Annonce
Guldborgsund

I flere dage vil det påvirke trafikken

Det er for alvor blevet synligt, at der foregår noget i vandet ved siden af Kong Frederik IX's Bro. Her er byggeriet af den nye bro med et ekstra jernbanespor i fuld gang. Foto: David Arnholm
Arbejdet med at bygge den bro, der skal bære det ekstra jernbanespor ved Kong Frederik IX's Bro i Nykøbing, er for alvor gået ind i den synlige fase.

NYKØBING: Som et led i opgraderingen af jernbaneforbindelsen til og fra Femern Bælt-tunnelen skal der bygges en bro med et ekstra jernbanespor henover Guldborgsund ved siden af jernbanesporet på Kong Frederik IX's Bro i Nykøbing.

Det forberedende arbejde har været i gang i et stykke tid, og nu begynder det også for alvor at blive synligt for trafikanterne på broen, at der sker ting og sager.

Tidligere på ugen var det østgående vejspor - fra Lolland mod Nykøbing - periodevist snævret ind fra to til en vognbane, og det vil gentage sig flere gange i den kommende tid, fortæller byggeleder Hans Christian Lollike fra Banedanmark, der er bygherre på broprojektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I går (torsdag, red.) støbte vi den første af de i alt 29 bropiller, som skal bære broen. Det arbejde vil fortsætte i de kommende to-tre måneder. Når vi er helt oppe i omdrejninger, regner vi med at kunne støbe to-tre bropiller om ugen, forklarer byggelederen.

Helt konkret foregår arbejdet sådan, at man først borer det hul i havbunden, som bropillen skal stå i. Derefter borer man stålrør ned, som man derefter fylder med beton.

Når bropillen er støbt færdig, fjerner man stålrøret igen og går i gang med det næste hul, som derefter fyldes med beton - og sådan fortsætter processen, indtil alle 29 bropiller er støbt.

I den forbindelse er det nødvendigt at spærre den ene vognbane på broen i retning ind mod Nykøbing for at få plads til de maskiner, der skal pumpe beton ned i stålrøret.

Indsnævringer to dage om ugen

Hans Christian Lollike fortæller, at der typisk vil være indsnævringer af vejbanen to hverdage om ugen, mens støbearbejdet står på. Præcis hvilke dage kan han dog ikke sige, da det afhænger af, hvor hurtigt arbejdet skrider frem.

- Vi håber, at vi kan påvirke morgentrafikken mindst muligt. Vi har lavet en fleksibel afspærring, som hurtigt kan flyttes frem og tilbage, for vi ved godt, at Brovejen er er meget trafikeret, siger Hans Christian Lollike.

Byggelederen fortæller, at 24 af de 29 bropiller bliver støbt parvis i 12 par, mens de sidste fem skal understøtte den broklap, der skal være, så lystsejlere og anden skibstrafik stadig kan passere broen.

Når de 12 bropille-par er støbt færdig, bliver næste delprojekt at forbinde de to piller, som hvert par består af. Derefter skal de brofag, som jernbaneskinnerne til sin tid skal ligge på, støbes. Det arbejde kommer til at foregå på den byggeplads, som er blevet etableret ved Prinsholmvej overfor sukkerfabrikken.

- Vi har etableret et rigtig godt samarbejde med MT Højgaard (som har totalentreprisen på byggeriet, red.). Vi regner med, at byggeriet er færdigt i april 2026 - dog uden elmasterne til togene. De kommer senere, oplyser Hans Christian Lollike.

Der er beskæftiget cirka 50 timelønnede medarbejdere på brobyggeriet i øjeblikket - både lokale og folk udefra.

  • Det er for alvor blevet synligt, at der foregår noget i vandet ved siden af Kong Frederik IX's Bro. Her er byggeriet af den nye bro med et ekstra jernbanespor i fuld gang. Foto: David Arnholm
Annonce
Guldborgsund

"Grænseoverskridende" rygter: - Det er 100 procent forkert

Guldborgsund

Begravelse blandt bøgetræer: Nu skal politikerne tage stilling

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Syg svane gjorde Tania urolig: - Den opførte sig fuldstændig vanvittigt

112

Personbil påkørte anden bil: Lige efter røg lastbil ind i dem begge

Sport

Skadesramte NFH pressede formstærke Ikast

Lolland

En sidste fest for konkursramte elever

Guldborgsund

"Grænseoverskridende" rygter: - Det er 100 procent forkert

Lokal nyt

Pengeregn over Lolland-Falster: Kvart milliard udbetalt

Lokal nyt

Drukner i vand: - Kan ikke huske noget lignende

Erhverv

Kan koste tusindvis af arbejdspladser, vurderer ekspertgruppe

Guldborgsund

Begravelse blandt bøgetræer: Nu skal politikerne tage stilling

Royal Run

Helt særligt, at kongen løber Royal Run i Fredericia netop i år: - Virkelig en appelsin i turbanen

Sport

TSØ-talenter viste sig flot frem: - Det er helt fantastisk

Sport

Stort drama i Maribo: Scorede afgørende mål i sidste minut

Politik

Tudetosset med afgifter, mener Susie Jessen

112

Afsløret efter færgetur: En palet af stoffer gemt i bilen

Indland

Medier: Udvalg vil anbefale afgift på højst 750 kroner per ton CO2

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Først skiftede hun parti og postnummer, nu vil hun stille op til kommunalvalget

Sport

Ole Jakobsen blev på bænken

Indland

Overenskomst sikrer ansatte i regioner lønstigning i april

Kultur

Kongen debuterer i Fredericias Royal Run: Flere brikker er faldet på plads nu - men der mangler et par store

112

Voldtægtsforsøg, trusler og psykisk vold: Nu fremstilles sigtet mand i grundlovsforhør

Maribo

Kraftig støj generer Barbara: Tung trafik buldrer gennem landsby

Guldborgsund

Afdød russer hyldes på lokal strand