Annonce
Guldborgsund

- Jeg er jo bare en arbejdsmand

Hassan Torabi har haft klinik i Nykøbing i 35 år, og han fortsætter, til han ikke er i stand til at holde en nål i hånden, siger han. Foto: Arkiv

I 35 år har Hassan Torabi haft klinik i Nykøbing på trods af velbetalte jobtilbud fra de rige og kongelige.

NYKØBING Som mange andre mirakuløse historier begynder denne med en mand i en krise. En 22-årig mand, der er flygtet fra revolutionen i sit hjemland Iran med blot en sportstaske og 500 dollars på lommen. Han hedder Hassan Torabi, og som mange siden ville takke alverdens himmelmænd for, blev han hurtigt sendt fra København til Nykøbing og indkvarteret på et hotel. Her begyndte han at lægge planer for sin fremtid.

I Teheran havde han studeret idrætsmedicin på universitetet, og den uddannelse ville han bruge til noget. Så han rejste til Los Angeles i USA, hvor han kunne overnatte på en vens sofa i en sovepose til 30 dollars, som han fandt i en jagtforretning. Han begyndte også på universitetet, hvor han igennem sin professor fik en god kontakt til Robert Forster - en af verdens bedste fysioterapeuter.

Han rejste imellem Nykøbing, hvor han lejede sig ind på et to kvadratmeter stort baderum i hallen for 500 kroner om måneden og tilbød behandlinger på sit sammenklappelige massagebord, og Los Angeles, hvor han studerede fra klokken 12.00-20.00 og efterfølgende arbejdede på en tankstation fra klokken 23.00-07 næste morgen. Han fik tre timers søvn, og ellers gik tiden med at forsøge at skaffe penge til studiet og til at leve.

I 22 år var OL en stor del af hans liv. Foto: Arkiv

Måtte arbejde hårdt

Vi sidder i ét af behandlingsrummene i klinikken i Nykøbing og gennemgår hans historie i den anledning, at det er 35 år siden, at han åbnede sin klinik. Hvilken dato husker han ikke.

Faktisk er han heller ikke helt sikker på, hvilken måned det var, for der skete meget i hans liv i den periode.

Klinikken åbnede han i 1987, og året efter ringede Robert Forster og tilbød ham en plads som assisterende fysioterapeut for de brydere, der skulle til OL i Seoul. Han var også med i Barcelona i 1992 og ved VM i Gøteborg to år senere.

- Jeg var hele tiden af sted i tre måneder ad gangen, siger han.

I 1994 modtog han et opkald fra Sverige. Det svenske bryderlandsholds behandler skulle giftes, netop som de skulle til VM i Finland. Og de ville derfor tilbyde Hassan Torabi at tage med. Det gjorde han, og kort tid efter sin hjemkomst ringede landstræneren og sagde, at alle bryderne ville have ham som fast del af holdet.

- Det var et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til. Jeg fik en check og en kuglepen, og så kunne jeg bare skrive et beløb på.

På den måde kom han med til OL i Atlanta i 1996, i Sydney i 2000, til vinter-OL i 2002, til Grækenland i 2004 og til Kina i 2008. Han blev gode bekendte med kong Gustaf og dronning Silvia af Sverige og deltog i fester med landets øverste elite.

- Og så besluttede jeg mig for at stoppe. Jeg var blevet gift, og min kone var begyndt at sige, at det var ærgerligt, at jeg ikke oplevede mine børn blive store.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De troede, at han var skør

Udover jobbet som behandler på det svenske landshold og jobbet på sin klinik i Nykøbing var han nemlig selv på det danske bryderlandshold i 11 år.

- Jeg rejste rigtig meget rundt, men jeg kunne ikke bare sidde stille og samtidig nå så langt.

Han peger ind mod rummet ved siden af, hvor der - imens vi taler - ligger en italiensk professionel basketballspiller og modtager en behandling. Eliteatleter fra hele verden kender ham, og trænere (og kongelige) fra USA, Dubai og Sverige har hovedrystende accepteret hans nej til at flytte til deres land, imens de har pakket store checks med mange nuller tilbage i lommen.

De tror, at han er skør. Men virkeligheden er bare, at han har det godt i Nykøbing. Her kan han gå rundt i træsko og shorts, uden at nogen trækker et øjenbryn, og han kan cykle mellem træning og job i et roligt miljø. Det ville han ikke kunne i Los Angeles.

- Jeg har også fået mange kræftpatienter her, ligesom at jeg har hjulpet Mark O. Madsen (forhenværende bryder og nu MMA-kæmper) med at komme tilbage efter en alvorlig hjernerystelse. Han var her 55 gange. To gange dagligt á to og en halv time - altså fem timer om dagen. Vi startede klokken 6 om morgenen. Men efter seks uger tog han til OL og fik en sølvmedalje.

