Annonce
Erhverv

Lokalt entreprenørfirma gik ned: Håber at afslutte konkursbo i år

Entreprenørfirmaet Klemmensen & Nielsen nåede lige at færdiggøre den udvidelse af Guldborgsundcentret, som nu huset blandt andet Ilva, inden firmaet gik konkurs. Det er nu fem år siden, og konkursboet er endnu ikke afsluttet. Arkivfoto: Flemming Keith Karlsen
Det er fem år siden, det store entreprenørselskab Klemmensen & Nielsen gik konkurs. Kurator Morten Ammentorp håber, at han kan afslutte behandlingen og lukke konkursboet sidst på året.

NYKØBING: I denne måned er det fem år siden, at entreprenørfirmaet Klemmensen & Nielsen gik ned med et brag. Ledelsen indgav selv konkursbegæring, og 28. januar 2019 afsagde skifteretten konkursdekret.

Firmaet havde for Holberg Fenger Invest bygget den udvidelse af Guldborgsundcentret, hvor Sport 24 Outlet, BR og Ilva ligger. Og for Mayland-koncernen havde Klemmensen & Nielsen bygget den kombinerede butiks- og boligejendom Støberiet i Jernbanegade, hvor H&M og Søstrene Grene bor.

Men begge byggerier var endt med krav fra bygherrerne mod Klemmensen & Nielsen, og da Mayland-koncernen stoppede sine betalinger, udløste det konkursen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klemmensen & Nielsen

Klemmensen & Nielsen blev grundlagt i 1945, hvor Karl Klemmensen og Johs. Nielsen etablerede firma på havnen i Nykøbing

Klemmensen & Nielsen A/S gik konkurs i 2011 i kølvandet på store problemer med byggeriet af første etape af Slotsbryggen, men genopstod som Klemmensen & Nielsen Modulbyg A/S.

Det selskab gik konkurs i 2017 efter problemer med manglende betaling fra kunder - blandt andet i forbindelse med byggeriet af en svømmehal i Vordingborg - hvorefter det genopstod som Klemmensen & Nielsen ApS.

Klemmensen & Nielsen ApS var ejet af Bo Vedels firma BV Byg Maribo ApS, og Bo Vedel var direktør i Klemmensen & Nielsen ApS.

28. januar 2019 gik Klemmensen & Nielsen ApS konkurs.

Morten Ammentorp blev kurator og har siden måttet rede trådene ud, hvilket ikke har været helt enkelt.

- Det har været noget sjusk, en del af det der foregik i Klemmensen & Nielsen. Jeg har haft store problemer med, at man ikke har haft styr på sine papirgange med kontrakter og fakturaer og regnskaber. Det har været et syndigt rod, og arbejdet har været hæmmet af, at vi ikke har en rigtig partsrepræsentant - efter konkursen var der ikke længere en direktør ansat, der kunne hjælpe. Så det har været noget med at dykke ned i kasserne med papirer, fortæller han og tilføjer, at det særligt har været et problem i det rets- og voldgiftssager, som boet har ført.

Garantifonden får

Her fem år efter er konkursboet stadig ikke endeligt afsluttet, men den overordnede konklusion er klar: Selvom det er lykkedes at få flere millioner i kassen til boet, bliver ikke nogen penge til de simple kreditorer.

Det skyldes, at Lønmodtagernes Garantifond har haft udgifter på flere millioner til at dække tab hos de mange medarbejdere, der havde penge til gode hos Klemmensen & Nielsen. Og garantifonden står forrest i køen til at få penge fra konkursbo.

- De eneste, der vil få dividende, er Lønmodtagernes Garantifond, siger Morten Ammentorp, der for længst har orienteret de øvrige kreditorer om dette.

De eneste, der vil få dividende, er Lønmodtagernes Garantifond.

Morten Ammentorp, kurator i boet efter Klemmensen & Nielsen

- Men panthaver, som er Lollands Bank, er holdt skadefri og får alle sine penge, tilføjer han.

