Kommunen har vurderet bygningen og når frem til, at bulldozerne bør blive i garagen.
Rasmus Hee Hastrup er afdelingsleder for Plan og Trafik i kommunens tekniske forvaltning. Om status for præstegården set med kommunale briller siger han:
- Det, der på nuværende tidspunkt er sket i sagen, er, at vi fra kommunens side har udarbejdet en såkaldt SAVE-vurdering af hovedbygningen på præstegården. Det er en faglig metode til at kortlægge, registrere og vurdere bevaringsværdier i bymiljøer og bygninger. Konklusionen er, at vurderingen lander på karakteren 2. Det vil sige, at præstegården har en meget høj bevaringsværdi. I SAVE-systemet er 1 den højeste værdi, og 9 er den laveste. I vurderingen forholder vi os til den samlede arkitektoniske bygningsarv i kommunen. Her ligger præstegården altså højt placeret i forhold til den øvrige bygningsarv, siger han og understreger, at vurderingen alene forholder sig til det udvendige af bygningen.
Paragraf 14-forbud
I Rasmus Hee Hastrups afdeling har medarbejderne set på fremsendte rapporter om behovet for renovering, som de dog ikke finder alarmerende i forhold til, hvad man generelt kan finde i bygninger af ældre dato. Præstegården er fra 1926.
- Vi har orienteret menighedsrådet om, at bygningen ud fra en samlet vurdering bør bevares. Hvis de fastholder ansøgningen om at rive den ned, nedlægger vi et paragraf 14-forbud, siger afdelingslederen.
Rasmus Hee Hastrup, leder af Plan og Trafik, Guldborgsund KommuneVi har orienteret menighedsrådet om, at bygningen ud fra en samlet vurdering bør bevares. Hvis de fastholder ansøgningen om at rive den ned, nedlægger vi et paragraf 14 forbud.
Sagen vil efterfølgende gå sin gang i det politiske system med en indstilling fra administrationen om at fastholde forbuddet.
I første omgang vil det blive medlemmer af teknik, klima og miljøudvalget, der ser på sagen. Bakker de op om administrationens vurdering, bliver sagen sendt videre til økonomiudvalget og til sidst til byrådet.
Er der et flertal for bevaring, vil næste skridt være en lokalplan for området, der sikrer bevaring af den gamle præstegård.
Ifølge administrationen vil det være muligt at søge støtte til en istandsættelse med byfornyelsesmidler via bygningsforbedringsudvalget, og det har man informeret menighedsrådet om. Der kan støttes med op til 800.000 kroner.
- Vi har meddelt menighedsrådet, at vi meget gerne vil hjælpe dem med at udarbejde ansøgningsmateriale, forklarer Rasmus Hee Hastrup.
Paragraf 14 i Planloven
- § 14. Kommunalbestyrelsen kan nedlægge forbud mod, at der retligt eller faktisk etableres forhold, som kan hindres ved en lokalplan. Forbuddet kan højst nedlægges for et år. Kommunalbestyrelsen tinglyser forbuddet på den pågældende ejendom. Tinglysningen er uden betydning for forbuddets gyldighed.