Annonce
Femern

Dansk vinder: Skal bidrage til det historiske Femern-projekt

Sådan vil det se ud, når to tunnelelementer nedsænkes og sammenkobles i tunnelrenden på bunden af Femernbælt. De store elementer vil være støbt med dansk cement fra Aalborg Portland. Illustration: Femern A/S
Aalborg Portland A/S har nu vundet udbuddet og skal levere 1,2 millioner tons cement til Femernbælt-tunnelen.

FEMERN: Få dage efter det første segment af Femernbælt-tunnelen blev støbt, står det nu klart, at det er dansk cement, forbindelsen skal bygges med.

Aalborg Portland har vundet udbuddet på cementleverancer til verdens længste sænketunnel og har indgået en aftale med Femern A/S, der løber frem til maj 2027, hvor sidste element skal støbes.

Leveres med skib

Aftalen slår fast, at Aalborg Portland skal levere cirka 1,2 millioner tons cement af typen "Aalborg Solid" til projektet. Cementen skal virksomheden sejle til Rødbyhavn og undervejs håndtere hele forsyningskæden. Der er valgt skibstransport for at minimere projektets CO2-udledninger, skriver den danske cement-gigant i en pressemeddelelse.

Forleden blev det første segment støbt til tunnelens første element. Aalborg Portland A/S har allerede leveret mindre mængder cement til projektet. Screenshot: Femern A/S video

Aalborg Portland regner med at lande første skibsleverance cement til elementfabrikken i Rødbyhavn til august, men har allerede leveret mindre mængder af samme type cement til tunnelprojektet.

- Vi er stolte af, at vi får mulighed for at levere cement til et historisk infrastrukturprojekt, der vil komme utallige mennesker til gavn i både Danmark og resten af Europa. For Aalborg Portland og dansk cementproduktion er det et prestigeprojekt, siger administrerende direktør Søren Holm Christensen fra Aalborg Portland.

Hos Femern A/S glæder man sig over, at entreprenør-konsortiet FLC nu har valgt en dansk leverandør til den store ordre.

- Det er en meget vigtig aftale, som nu er faldet på plads, og endnu et eksempel på, at de danske virksomheder står stærkt i konkurrencen om at levere til projektet, siger pressechef Jens Villemoes.

Vi er stolte af, at vi får mulighed for at levere cement til et historisk infrastrukturprojekt, der vil komme utallige mennesker til gavn i både Danmark og resten af Europa

Søren Holm Christensen, CEO for Aalborg Portland A/S
Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønnere cement

Femern Bælt-forbindelsen er danmarkshistoriens største infrastrukturprojekt til dato. Der skal bruges tre gange så meget cement til forbindelsen, som der skal bruges til eksempelvis Storebæltsbroen.

Men cement er samtidig en af de produktioner i Danmark, der koster allermest på CO2-regnskabet - noget, giganten i Aalborg er smerteligt bevidst om. Derfor udvikler selskabet nu nye cementtyper, som kan produceres mere bæredygtigt, men også have den holdbarhed og styrke, der kræves i danske anlægsprojekter.

Femernbælttunnelen vil få en garanteret levetid på i hvert fald 120 år.

Aalborg Solid - en helt ny cement

  • Cementen, der skal bruges, er af typen "Aalborg Solid".
  • "Aalborg Solid" er en ny CO2-reduceret cement målrettet anlægskonstruktioner og større infrastrukturprojekter.
  • "Aalborg Solid" har op mod 20 procent lavere CO2-aftryk sammenlignet med konventionel cement til anlægskonstruktioner, fordi flyveaske erstatter 17 procent af cementklinkerne i blandingen, og fordi blandingsprocessen er blevet optimeret.
  • Cementtypen er en af flere nyudviklede typer, der skal medvirke til at reducere Aalborg Portlands CO2-udledning med 1,6 millioner tons frem mod 2030.
  • Aalborg Portland var i 2022 den virksomhed i Danmark, der udledte mest CO2.
  • Med valget af denne nye type cement har man fravalgt den konventionelle såkaldte Lavalkali Sulfatbestandige cement, der siden 1970’erne har været den foretrukne til infrastrukturprojekter i Danmark.
  • Fælles for begge cementtyper er, at de er godkendt til anvendelse i såkaldte "aggressive miljøer", hvor betonkonstruktioner kan udsættes for stor fugt- og saltpåvirkning eller anden kemisk påvirkning. Det gør dem ekstra brugbare til en sænketunnel som Femerntunnelen.
Aalborg Portland A/S og dr.dk

- I Danmark har vi nogle meget høje krav til cementers styrke. Derfor har udvikling og gennemtestning af Aalborg Solid været et stort fokusområde de seneste år, og det giver os nu mulighed for at levere en CO2-reduceret cement til fremtidige infrastruktur-projekter, der skal kunne modstå belastningen i såkaldte aggressive miljøer, forklarer Søren Holm Christensen.

Aalborg Portland har også leveret cement til byggepladsen og produktionsfaciliteterne på den danske side af Femern-projektet, herunder til arbejdshavnen Rødbyhavn.

  • Sådan vil det se ud, når to tunnelelementer nedsænkes og sammenkobles i tunnelrenden på bunden af Femernbælt. De store elementer vil være støbt med dansk cement fra Aalborg Portland. Illustration: Femern A/S
  • Forleden blev det første segment støbt til tunnelens første element. Aalborg Portland A/S har allerede leveret mindre mængder cement til projektet. Screenshot: Femern A/S video
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Snart flytter de ind i den gamle Tøjeksperten: Skaber fremtidens butik

Lokal nyt

Vildt: Lokale får halv milliard tilbage i boligskat

Lokal nyt

Langt fremme på landsplan: Så ofte flyver lægehelikopteren til Sydhavsøerne

Vejret

Våd weekend på vej - lørdag kan give store mængder regn

Guldborgsund

Stolt revydirektør: - Jeg tænker, at den er hjemme

Politik

Bøllebank til de andre borgmestre! Sikrede sig Folkemøde-hattrick

Guldborgsund

Kæmpe kendis-træf før stor premiereaften

Sport

Sådan starter de lokale talenter ved cykelløb i Nakskov og Nysted

Sport

Cykelfest i weekenden - Stor DM-generalprøve i Nakskov og Nysted

Sport

Emma fra Lolland ror sig direkte i finalen ved EM

Samfund

Alarmselskaber opkrævede ulovlige gebyrer

112

Bedste ven til 33-årig tiltalt kendte 13-årig pige, der blev bortført

Guldborgsund

René Christensen i cykel-uheld på Folkemødet

Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Annonce
Annonce
Nykøbing

Hund fik antændt komfur: Brand i lejlighed i Nykøbing

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Lolland-Falster

"Jeg bliver gal over at se, hvor få penge der afsættes"

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

Lolland

En streg i regningen: Lang næse til Langø

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud

Sport

Styrker målmandsteam med ung keeper fra GOG