Det er på mode at sværge til økologisk kød, men når grisen skal op af køledisken, er den kun sjældent "grøn".
Både øst og vest for Storebælt kigger de danske kødspisere ofte efter det økologiske mærke eller frilandsmærket, når der skal røde bøffer i kurven.
I hvert fald hvis de selv skal sige det. Men når der skal sættes handling bag de grønne ord, falder valget alligevel næsten altid på kød fra de konventionelle landmænd.
Det skriver 24timer.
Ifølge en undersøgelse, foretaget af gratisavisen, svarer 36 procent af københavnerne, 30 procent af sjællænderne og 22 procent af jyderne, at de som oftest køber øko- eller frilandskød.
Men den påstand må de længere ud på landet med, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i den største detailhandelvirksomhed i dansk dagligvarehandel, Coop.
For faktum er, at kun omkring én procent af det kød, danskerne køber i supermarkederne, er økologisk.
- Der er kasseapparaterne altså et bedre sandhedsvidne end sådan en undersøgelse her, siger han til 24timer.
Det økologiske kødsalg er lidt større, hvis man tager blandt andet gårdsalg med, oplyser Økologisk Landsforening.
Men hvis der skal komme større overensstemmelse mellem, hvad danskerne siger, og hvad de gør ude i butikkerne, er der brug for en mentalitetsændring, mener formand for Økologisk Landsforening Evald Vestergaard.
- Her kunne kommunerne og staten gå foran og opstille en målsætning om, at 60 procent af de 500.000 daglige måltider i det offentlige bliver økologiske i løbet af fem-seks år, siger han til 24timer og fortsætter:
- Det vil øge efterspørgslen og dermed få priserne på økologi ned, ligesom det vil have en afsmittende effekt på de private forbrugere.
Undersøgelsen viser også, at jyderne i højere grad end sjællænderne og fynboerne sværger til billigt, fedtfattigt og danskproduceret kød fra konventionelle landmænd.
/ritzau/