- Gud har givet mig en gave med mine hænder. Jeg tror, at det er en kombination af den uddannelse, jeg har fået fra nogle af verdens bedste, og så at være blevet født med en gave. Jeg har hele tiden arbejdet med de bedste og arbejdet hårdt. 12 timer hver dag. Det er vildt hårdt, men jeg elsker det.

Hver aften, når han forlader klinikken, går han forbi en kræftsyg kvinde, der har en stor svulst og ikke længere er i stand til at gå. Han hjælper hende med smertelindrende akupunktur. Noget, som en del kræftramte har opdaget glæderne ved, og derfor er 85 procent af hans klienter kræftpatienter.

- Min svigermor døde for 18 år siden af kræft, og jeg kunne ikke hjælpe hende. Derfor lovede jeg mig selv at finde ud af, hvordan jeg kunne hjælpe andre, så de ikke skulle lide så meget. Jeg læste i rigtig mange bøger og lærte en del, så da min svigerfar siden fik kræft, gav lægerne ham to måneder at leve i. Jeg holdt ham i live i to år uden smerter.

DR2 lavede fire programmer om ham med titlen "Hassans Hænder", og så eksploderede interessen ellers. Han har kunder fra Grækenland, Færøerne og Bornholm og så mange fra Jylland, at han har valgt at åbne en klinik derovre.

- Jeg hjælper deres immunsystem og sørger for, at kroppen arbejder. At bivirkningerne fra den giftige kemo ikke overtager deres nerveparti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gerdas livslæge

I venteværelset sidder 88-årige Gerda Hansen. Hun har modtaget behandlinger i 37 år og var således én af de allerførste. Og hun har holdt ved igennem alle årene.

- Jeg plejer at sige, at Hassan er min livlæge. Han fandt på et tidspunkt en lille knude under min armhule og bad mig om at få den tjekket hos lægen. Det gjorde jeg, og siden fik jeg fjernet mit ene bryst. Han reddede mit liv, og siden har han hjulpet mig af med infiltrationer i kroppen, siger hun, før hun går ind i behandlingsrummet.

For Hassan Torabi er de 35 år med en lille kliché fløjet af sted. Han lever højt på den omsorg og kærlighed, han har oplevet fra Robert Forstall, fra de mange år med OL og fra den tillid, som folk viser ham. At han har fået et jobtilbud fra Dubais kongefamilie får ham til at tænke, at han nok ikke når længere op i karrieren. Men det er også okay. For som han siger:

- Jeg har aldrig været beruset af penge. Jeg er en arbejdsmand. Og den dag, man finder mig uden en nål i hånden, er det, fordi at jeg ikke er her mere.

  • Hassan Torabi har haft klinik i Nykøbing i 35 år, og han fortsætter, til han ikke er i stand til at holde en nål i hånden, siger han. Foto: Arkiv
  • I 22 år var OL en stor del af hans liv. Foto: Arkiv
Annonce
Guldborgsund

Sort morgen på Falster: Mange borgere ramt af strømafbrydelse

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale

Annonce
Annonce
Nykøbing

Landsdækkende kæde åbner i nye lokaler i Nykøbing: Se hvornår her

112

Hastede mod "gårdbrand" - noget helt andet ventede

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Lolland

"Mystiske mænd" gik rundt med våben: - I år skal vi ikke have betjente i skudsikre veste frem

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Trafik

Mange måneders trafik-problemer venter

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Indland

Fredag ruller 25 milliarder ind på danskernes konti

Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: Nu åbner den endelig

Rødbyhavn

Jubler over drømme-adressen: Nu åbner Lidl

Lolland

Tilmeldte sig som den første: Million-investering er sat på skinner

Rødby

Tidligt morgenuheld: Bil endte på taget

Indland

Statsministeren varsler sundhedsudspil

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sort morgen på Falster: Mange borgere ramt af strømafbrydelse

Lolland

Rute 9: Ministerbesøg til Lolland er udskudt

Lokal nyt

Før forhandlinger: Vil give læger i yderområder mere tid til den enkelte patient

Lokal nyt

2023 blev endnu et hårdt år for Folketidende - men 2024 tegner langt bedre

Sundhed

Altafgørende for vores sundhed: - Vi står med en akut mangel

Rødbyhavn

Kadetter opdagede ulovlig kniv: Udenlandsk mand straffet

Guldborgsund

Ekstra rejsetid: Indsætter togbusser på flere afgange