Annonce
Guldborgsund

Kanyler, bilbatteri og byggeaffald lå gemt ved lokal strand

Skraldet er formentlig af ældre dato, måske endda fra en tid, hvor der ikke fandtes egentlig affaldsordninger her til lands. Dengang var det ikke usædvanligt, at affald blev dumpet i naturen. Privatfoto
Guldborgsund Kommune har ikke lovhjemmel til at kræve skraldeklit ved Birkemose Strand renset og har bedt Region Sjælland om en vurdering af sagen.

Kanyler, byggeaffald, batterier og gamle el-pærer. I dag ved vi, at den slags affald skal håndteres korrekt. Derfor skærer det også i øjnene, når strandgæster går en tur på Birkemose Strand på Falster og ser affald blotlagt i klitten. Scenariet ligner noget fra et land uden affaldsordning.

Men hvem er ansvarlig for at rydde det op? Det vil formanden for Gedesby Østre Strand Grundejerforening, Vivian Jensen gerne vide.

- Man kunne godt frygte, at der kan blive tale om en abe, som ingen vil have siddende på deres skulder, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har rettet henvendelse til Guldborgsund Kommune om sagen allerede i 2019. Dengang førte det ikke til noget. Efter stormen i oktober stod det endnu mere klart, hvor forureningen er, og derfor henvendte hun sig igen til kommunen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Lokale sommerhusejer er blevet havmiljøvogtere og har haft travlt med at rydde op både på strand og klit efter stormfloden i midten af oktober. Privatfoto

En kedelig synder

Folketidende har været i kontakt med Simone Suhr Pedersen, der er geolog i kommunens afdeling for Teknik og Miljø. Hun har været på tilsyn i området.

- Vi kan konstatere, at der er tale om en historisk affaldsdeponering, som ikke er akut. Som myndighed for affald, jordforurening og kystbeskyttelse har vi undersøgt sagen og vurderet, at vi ikke har påbudshjemmel og mulighed for at bede nogen om at fjerne det, oplyser hun i et skriftligt svar til Folketidende.

Vi vil nu vurdere, om der er en forurening af en art og et omfang der gør, at den skal kortlægges som enten muligt forurenet eller som forurenet.

Ane-Marie Westergaard, chef for jordforurening og grundvandsbeskyttelse, Region Sjælland

Guldborgsund Kommune har kontaktet Region Sjælland og sendt dem billeder fra tilsynet. Det er nemlig regionen, som er kortlægningsmyndighed i sager om forurening, ligesom Kystdirektoratet har fået en henvendelse, da de er myndighed for strandbeskyttelseslinjen. Begge for at de kan undersøge, om de kan gøre noget.

- Det er en kedelig synlig synder fra fortiden, men det er desværre svært at kunne kræve den fjernet i dag, skriver Simone Suhr Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hører ikke til digelaget

Hos det Falsterske Digelag drager formand for bestyrelsen, Christian Schou nærmest et lettelsens suk, da han kan oplyse, at området ikke hører under digelaget.

- Jeg tror desværre, man vil kunne finde den slags både nord og syd for diget, lyder det.

Eftersom Det Falsterske dige er et anlægsarbejde, vurderer han ikke, at man vil kunne gøre lignende fund der.

Artiklen fortsætter under billedet...

Gammelt byggeaffald og bildæk finder man også i klitten ved Birkemose Strand. Sagen er indtil videre til behandling i Region Sjælland. Det vides endnu ikke, om der er tale om en forurening, som skal kortlægges. Privatfoto
Artiklen fortsætter efter annoncen

Region skal tage stilling

I Region Sjælland er Ane-Marie Westergaard chef for jordforurening og grundvandsbeskyttelse. Hun bekræfter, at Guldborgsund Kommune har sendt sagen til behandling i regionen.

- Vi har endnu ikke behandlet sagen, men udgangspunktet for vores arbejde er den nedsivende forurening, som for eksempel finder sted fra gamle losepladser. Sagen her er ikke kendt af regionen eller kommunen, og vi vil nu vurdere, om der er en forurening af en art og et omfang, der gør, at den skal kortlægges som enten muligt forurenet eller som forurenet, lyder det fra Ane-Marie Westergaard.

Ifølge hende vil dét at fjerne affald fra stranden ikke være en opgave, som regionen skal påtage sig.

- Det er kommunen som affaldsmyndighed, der må håndtere det.

Folketidende har også været i kontakt med Kystdirektoratet, som henviser til Miljøstyrelsen. Her vendte man ikke tilbage før artiklens deadline.


  • Skraldet er formentlig af ældre dato, måske endda fra en tid, hvor der ikke fandtes egentlig affaldsordninger her til lands. Dengang var det ikke usædvanligt, at affald blev dumpet i naturen. Privatfoto
  • Lokale sommerhusejer er blevet havmiljøvogtere og har haft travlt med at rydde op både på strand og klit efter stormfloden i midten af oktober. Privatfoto
  • Gammelt byggeaffald og bildæk finder man også i klitten ved Birkemose Strand. Sagen er indtil videre til behandling i Region Sjælland. Det vides endnu ikke, om der er tale om en forurening, som skal kortlægges. Privatfoto
Annonce
Guldborgsund

Unge iværksættere fra Falster slog rekord i Løvens Hule

Sport

NFC vender 0-2 til uafgjort i næstsidste testkamp

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Unge iværksættere fra Falster slog rekord i Løvens Hule

Lolland

Ny ejer vil realisere kæmpe ferieby på Lolland

112

Hurtig indsats: Bilbrand slukket før brandvæsnet nåede frem

Indland

Randers Kommune kræver knap 120 millioner fra Nordic Waste

112

271 taget i fartkontroller

Sport

NFC vender 0-2 til uafgjort i næstsidste testkamp

Lokal nyt

Lægemangel: Det står værst til i vores region

Sport

NFC-talent fik første startplads på landsholdet i dansk sejr

Lolland

Lokal forfatter nomineret til fornem pris

Indland

Medicin kan sætte turbo på nedbrydelsen af PFAS i kroppen

Vejret

DMI udsender varsel: Færgeafgange aflyst

Vejret

Voldsomt vejr på vej: Orkanstød rammer om under 24 timer

Guldborgsund

Nu er det afgjort: De skal bygge sygehusets nye sengebygning

Indland

Første gang i over et årti faldt salget

Lokal nyt

Andre golfklubber drukner - men her holder de åbent

Annonce
Annonce
112

Sigtet for voldtægtsforsøg og vold: Nu er 40-årig bag tremmer

Sport

Ærlig Cecilie Greve: - Det resultat kan vi godt leve med

Sport

NFC henter tårnhøj spiller i Hillerød

Femern

Nu har Femern-projektet nået lærlinge-milepæl

Lolland

Syrebombe smidt på Bjarnes museum

Sport

Skadesramte NFH pressede formstærke Ikast

Lokal nyt

Pengeregn over Lolland-Falster: Kvart milliard udbetalt