Kokken Umut Sakarya lavede lækkert smørrebrød af madrester. Madderne blev blandt andet pyntet med lokalt brøndkarse - fra hans nærsupermarked i København, som han sagde til publikums morskab i det proppede telt. Foto: Marianne Knudsen
Næsten 10.000 gæster besøgte Madens Folkemøde
Marianne Knudsen mk@ftgruppen.dk
ENGESTOFTE: Forventningen var, at omkring 10.000 ville besøge Madens Folkemøde på Engestofte Gods fredag og lørdag, og sådan gik det også, kan arrangørerne glæde sig over.
Næsten 10.000 gæster besøgte Madens Folkemøde, hvor høj sol, debatter, madværksteder og masser af smagsoplevelser ventede. Der var tale om det fjerde Madens Folkemøde - og datoerne for 2024 er allerede på plads.
Femte udgave finder sted 31. maj og 1. juni 2024.
Artiklen fortsætter efter annoncen
Madens Folkemøde samlede hele Danmark til en samtale om det, vi spiser, og hvordan vi laver det. Regeringen, lands- og lokalpolitikere, erhvervsliv, interesseorganisationer, universiteter, uddannelsesinstitutioner og madinteresserede danskere deltog i cirka 140 debatter, madværksteder og smagninger.
200 organisationer, foreninger og virksomheder bidrog aktivt med aktiviteter eller smagsoplevelser.
Gaflen skal i den anden hånd
Årets indgangsvinkel var, at vi - mentalt - skal tage gaflen i den anden hånd.
- Det er klart, at bæredygtigheds-spørgsmål dominerer debatten om vores madkultur. Jeg mener, vi lykkes med at vise, at vi både kan tale om de store problemer som for eksempel biodiversitet og klimaforandringer, og samtidigt vise løsninger og ideer til en mere spændende madkultur.
- Du kunne smage forandringerne på Madens Folkemøde i år. Vi havde et både alvorligt og indsigtsfuldt, men også et optimistisk og inspirerende folkemøde, opsummerer Kasper Fogh, formand i Foreningen Madens Folkemøde.
- Vi takker for opbakningen fra alle i madlandet Danmark og fra Lolland-Falster, der igen har bakket os helhjertet op, siger Kasper Fogh.
Publikum var købelystne hos virksomhederne, der deltog i fjerde udgave af Madens Folkemøde. Foto: marianne Knudsen
Elever fra Celf var på markedet med superlækre - og gratis - quinoa sushi, som flere havde en del skepsis overfor, inden de havde smagt dem. Foto: Marianne Knudsen
Tre generationer fra Nykøbing kunne lave en "frikadelle-skål" for den danske nationalret. Foto: Marianne Knudsen
LF Vildt- og Fjerkræslagteri fra Nakskov var på markedet med blandt andet fasan- og dådyrspegepølse samt varmrøget vildandbryst, og der var smagsprøver på det hele. Foto: Marianne Knudsen
Meyers slog et slag for de formidable bælgfrugter. For hvis vi skal spise mere grønt og mindre kød - og det stadig skal være en fornøjelse – så skal vi blive mere fortrolige med en lang række grønne råvarer, som i dag spiller en ubetydelig rolle i vores madkultur. Det gælder især bælgfrugterne, hvor bønner, linser, ærter og kikærter bidrager med proteiner og andre gode næringsstoffer til vores kost, og giver fylde og umami i vores måltider. Også ærtesorten "lollandske rosiner" fra Susanne Hovmand var til salg. Foto: Marianne Knudsen
Man kunne også komme med på noderne og smage alkoholfri Sparkling Tea. Det er et alternativ til champagne og mousserende vin, og succesen opfundet af en sommelier i Købehavn eksporteres nu til 42 lande. Deriblandt førende restauranter. Hvis man vil, er der dog også en variant med fem procent alkohol i. Foto: Marianne Knudsen
Plant Mate var også på Madens Folkemøde for at præsentere virksomhedens produkter med planteprotein, som kan erstatte kød 1:1. Foto: Marianne Knudsen