- Vi skal jo ud at tage kartofler op ...
Det er tidligt om morgenen, da kogemand Thomas Alcayaga møder frem ved Gårdbutikken Marielyst for at hjælpe Bo Nielsen med at tage kartofler op fra Bøtøs sandede jorder.
Det sker nænsomt for at passe godt på de berømte Bøtø-kartofler, der er blandt de bedste kartofler i Danmark og eftertragtet i spisekammeret hos mange fra nær og fjern.
Hele processen kan høres i første kapitel af podcastserien "Jordens Bedste", der er produceret af Beam Audio Agency i samarbejde med Guldborgsund Kommune og Folketidende Gruppen.
I afsnittet tager Thomas Alcayaga, der er kogemand og youtuber, til Marielyst for at høre mere om Bøtø-kartoflerne - alt imens digter, forfatter og debattør Knud Romer fortæller om sine barndomsminder fra området og hans forhold til kartofler, både som barn og voksen.
Undervejs i podcasten kommer man tæt på Bo Nielsen og de ansattes store glæde ved den lokale kartoffel og de øvrige frugter og grøntsager, de dyrker på det sydlige Falster og sælger i gårdbutikken.
- Vi har jo virkelig noget af Danmarks bedste grøntsagsjord. Solen skinner, temperaturen er god, og kartoflerne er nye. Man kan da kun blive i godt humør af det. Også fordi man ved, at man skal ud og glæde nogle mennesker med nye kartofler, lyder det fra Bo Nielsen, mens en kartoffeloptager arbejder lystigt i baggrunden.
For Bo Nielsen handler det om at dele glæde med kunderne.
- Lige fra de første solskinsdage i marts spørger vores kunder virkelig interesseret ind til, hvordan det går med vores grøntsager, beretter han i podcasten.
En af kunderne er Højskolen Marielyst, hvor Bo Nielsen leverer de nyoptagne kartofler direkte til køkkenchef Jesper Ravn.
- Det er kvalitet det her, nyopgravede. Og jeg elsker at bruge dem, mens de er nye, men jeg bruger dem hele året. Det er fantastisk at kunne servere sådan nogle lokale guldklumper. Og kursisterne stiller krav, de har en holdning til mad. De vil have god mad. Og det passer jo kort til mit motto "livet er for kort til dårlig mad", lyder det fra Jesper Ravn.
Knud Romer opsummerer i podcasten:
- Når først man har smagt en rigtig god, ny kartoffel, som er kogt rigtigt, og med smørsovs og havens krydderier, man lige smider over, så har du faktisk den største delikatesse, man kan forestille sig. Det smager guddommeligt …
Jordens bedste podcast
- Tag med digter Knud Romer og kogemand Thomas Alcayaga, når de udforsker landets bedste spisekammer i Guldborgsund Kommune.
- Podcastserien ”Jordens Bedste” dyrker tiden, det tager at producere kvalitet, og hylder de gode råvarer, mulden, vandet og den velsmagende mad og drikke. Thomas Alcayaga er værten, der møder passionerede mennesker fra Lolland-Falster og følger rejsen bag den gode mad, mens Knud Romer supplerer med barndomsminder og anekdoter fra sit liv på Sydhavsøerne.
- Lyt med og hør, hvordan ”Jordens Bedste”, kartofler, fjordrejer, æbler, kyllinger og gin, lyder, når de ender i hænderne på Knud Romer og Thomas Alcayaga.