Samlet er der anmeldt lønmodtagerkrav for cirka 2,1 million kroner - primært fra Lønmodtagernes Garantifond. Dertil kommer simple krav inklusive Skat for cirka 5,2 millioner kroner, som altså ikke bliver honoreret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere sager

At boet ikke er afsluttet endnu er i øvrigt meget normalt, når det gælder konkursramte entreprenørselskaber. Forklaringen er, at økonomien i den slags selskaber ofte involverer garantier for de bygninger, de har opført.

De garantier er ofte knyttet op på de gennemgange, der laves af byggerierne, når de er færdige. Dels ved selve afleveringen, men typisk også efter et og fem år. Er der fejl og mangler, kommer garantierne i spil, og ellers kan boet få dem udbetalt.

Og i tilfældet Klemmensen & Nielsen var bygherrerne altså ikke helt tilfredse med det udførte arbejde.

- Der har været voldgiftssager og retssager, konstaterer Morten Ammentorp.

Mens han hurtigt fik landet et forlig med Holberg Fenger Invest, lykkedes det ikke at blive enig med Mayland-koncernen, der krævede en halv million kroner for Støberiet. Men ved en voldgiftssag i 2021 blev Mayland-koncernen dømt til at betale 1,3 millioner kroner plus renter til konkursboet.

Folketidende har tidligere fortalt om de økonomiske slagsmål, boet efter Klemmensen & Nielsen kom ud i. Her fem år efter konkursen er det sidste endnu ikke afsluttet.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Klar til efteråret

Og nu kan femårs-gennemgangene altså snart afsluttes. De sidste garantier udløber til efteråret, hvorefter boet kan få dem udbetalt.

Typisk reduceres garantierne dog efter afleveringen og etårsgennemgangen, hvor langt de fleste fejl og mangler opdages og udbedres, så det er kun mindre beløb, der er tilbage til femårs-gennemgangen. De resterende garantier, som er deponeret på konti i Lollands Bank, kommer altså ikke til for alvor at ændre økonomien i boet.

- Jeg forventer, at garantierne bliver frigivet helt udramatisk, så med lidt held kan vi slutte boet i slutningen af året eller måske begyndelsen af 2025, siger Morten Ammentorp.

  • Ilva åbning_4
    Entreprenørfirmaet Klemmensen & Nielsen nåede lige at færdiggøre den udvidelse af Guldborgsundcentret, som nu huset blandt andet Ilva, inden firmaet gik konkurs. Det er nu fem år siden, og konkursboet er endnu ikke afsluttet. Arkivfoto: Flemming Keith Karlsen
  • Folketidende har tidligere fortalt om de økonomiske slagsmål, boet efter Klemmensen & Nielsen kom ud i. Her fem år efter konkursen er det sidste endnu ikke afsluttet.
Annonce
Erhverv

1044 skinner på vej: Kæmpe anlægsprojekt går ind i ny fase

Erhverv

Ny overenskomst: Mindst 4.400 kroner mere i løn til sygeplejersker

Annonce
Annonce
112

Jesper ydede straks førstehjælp efter alvorlig færdselsulykke: Nu hyldes han for sit heltemod

Lolland

Sultne geder lever stadig ved nedlagt godsbane: - Det gør mig vred og ked af det

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

112

Truede unge mænd på livet, men 23-årig var ikke færdig med at bryde loven

112

Dagens dyreste færgebillet: Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Erhverv

1044 skinner på vej: Kæmpe anlægsprojekt går ind i ny fase

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

Lokal nyt

Politikere tøver med at skrotte mammografibus

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

Erhverv

Ny overenskomst: Mindst 4.400 kroner mere i løn til sygeplejersker

Annonce
Annonce
112

Brandfolk på sjælden redningsopgave på loft

Erhverv

Læger og jordemødre kan se frem til lønhop med ny overenskomst

Erhverv

Aftale om overenskomst på sundhedsområdet er i hus

Indland

Nyt gebyr truer forskning for svage patientgrupper

112

Blev de tabt eller anbragt bevidst? Flere biler påkørte store sten på Lolland

Sport

Målfest i Boxen: - Snæver sejr over bundhold

Guldborgsund

Ulla vil testamentere sit hus til bæredygtighed