Artiklen er opdateret 28/5 med faktaboks om lønningerne i Det Gamle Pakhus
Restaurant Det Gamle Pakhus i Adelgade i Nysted har måttet give gæsterne en kedelig besked. Spisestedet må pludselig holde lukket. I første omgang frem til den 13. juni.
- Vi vil prøve at give det en chance mere. Men hvis vi ikke finder nogen, er det nok slut, siger Ole Garde, der driver restauranten i byens gamle pakhus sammen med sin kone.
Problemet er klart - stedet mangler hænder.
Drosle ned
Da restauranten åbnede op i februar efter at have holdt lukket over vinteren, var der gang i kødgryderne alle ugens dage både til frokost og aften.
Sidenhen måtte man drosle ned for en måneds tid siden til kun at have åbent fire dage om ugen udelukkende med aftenservering.
Lønnen ifølge Ole Garde
Efter heftig debat på Facebook oplyser Ole Garde til Folketidende, at restauranten godt nok ikke har overenskomst, men at han jævnligt er i dialog med 3F om lønningerne.
Lønnen for ufaglærte er ifølge Ole Garde 153 kroner, mens faglærte får mellem 181 og 210 kroner i timen.
- Vi har haft et par ansatte, som røg ned til Femern, og så har vi en langtidssygemelding, fortæller Ole Garde, der tog beslutningen om den midlertidige lukning fredag aften.
- Vi havde endelig fundet en, der havde lovet at komme to aftener på prøve, som skulle starte fredag. To timer før, hun skulle møde, skrev hun, hun ikke kom alligevel, fordi hun havde fundet et andet job. Så stod jeg alene med 30 gæster, og det er for meget for mig, siger han.
Mangler tjenere
Det er ikke personale i køkkenet, der mangler.
- Vi har kokke nok, men vi mangler serveringspersonale, siger Ole Garde.
Han oplever, at flere henvender sig på jobannoncer.
- De fleste henvendelser er folk fra udlandet, der gerne vil til Danmark. Og hvis det er danskere, så vil de gerne arbejde for sorte penge. Når de finder ud af, det ikke kan lade sig gøre, er de ikke længere interesserede, fortæller han.
Artiklen fortsætter under billedet...
Restauranten mangler minimum to tjenere, hvis modellen med aftenåbent fire dage om ugen skal køre rundt. Ved åbent både frokost og aften alle ugens dage mangler man helt op til 13 tjenere.
- Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre. Vi har haft kontakt til jobcentret, og de kan ikke hjælpe os. Vi kunne godt tage udenlandsk arbejdskraft, men jeg vil helst, at vores ansatte kan snakke nogenlunde dansk. Både for vores gæsters skyld og for kommunikationen ude i køkkenet, når det spidser til, forklarer Ole Garde.
Rigeligt med gæster
Han har måttet ringe til en hel del for at afvise bestillinger frem til den 13. juni.
- Dem, jeg har snakket med, har været meget forstående. Men folk er også rigtig kede af det, fortæller restaurantejeren og slår fast, at det på ingen måde skorter med gæster.
- Selvom vi tager op til 50 på en aftenen, kan vi ofte afvise lige så mange. Der er en del af dem, som har sommerhus og flexbolig her i Nysted, som rigtig godt kan lide at komme her. Vi har mange gæster, som måske kommer en gang om ugen. De er bange for, lukningen bliver permanent.
Hvis ikke personalemanglen vender, er Ole Garde og hans kone klar til at smide håndklædet i ringen.
- Vi hygger os jo med det, så det ville jo være kedeligt, siger han og tilføjer:
- Men vi tror og håber på, at vi kan få åbnet igen på den eller anden måde, slutter Ole Garde.