Annonce
Guldborgsund

Nægter at betale: Kommune kræver millioner i 14 år gammel strid

Nu går sagen videre til Højesteret. Arkivfoto: David Arnholm
Guldborgsund Kommune har ved Vestre Landsret fået medhold i et 14 år gammelt krav mod Varde Kommune om tre millioner kroner. Men Varde vil ikke betale og har anket til Højesteret.

GULDBORGSUND: Varde og Guldborgsund kommuner har været så uenige om en regning på omkring tre millioner kroner, at sagen måtte afgøres af Vestre Landsret.

Guldborgsund Kommune sagsøgte Varde Kommune, og retten gav medhold. Den dømte Varde Kommune til at betale 2,9 millioner kroner til Guldborgsund Kommune, som også skal have dækket sine sagsomkostninger på 154.500 kroner. Plus renter.

Regningen

Striden handler om regningen for en borgers ophold på et bosted og er opgjort som følger:

11. maj til 31. december 2007: 422.135 kroner.

2008: 622.566 kroner.

2009: 628.927 kroner.

2010: 672.315 kroner.

1. januar til 14. december 2011: 574.548 kroner.

I alt: 2.920.491 kroner.

Men Varde Kommune har anket dommen til Højesteret, som har berammet sagen til behandling i april.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regning fra botilbud

Sagen handler om en borger fra Varde. Han boede på en række forskellige institutioner - først et forsorgshjem i Esbjerg Kommune og fra 1993 Sønderskovhjemmet i Nykøbing Falster Kommune (nu Guldborgsund Kommune). I 2000 blev han indlagt på Amtshospitalet i Vordingborg Kommune, hvorefter han flyttede på et botilbud i Vordingborg Kommune.

Det er regningen for dette sidste botilbud, striden handler om, og det er en strid, der har stået på, nærmest lige siden manden for knap 14 år siden flyttede ind på botilbuddet. Her kostede det omkring 55.000 kroner om måneden.

Guldborgsund Kommune krævede således i maj 2010, at Varde Kommune skulle betale, men det afviste den jyske kommune. I slutningen af 2011 skar Det Sociale Nævn igennem og gav Guldborgsund Kommune medhold: Varde Kommune skulle betale for perioden fra maj 2007 til og med maj 2010.

Det ville Varde Kommune fortsat ikke, men den fik ikke noget ud af at klage til nævnet og heller ikke af at gå til Ankestyrelsen, som i marts 2012 afviste at behandle sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fejl i afgørelsen

Fra 2012 og frem til mandens død i 2017 betalte Varde Kommune derfor, men uenigheden handler om regningen fra de fire og et halvt år fra midt i 2007 til slutningen af 2011.

I juli 2012 - fire måneder efter Ankestyrelsens beslutning - sendte Guldborgsund Kommune en regning til Varde Kommune på 2.920.491 kroner. Den regning dækkede også perioden fra midt i 2010 til og 2011, som det Sociale Nævn ikke havde taget stilling til.

Men den jyske kommune nægtede fortsat at betale. Varde Kommune undrede sig nemlig fra begyndelsen over, at Guldborgsund Kommune "uden at kny" betalte for mandens ophold på Sønderskovhjemmet, hvor han i tiden fra 1993 til 2000 boede, indtil han flyttede ind på botilbuddet i Vordingborg Kommune.

Da kommunen derfor fastholdt, at den ikke ville betale, gik Guldborgsund Kommune til Statsforvaltningens tilsyn med kommuner og regioner. Men efter at have set på sagen konstaterede Tilsynet (som det hedder i dag), at der var en fejl i Det Sociale Nævns afgørelse.

Det fik Ankestyrelsen til alligevel at se på sagen, og i 2014 nåede styrelsen frem til, at Guldborgsund Kommune havde krævet pengene på et forkert grundlag og måtte rejse sit krav på en anden måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandt i Højesteret

Dermed kunne sagen være slut. Men fem år efter - i 2019 - vandt Guldborgsund Kommune i Højesteret en anden sag mod Varde Kommune, og det fik Guldborgsund til at se på den gamle sag igen. Og med henvisning til højesteretsdommen bad kommunen Ankestyrelsen om at revurdere sagen.

Det virkede. I april 2021 traf Ankestyrelsen en ny afgørelse og fastslog - ligesom Det Sociale Nævn oprindeligt havde gjort det - at Varde Kommune skal betale for perioden maj 2007 til maj 2010.

Så i juni 2021 sendte Guldborgsund Kommune endnu en gang regningen på 2.920.491 kroner af sted til Varde. Men endnu en gang nægtede Varde Kommune at betale.

Den mener nemlig, at kravet er forældet og bortfaldet på grund af passivitet. Og skal Varde Kommune endelig betale noget, vil den kun betale for maj 2017 til maj 2010, og ikke den sidste million for tiden til og med 2011.

I maj 2022 stævnede Guldborgsund Kommune derfor Varde Kommune, og 31. oktober faldt dommen ved Vestre Landsret: Kravet var ikke forældet, og Varde Kommune skal betale.

Men det nægter Varde Kommune fortsat, og kommunen har derfor anket sagen til Højesteret. Sagen kommer for 10. april, og dommen afsiges formentlig først nogle uger derefter.

  • Højesteret_1
    Nu går sagen videre til Højesteret. Arkivfoto: David Arnholm
Annonce
Guldborgsund

Vågen sommerfugleekspert forhindrede forurening

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Annonce
Annonce
Lolland

Slog togfører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Guldborgsund

Stor interesse for over 250 år gammel bygning

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

112

Her er forældrenes forklaring om den skæbnesvangre dag i babydrabssagen

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

Guldborgsund

Vågen sommerfugleekspert forhindrede forurening

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Efter flere års venten: Nu sker der noget med havnefronten

Femern

Stort skridt: Nu er den under vand

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Lolland

- Nu begynder vores nye virkelighed så småt at ramme os

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale