Forbrugerne i Danmark efterspørger i stigende grad dansk frugt og grønt. Ifølge en ny undersøgelse har danskerne større tillid til frugter og grøntsager, der er dyrket i Danmark.
Danskerne fylder i stigende indkøbskurven med blandt andet danske jordbær, danske kartofler og danske tomater. Ifølge en ny undersøgelse, foretaget for Landbrug & Fødevarer, har det fået større betydning for de danske forbrugere, at deres frugt og grønt kommer fra Danmark. I undersøgelsen svarer forbrugerne blandt andet, at det skyldes en større tillid til dansk dyrket frugt og grønt, som de også mener smager både bedre og er friskere.
Den voksende efterspørgsel efter dansk frugt og grønt er bestemt noget, som supermarkederne rundt omkring i landet mærker til. En af de mest efterspurgte varer her i sommerperioden er danske jordbær, fortæller Kasper Kamp, der er produktchef i Dansk Supermarked, som ejer butikskæderne Netto, Føtex, Bilka og Salling.
- Hvis vi ikke lige har danske jordbær i butikkerne i sommersæsonen eksempelvis på grund af dårligt dansk sommervejr, så køber vi jo udenlandske jordbær ind, så vores kunder kan få deres jordbær. Men vi kan være sikre på, at vi får et hav af kundehenvendelser, fordi danskerne langt hellere vil have danske jordbær frem for importerede jordbær, udtaler Kasper Kamp til netmediet foodculture.dk.
Færre pesticider i dansk frugt og grønt
Danskernes voksende tillid til dansk frugt og grønt er ikke helt skudt ved siden af. Fødevarestyrelsen tager løbende prøver af danske og udenlandske varer. De prøver viser, at dansk frugt og grønt indeholder færre pesticidrester end importerede frugter og grøntsager.
Ifølge konsulent i Dansk Gartneri, Anne Fabricius, hænger det sammen med, at danske gartnere er blevet dygtigere til at bruge biologisk ukrudtsbekæmpelse i stedet for at bruge pesticider ved dyrkningen af frugt og grønt. Samtidig har Danmark en af de mest restriktive lovgivninger i Europa, hvad angår brugen af pesticider i dyrkningen af frugt og grønt, hvilket også kommer til udtryk i fødevarestyrelsens prøver.
- Fødevareinstituttet har lige netop udgivet en flere års rapport, som bekræfter at dansk produceret frugt og grønt i de fleste tilfælde har det laveste pesticid-indhold. Det konkluderes også i denne rapport at pesticid-eksponeringen falder med knap 50 pct. ved at vælge kost med danske varer, fortæller Anne Fabricius til foodculture.dk.
Langt størstedelen af danskerne er da også overvejende klar over dette faktum. Hele 63 pct. svarer i undersøgelsen, at dansk frugt og grønt indeholder færre pesticidrester end importeret frugt og grønt.