkkenet, siger hun.

Er man single, kan man også gøre madlavningen nemmere for sig selv ved at bruge råvarerne over mange dage.

- Man skal tænke, at det er smart, at når man har stegt en hel kylling, så har jeg både til min frokost i morgen og til en salat om aftenen - så slipper jeg for at lave mad i tre dage, siger hun.

Og så er det altid en god idé at bakke op, som kokken kalder det. Så er det nemmere at få brugt sine grøntsager, når de nærmest står klar til brug.

- Har du købt en pose gulerødder, så skræl hele posen på én gang, og opbevar det, du ikke bruger, i køleskabet med lidt vand. Det kan man også gøre med kål og andre ting.

Fakta: Forslag til mad over flere dage

- Steg koteletter på gammeldags facon den ene dag, og brug resterne næste dag i en tortilla eller en sandwich.

- Steg en hel kylling, og brug resterne i en taco næste dag.

- Lav chili con carne den ene dag, og spis resten i en burrito eller chimichanga dagen efter.

- Lav en grøntsagssuppe, som dagen efter kan være sovs til en kylling i karry-ret tilsat lidt kokosmælk.

Kilde: Louisa Lorang.

/ritzau fokus/

  • Bønner chili con carne
    Chili con carne er en ret, der let kan bruges på flere måder, så man ikke behøver at lave mad fra bunden hver eneste dag, siger madskribent. Foto: Colourbox/arkiv/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Stort problem løst - NFH henter målvogter i Champions League-klub

Lolland

Kø udenfor: 890 gæster indenfor på tre timer

Sport

Danmark slider sig videre ved EM med nervøs nulløsning

Udland

Flere dræbte under voldsom demonstration i Kenya

Samfund

Har ikke gjort deres arbejde: - Jeg er meget bekymret for fremtiden

Nakskov

Spektakulært syn: Kan ses og høres på lang afstand

Lægehus lukker

"Katastrofe" og "fuldkommen vanvittigt:" Conny ked af chokerende lukning

Lokal nyt

Danmarks grønneste strøm trækker investeringer til Lolland-Falster

Trafik

Flere problemer i travl tunnel: Men en enkelt opmuntring på vej

112

13-årigt offer i Korsør-sagen vil overvære domsafsigelsen

Lolland

Godt nyt om Knuthenborgs forsvundne dino

Sport

NFC henter ungt talent hjem fra Vejle

Lægehus lukker

Lægehus lukker: 7.500 patienter skal have ny læge

Sport

Jens fra Nykøbing er ny superligatræner: Bliver chef for kæmpe stab

112

Politiet efterlyser: Har du set Bent?

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lukningstruet zoo er reddet

Vejret

Nu lægger sommervarmen sig over Sydhavsøerne: Så varmt bliver det

Sport

Rolf Sørensen melder fra til Touren med hjerteproblemer

Politik

Få overblikket: Her er hovedpunkterne i den grønne trepartsaftale

112

108 taget i fartkontroller - 18 får et klip

Politik

Minister efter ny aftale: Så meget stiger prisen på oksekød

Sport

Spanien hjælper Danmark før Serbien-brag: Sådan går vi videre ved EM