Kanman få forbrugerne til at tænke dansk – og endda Lolland-Falstersk - når de køber ind? Debatmøde om kvalitetsfødevarer på Pandebjerg Gods 24. februar.
Vi er så dygtige til gastronomi her i Danmark. Vi har verdens bedste restaurant, Noma, og verdens bedste kok, Rasmus Kofoed. Desværre har vi også verdens nærigste forbrugere, som kun går efter ugens tilbud i discountbutikkerne. Alligevel skyder små og mellemstore fødevareproducenter op som paddehatte overalt i landet. Især i landdistrikterne er der gang i mikromejerier, bryggerier, isproducenter, gårdslagterier og meget andet. Det giver lækre råvarer med en historie – og arbejdspladser til områder, hvor der kan være langt imellem virksomhederne.
Men hvad skal der til for at starte en fødevareproduktion? Kan det overhovedet betale sig? Hvordan får man danskerne til at betale mere for de specielle produkter og hvordan får man butikkernes indkøbere til at sætte dem på hylderne? Er de offentlige myndigheder hjælpsomme – eller det modsatte?
Lars Hvidtfeldt, Axel Castenschiold, Ulrik Nobel og Kim Brockenhuus-Schack er godsejere og frugtavlere. De har slået sig sammen under navnet Guldborgsund Frugt og prøver at overbevise både forbrugere og detailhandel om, at æbler fra Lolland-Falster er klasser bedre end udenlandske, som vi danskere spiser i stor stil. Både, når det kommer til forbruget af pesticider og sporbarheden.
’Det er absolut ikke nogen dans på roser at være frugtavler i dagens Danmark, og mange producerer med tab. Men vi synes ikke, at danske kvalitetsprodukter skal forsvinde fra hylderne. Derfor inviterer vi til debatmøde om, hvad vi i fællesskab kan gøre for at fremme danske kvalitetsfødevarer. Vi er glade for at fødevareminister Henrik Høegh har sagt ja til at komme forbi og give sit besyv med i debatten. Vi regner også med at få gode ideer fra både detailhandel, andre producenter og forbrugere med hjem fra aftenen’, siger Lars Hvidtfeldt.
Debatmøde om danske kvalitetsfødevarer på Pandebjerg Gods, Ny Kirstinebergvej 23, 4800 Nykøbing F, torsdag den 24. februar klokken 19.00-21.00.
Alle er velkomne.