Annonce
Erhverv

Voldsomme vandmængder udfordrer roedyrkerne

Formanden for danske sukkerroer Troels Frandsen ærgrer sig over de voldsomme vandmængder, der vanskeliggører roehøsten. Arkivfoto: Ingrid Riis
"Flyv op til vorherre og bed om godt vejr". Den remse må de lokale roedyrkere muligvis benytte sig af. For årets høst er udfordret på grund af de store vandmængder, der har ramt markerne.

LOLLAND-FALSTER: Det er efterår, det blæser og det regner.

Især sidstnævnte vejrlig har der været rigtig meget af det seneste stykke tid, og det har skabt problemer for de mange landmænd, der skal høste for tiden.

Kartoffelavlerne er ramt af de store vandmængder, der har ramt landet og betyder, at ikke alle kartofler i jorden kommer op i år, men også hos de lokale roeavlere giver de massive vandmængder store udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet hos landmand Anders Krogh, der bor i nærheden af Stubbekøbing. Han har 85 hektar roemarker og har høstet 25 af dem. Resten mangler endnu.

"Jeg skulle bare have taget dem op"

- Jeg talte i går med en ven, der avler kartofler i Jylland. Og han har givet op på at høste de sidste 20 hektar. Der er vi ikke helt med roerne. Vi kan sådan set godt få dem op med maskinerne. Det er mere jorden, vi er bekymret for. Den kan blive ødelagt, når den er så våd og bliver kørt over med tunge maskiner. De slår simpelthen luften ud af jorden, så strukturen går i stykker.

- Det kan give ujævne marker, som bliver svære at høste fra til næste år. Så hvis vi høster nu, vil det formentlig kræve, at vi udjævner markerne for ikke at have et stort tab næste år, forklarer Anders Krogh, der ærgrer sig over, at han ikke allerede trodsede vandet og høstede roerne tidligere på efteråret.

Markerne på Lolland er oversvømmet flere steder. Foto: Anna Møhl

- I forbindelse med stormfloden valgte jeg at tage en pause fra at høste de sidste roer. Siden har jeg set tiden an, men jeg skulle nok bare have taget dem op. Vi skal aflevere roerne 8. december, og nu går jeg bare og venter på godt vejr. Det er lidt det ærgerlige ved at have et job, hvor man er så ophængt på vejret.

Vi skal aflevere roerne 8. december, og nu går jeg bare og venter på godt vejr.

Anders Krogh
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke bekymret - endnu

Den problematik genkender de også hos foreningen Danske Sukkerroedyrkere, hvor bestyrelsesformand Troels Frandsen, der også selv ejer en gård i Vantore ved Nysted, også ærgrer sig over de store vandmængder, der har ramt Sydhavsøerne.

Vandet gør det sværere at få roerne op af jorden, forklarer han.

- Det er et problem og en udfordring, vi får, når det bliver ved med at regne. Vi skal bruge tørvejr, for når jorden bliver så fugtig, når du kører med optageren, kan du ikke udføre dit arbejde ordentlig og skille dem ordentligt fra jorden.

- Regnen betyder, at du får lavet dårlig kvalitet i marken, fordi du får meget jord med på roerne, og det giver fabrikken dårligere materialer at arbejde med, når de skal vaske lyder det fra formanden.

Selvom vejret driller, så er Troels Frandsen endnu ikke bekymret for sæsonens endelige høst, og han håber, at han allerede i dag fredag kan køre i marken og høste roer, hvis vejret altså arter sig.

Landmændene har svære vilkår for tiden. Foto: Anna Møhl
Artiklen fortsætter efter annoncen

Frustrerede medlemmer

- Vi er ikke bekymrede endnu, men det er frustrerende. Vi kan mærke det på medlemmerne og dyrkerne. Vi skal have roerne op nu. Vi har et vindue, der strækker sig til den 10. december, hvor vi skal være færdige. Det er den aftale, vi har med Nordic Sugar. Men samtidig er der også en større risiko for dårlige roer, hvis der også kommer frost i jorden.

- Jeg vil sige det sådan, at hvis det bliver ved at regne den næste uges tid, så kan vi godt komme i problemer. Men får vi et par dages tørvejr, så tror jeg stadig på, at høsten kommer i hus, siger han og konkluderer, at vejrforholdene er svære at gøre noget ved.

- Vi kan jo ikke gøre så meget. Vi må væbne os med tålmodighed, så tror jeg, der bliver muligheder for at komme i gang. Det har været voldsomt med den regn. Så ja, det har været frustrerende, men det er endnu ikke alarmerende.

  • 29_ERH_sukkerroer-1
    Formanden for danske sukkerroer Troels Frandsen ærgrer sig over de voldsomme vandmængder, der vanskeliggører roehøsten. Arkivfoto: Ingrid Riis
  • Markerne på Lolland er oversvømmet flere steder. Foto: Anna Møhl
  • Landmændene har svære vilkår for tiden. Foto: Anna Møhl
Annonce
Erhverv

Virksomhed på vej til Nakskov: Forventer at ansætte 80-90 medarbejdere

Falster

Vild hæder: Lokal restauratør får Michelin-stjerne

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Jobbet er fundet: Pernille fik op til 25 konkrete jobtilbud

Lolland-Falster

Danmarks største forhandler overtager to lokale forretninger

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele

Sport

De skal sikre Danmark EM-succes

Guldborgsund

Alvorlig ulykke: Person i kritisk tilstand fløjet væk

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Guldborgsund

Efter tronskifte: Nu melder kongehuset ud om lokal protektion

Guldborgsund

Store trafikale udfordringer forude: Varer til november

Guldborgsund

Stor redningsøvelse ud for Gedser

112

Mand kørt på sygehuset efter kraftig brand

Politik

Trækker sig kort før valg: "Jeg kan ikke mere"

112

Lang formiddag: Tunnellen var spærret

Kultur

Får 20 millioner til særligt kunst-projekt

112

Politiet skød efter flugtbilist: Nu er der faldet dom

112

38-årig idømmes forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn

Politik

Pia Kjærsgaard: Det må ikke ske igen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Torben måtte lukke sin elskede bod: - Det gør mig så ked af det

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Nykøbing

Stort talent: Prestigefuld hæder til 18-årige Laurits

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub