Annonce
Guldborgsund

Efter flere års venten: Nu sker der noget med havnefronten

Den sydlige del af Nykøbing F. havn er første fase i en gennemgående helhedsplan, og fra 2025 vil havnen ikke længere have status af erhvervshavn. Luftfoto: havneudviklingskontoret, Guldborgsund Kommune
Borgerhøringen for den første fase af Nykøbings kommende havnefront nærmer sig, og det bliver samtidig indledningen på en årrække, hvor der løbende vil være synlige forandringer, lover projektchef.

Siden helhedsplanen for den nye havnefront i Nykøbing første gang blev vedtaget af det forrige byråd, er der gået fem år og meget - rigtig meget - papirarbejde. Det har til tider været svært for borgerne at fornemme, at et stort arbejde overhovedet er i gang.

Men nu sker der noget, melder programleder Anders V. Møller.

Lokalplanen for den sydlige del af Nykøbing F. Havn med blandt andet slagtehusgrund, Markedshal, cykel- og gangbro mellem Nykøbing og Sundby og havnebad kommer i offentlig høring lige før eller lige efter sommerferien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Artiklen fortsætter under billedet...

Området omkring Markedshallen vil stå klar til brug i sommeren 2025. Allerede i år vil arbejdet gå i gang. Illustration: Vulcano

I juni flytter DK Beton ud af lokalerne på havnen og gør plads til et grønt areal kombineret med mulighed for at lave graffitiudstilling på flere af de eksisterende betonmure. I slutningen af 2024 kommer Bastebrohuset, der skal rumme Bibliotek & Borgerservice, Musikskole, Museum Lolland-Falster og kulturskole, i udbud.

Og næste sommer vil området omkring Markedshallen kunne tages i brug, der vil være havnebad og formentlig også en langt større wakeboard-bane i vandet, ligesom vinskibet Marittima kan flyttes ned til den ønskede placering i det samme område.

Kroge og jernbanespor bevares

Men selvom der vil ske en del forandringer i de kommende år, så er der i helhedsplanen et stort fokus på genanvendelse.

Når noget fjernes, vurderer vi, hvor det kan bruges på en anden måde - og få et nyt liv.

Anders V. Møller, projektleder, Havneudviklingskontoret

Et forhold, som også blev nævnt i en byrådsdebat i marts, da Danmarksdemokraterne foreslog at overdrage den sydlige del af havnen til Kulturbase Sydhavnen i et forsøg på at bevare Slagtehus-bygningerne. Forslaget blev afvist blankt af flertallet, men det fik alligevel flere politikere, herunder SF's Annemette S. Johnsen, til at understrege ønsket om bevarelse af kulturarv som en væsentlig del af helhedsplanen.

- Og det er et forhold, vi arbejder rigtig meget med, forklarer Anders V. Møller.

- I udgangspunktet er det næsten det hele, der får lov at blive stående. Undtaget Slagtehusbygningerne. Fem ud af seks af de bevaringsværdige bygninger på den 1,4 kilometer lange strækning vil blive bevaret (her skal det tilføjes, at Slagtehusbygningerne består af tre særskilte bygninger, der hver især er kategoriseret som bevaringsværdige i to forskellige kategorier, red.). Det samme gælder flere af de øvrige nuværende bygninger. Når noget fjernes, vurderer vi, hvor det kan bruges på en anden måde - og få et nyt liv. For eksempel kroge, en gavl eller en af de mere velbevarede mure fra Slagtehuset vil sagtens kunne få nyt liv integreret i en anden bygning.

Artiklen fortsætter under billedet...

Anders V. Møller er programleder på helhedsplanen ved havnen i Nykøbing. Arkivfoto: Claus Hansen

På samme måde vil de gamle jernbanespor blive brugt som skillelinjer mellem gangstier, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inddrages borgere nok?

I takt med at udviklingen på havnen vil gå hurtigere, vil informationerne til borgerne også blive hyppigere. Målet er, at man på Guldborgsund Kommunes hjemmeside skal kunne finde nye oplysninger hver 14. dag.

I forbindelse med projektet er spørgsmålet om den reelle borgerinddragelse også blevet stillet af flere borgere - og af enkelte politikere. Blandt andet af Enhedslistens Bente Lerche-Thomsen under byrådsmødet i marts.

- Gør vi det, vi siger, at vi gør. Eller er det noget, vi bilder os ind? Vi har længe ønsket os borgerinddragelse, og borgerne bruger tid og energi på at deltage i borgermøder og høringer. På den måde gør vi det måske. Men det er ikke helt gjort med det, for hvad bruger vi egentlig deres input til?

For Anders V. Møller er pladsen mellem Markedshallen og havnebassinet, som åbner i sommeren 2025, et af de tydeligste beviser på, at borgere inddrages og reelt har besluttet indretningen af området.

- I den proces har vi rakt ud til alle og givet plads til diskussion. Jeg mener ikke, at det har været pseudo-inddragelse af borgere. Og målet er, at det er borgere, der driver det både det område og Markedshallen. Ikke kommunen.

  • Den sydlige del af Nykøbing F. havn er første fase i en gennemgående helhedsplan, og fra 2025 vil havnen ikke længere have status af erhvervshavn. Luftfoto: havneudviklingskontoret, Guldborgsund Kommune
  • Området omkring Markedshallen vil stå klar til brug i sommeren 2025. Allerede i år vil arbejdet gå i gang. Illustration: Vulcano
  • 12NYK_Havnen i fremtiden v_ programleder Anders V
    Anders V. Møller er programleder på helhedsplanen ved havnen i Nykøbing. Arkivfoto: Claus Hansen
Annonce
Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Falster

Lokal restauratør bestormet med henvendelser efter prisregn

Annonce
Annonce
Falster

Lokal restauratør bestormet med henvendelser efter prisregn

Lolland

Statsministeren fremhæver Lolland: - Det er helt og aldeles uretfærdigt

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Lolland

Ex-formand om svindel-anklager: Taget ud af kontekst

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub

Lolland

Trængsel før åbning: Kilometerlang parkeringskø

Lolland

Borgmester efter TSØ-uro: Vi bakker fortsat op

Udland

Trump-advokat: Se bort fra slibrige detaljer

Guldborgsund

Simon står helt alene: Går imod alle andre borgmestre

Erhverv

Virksomhed på vej til Nakskov: Forventer at ansætte 80-90 medarbejdere

112

22-årig sigtet for drabsforsøg efter knivstikkeri

Annonce
Annonce
Lolland

Efter svindel-anklager: Nu reagerer TSØ's nye formand

Guldborgsund

Falstring nomineret til nordisk musikpris

Indland

Datatilsynet med alvorlig kritik i sag om nedbrud af NemID

Lolland

Kommune: Fejl på udsendte ejendoms-skattebilletter

Lolland

Problemer med lokalbanen: Indsætter togbusser

Samfund

Fængsel på jagt efter særlige bøger

Guldborgsund

Rockerhistorie på Falster: Da rygmærkerne indtog den lille landsby