Annonce
Erhverv

Giganters sats på specialøl presser mikrobryggerier

Næsten halvdelen af alle danske mikrobryggerier havde i 2017 underskud. Brancheaktører frygter, at flere må lukke for hanerne på grund af hård konkurrence. Foto er fra Bryggeriet Skands i Brøndbyøster. Foto: Anne Bæk/arkiv/Ritzau Scanpix

I løbet af to måneder er tre mikrobryggerier gået konkurs. Flere vil følge efter, mener aktører i branchen.

Danske mikrobryggere er så hårdt pressede, at det seneste skvulp af konkurser næppe bliver det sidste.

Det frygter en række spillere ifølge e-avisen Finans, efter at bryggerierne Indslev Bryghus, Stevns Bryggeri og Mylius-Erichsen Bryghus alle tre har kastet håndklædet i ringen i august og september.

Mikrobryggeriernes økonomiske buler skyldes primært de store bryggeriers indtog på markedet for specialøl. Det påpeger flere brancheaktører.

- Det helt grundlæggende problem er, at industribryggerierne fører sig frem som mikrobryggerier med en helt anden omkostningsstruktur, siger Tore Jørgensen, formand for foreningen Det Fri Øl og indehaver af Herslev Bryghus, til Finans.

- Der bliver en prissætning, som mikrobryggerierne slet ikke kan hamle op med, tilføjer han.

Det kan være svært for forbrugere at skelne mellem øl brygget af store og små bryggerier, mener Tore Jørgensen. Og det har fatale konsekvenser for de små bryggere.

Forbrugernes efterspørgsel på mikrobryg og specialøl vokser ellers hastigt. Og det har fået branchen til at blomstre. På ti år er antallet af mikrobryggerier fordoblet. Alene i 2017 kom der 30 nye til.

- Der er en overrepræsentation af nye selskaber i bryggeribranchen. Det fortæller noget om, at bryggeøl er blevet hypet, og det gør selvfølgelig udbuddet og dermed konkurrencen større, siger Kaj Glochau, partner og statsautoriseret revisor i revisionskoncernen EY, til Finans.

Udsagnet underbygges af tørre regnskabstal.

Ifølge EY døjede 43 procent af bryggerierne i 2017 med underskud. Det er væsentligt højere end andelen for samtlige danske virksomheder, hvoraf 32 procent sidste år havde underskud.

  • En lang række danske og udenlandske bryghuse - små som store - lancerer alkoholfrie øl. Nu er turen kommet til Bryggeriet Skands, et mindre bryggeri i Brøndbyøster, som er på vej til at tilføje øllen
    Næsten halvdelen af alle danske mikrobryggerier havde i 2017 underskud. Brancheaktører frygter, at flere må lukke for hanerne på grund af hård konkurrence. Foto er fra Bryggeriet Skands i Brøndbyøster. Foto: Anne Bæk/arkiv/Ritzau Scanpix
Annonce
Erhverv

Danish Crown fremrykker lukning af Ringsted-slagteri

Erhverv

PostNords brevfolk genoptager arbejdet efter kortvarig strid

Annonce
Annonce
Sport

Stort problem løst - NFH henter målvogter i Champions League-klub

Lolland

Kø udenfor: 890 gæster indenfor på tre timer

Sport

Danmark slider sig videre ved EM med nervøs nulløsning

Udland

Flere dræbte under voldsom demonstration i Kenya

Samfund

Har ikke gjort deres arbejde: - Jeg er meget bekymret for fremtiden

Nakskov

Spektakulært syn: Kan ses og høres på lang afstand

Lægehus lukker

"Katastrofe" og "fuldkommen vanvittigt:" Conny ked af chokerende lukning

Lokal nyt

Danmarks grønneste strøm trækker investeringer til Lolland-Falster

Trafik

Flere problemer i travl tunnel: Men en enkelt opmuntring på vej

112

13-årigt offer i Korsør-sagen vil overvære domsafsigelsen

Lolland

Godt nyt om Knuthenborgs forsvundne dino

Sport

NFC henter ungt talent hjem fra Vejle

Lægehus lukker

Lægehus lukker: 7.500 patienter skal have ny læge

Sport

Jens fra Nykøbing er ny superligatræner: Bliver chef for kæmpe stab

112

Politiet efterlyser: Har du set Bent?

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lukningstruet zoo er reddet

Vejret

Nu lægger sommervarmen sig over Sydhavsøerne: Så varmt bliver det

Sport

Rolf Sørensen melder fra til Touren med hjerteproblemer

Politik

Få overblikket: Her er hovedpunkterne i den grønne trepartsaftale

112

108 taget i fartkontroller - 18 får et klip

Politik

Minister efter ny aftale: Så meget stiger prisen på oksekød

Sport

Spanien hjælper Danmark før Serbien-brag: Sådan går vi videre ved EM