Annonce
Bolig og livsstil

Vær realistisk med din madplan

Chili con carne er en ret, der let kan bruges på flere måder, så man ikke behøver at lave mad fra bunden hver eneste dag, siger madskribent. Foto: Colourbox/arkiv/Free

Madplaner giver mindre madspild og dermed også en økonomisk fordel. Men kan alene tanken om at planlægge en uge frem gøre dig helt træt, så sænk ambitionen.

Madplanlægning har en række fordele, men kan også virke nærmest kvælende på nogle. Derfor kommer kok og madskribent Louisa Lorang her med nogle forslag til, hvordan man kan madplanlægge efter, hvilken type man er.

- Det gode ved madplaner er, at man meget nemmere kan få brugt alle sine råvarer, så man ikke ender med at smide dem ud. Det er både en fordel i forhold til madspild, men også økonomisk, da det er meget dyrt at smide råvarer ud, siger hun.

Har man købt ind til flere dage, skal man også færre gange i supermarkedet, hvilket også er en fordel.

- Jeg tror, at hvis man laver madplaner, så har man ikke lige så mange spontane køb, hvor man i supermarkedet er sulten og ender med at købe alt for meget, siger Louisa Lorang.

Selv kan hun ikke drømme om at sætte sig ned søndag aften og planlægge en uge frem. Hvis man har det på den måde, så vælg en mere realistisk tilgang.

- Man skal ikke købe ind til for mange dage ad gangen - maksimalt fire dage - ellers bliver det urealistisk, og mange ting bliver fordærvede, siger hun og fortsætter:

- Tænk i, at man kun reelt laver mad hver anden dag, foreslår hun.

Den første dag laver du et reelt måltid, men bruger en del af de tilberedte råvarer dagen efter. På den måde optimerer du også din tid i køkkenet.

- Hvis du køber en kylling, så steger du den hel den ene dag, og næste dag bruger du resterne i en taco.

Så kan man på forhånd tænke råvarerne til at strække sig over flere dage, så bliver madplanlægningen nemmere.

Men er man den mere spontane type, som ikke bryder sig om en fastlåst og stringent indkøbsseddel til fire-fem dage, så lyder Louisa Lorangs råd:

- Tag ud i butikken, og køb efter lyst, og hvad der ser lækkert ud. Så kigger du på det hele, når du kommer hjem og får sat lidt struktur på det. Hvad kan holde sig kortest tid, og hvad passer sammen, siger hun og fortsætter:

- Har du fået en del friske krydderurter og friske rejer med hjem, så brug dem først, og gem løg, porre og kål, som har en længere holdbarhed.

Er man den spontane type, så kræver det nok en vis erfaring med madlavning for at kunne få det hele brugt, mens man som nybegynder nok mere har brug for nogle faste rammer, anbefaler Louisa Lorang.

- Er man helt nybegynder i et køkken, så er det nok bedst at starte ud med at få lidt inspiration fra bøger eller internettet. Og betragt dine rester som en gevinst.

- Har man lavet en stor portion, så har man en luksus-fastfood til sig selv en anden dag, og man kan også med fordel fryse rester ned. Så slipper man for at købe en skod-pizza, den dag man ikke gider at stå i køkkenet, siger hun.

Er man single, kan man også gøre madlavningen nemmere for sig selv ved at bruge råvarerne over mange dage.

- Man skal tænke, at det er smart, at når man har stegt en hel kylling, så har jeg både til min frokost i morgen og til en salat om aftenen - så slipper jeg for at lave mad i tre dage, siger hun.

Og så er det altid en god idé at bakke op, som kokken kalder det. Så er det nemmere at få brugt sine grøntsager, når de nærmest står klar til brug.

- Har du købt en pose gulerødder, så skræl hele posen på én gang, og opbevar det, du ikke bruger, i køleskabet med lidt vand. Det kan man også gøre med kål og andre ting.

Fakta: Forslag til mad over flere dage

- Steg koteletter på gammeldags facon den ene dag, og brug resterne næste dag i en tortilla eller en sandwich.

- Steg en hel kylling, og brug resterne i en taco næste dag.

- Lav chili con carne den ene dag, og spis resten i en burrito eller chimichanga dagen efter.

- Lav en grøntsagssuppe, som dagen efter kan være sovs til en kylling i karry-ret tilsat lidt kokosmælk.

Kilde: Louisa Lorang.

/ritzau fokus/

  • Bønner chili con carne
    Chili con carne er en ret, der let kan bruges på flere måder, så man ikke behøver at lave mad fra bunden hver eneste dag, siger madskribent. Foto: Colourbox/arkiv/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Mads Pedersen på podiet i Nysted

112

Mand afgået ved døden efter alvorlig ulykke

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

112

Mænd kørte væk fra brand: - Klart vores mistanke, at den er påsat

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Guldborgsund

Claus Meyer lykkelig: Slår dørene op i "sin elskede by"

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld

Lolland

Kæmper for at få uddannelser til Nakskov

112

31-årig mand stikker læge på psykiatrisk afdeling med en kniv

112

Uheld på Sydmotorvejen: Person kørt på sygehuset

Fejø

Klimaaktivisterne tøver ikke længere: Vigtige retningslinjer

Guldborgsund

Danmarks dyreste lokum? Lokal toiletbygning vurderet til flere millioner

Sport

Øv! Lokalt OL-håb misser EM-guld

Indland

Borgere får sendt nye beredskabsråd som digital post

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Formand går af: "Det sandede til i selvfedme og uforsonlighed"

Sport

Vil spolere oprykningsfesten i Esbjerg

Lokal nyt

Forsvarsminister: Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage i krisesituation

Lolland

Stor cykelfest i byen: Lukker flere veje lørdag

Sport

NFC smidt på sommerferie med våd klud i ansigtet

Sport

Tyskland med storsejr i EM-åbning

Vejret

Åh nej: Masser af regn på vej - frygter skybrud på Sydhavsøerne