Annonce
Guldborgsund

Rockerhistorie på Falster: Da rygmærkerne indtog den lille landsby

Det er slut med at vise rygmærker fra Bandidos MC i det offentlige rum. Medmindre man ønsker at blive straffet. Således besluttede politiet onsdag at nedlægge et midlertidigt forbud mod rockerklubben i Danmark. Arkivfoto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Det er omkring 30 år siden, at Bandidos første gang kunne ses på Lolland-Falster. Siden fulgte en voldsom rockerkrig, hvor særligt en lille landsby på Falster blev landskendt. Men nu er det slut med at vise rygmærker fra Bandidos MC i det offentlige rum.

Det velkendte Bandidos-rygmærke af en desperado med sombrero er nu fortid i det offentlige rum.

Forleden besluttede politiet at nedlægge et midlertidig forbud mod rockerklubben i Danmark - og det betyder blandt andet, at rygmærket er bandlyst på gader og stræder.

Dermed er også et over 30 år langt rocker-kapitel på Lolland-Falster sat på pause.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Således var det 5. august 1993, at Folketidende nederst på forsiden første gang kunne referere daværende kriminalinspektør Bent Jørgensen for, at politiet havde set lokale rockere iført Bandidos’ t-shirts.

Det indvarslede en ny tid, hvor den lokale rockergruppe Long Island i Nykøbing, der talte omkring 15 medlemmer- flere af dem dømt for bankrøverier, tyverier, hælerier samt handel med stjålne biler - var på vej ind i den internationale organisation Bandidos.

Rockere havde vokseværk

Long Island havde tætte relationer til den større rockergruppe Undertakers, der i 1993 blev optaget i Bandidos. Og snart fandt Bandidos-symbolet oftere og oftere vej til Falster - og i februar 1994 blev den lokale gruppering officielt en del af den store gruppering. Bandidos South Island var en realitet.

Paragraf i Grundloven kan opløse foreninger

 • Grundlovens paragraf 78 giver folk ret til at samle sig i foreninger, som har et lovligt formål - eller øjemed, som det hedder i loven.
 • Man kan dog opløse en forening eller en gruppe, hvis der er beviser for, at foreningen har et ulovligt øjemed. Det sker i så fald efter paragraf 78 styk 1.
 • Netop dette gjorde sig gældende, da Højesteret besluttede endegyldigt at opløse banden Loyal To Familia (LTF) i september 2021.
 • Højesteret fandt, at LTF måtte anses for at være en forening, og at banden havde begået omfattende og alvorlig kriminalitet.
 • Paragraffens styk 2 indeholder desuden en bestemmelse, hvor foreninger, som søger at opnå deres formål specifikt gennem vold, kan opløses.
 • Den blev i brugt i by- og landsretten i LTF-sagen, men Højesteret tog ikke denne bestemmelse i brug, og ingen forening er nogensinde blevet opløst efter den bestemmelse.
Kilder: Københavns Politi, Retsinformation og Ritzau

Og rockerne havde vokseværk. Allerede måneden efter, marts 1994, blev det daværende tilholdssted på Grønsundsvej 116 i Nykøbing, kaldet ”Rockerborgen”, sat til salg.

Beboerne med rygmærkerne havde brug for mere og bedre værkstedskapacitet, lød det fra ejendomsmægler Morten Henckel, der forestod handlen.

Artiklen fortsætter under billedet...

I årene 1996 og -97 fyldte Bandidos meget i Folketidendes spalter.

Ifølge Folketidendes dækning ville naboerne formentlig ånde lettet op, når salget faldt på plads. På tre år havde politiet stormet ”Rockerborgen” i det tætbeboede boligområde hele fire gange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bekymrede borgere

I de efterfølgende måneder dukkede Bandidos jævnligt op i Folketidendes spalter i diverse kriminalhistorier. Og i sommeren 1995 bragtes på forsiden med store typer budskabet om, at rockerne var i gang med at flytte ind i en stor bygning i den lille by Klodskov nord for Nykøbing. I en ejendom opkøbt via stråmænd.

Jeg tror, jeg taler på manges vegne, når jeg siger, at vi er utrygge ved den nye situation.

Bekymret beboer i Klodskov i 1995

Bekymrede beboere i området fulgte nervøst den hektiske indflytningsaktivitet.

”Det eneste, de mennesker, der bor herude, ønsker, er fred. Jeg tror, jeg taler på manges vegne, når jeg siger, at vi er utrygge ved den nye situation. Men der er jo ikke andet at gøre end at vente og se tiden an”, lød det fra en af beboerne til Folketidende.

Den pågældende skulle ikke vente længe.

Politiet var næsten konstant til stede ved rockerborgen i Klodskov.

Med rockernes indtog i Klodskov var idyllen brudt. I 1996 brød rockerkrigen mellem Bandidos og Hells Angels ud i lys lue. Historier om drab, bombeangreb og attentatforsøg prægede næsten dagligt nyhedsbilledet. Og rockerborgen bag det store palisadehegn i Klodskov blev også en central del af krigen.

Talrige gange i løbet af 1996 stormede kampklædt politiet rockerborgen, blandt andet assisteret af specialstyrker og helikoptere. Beboerne var opskræmte - og skrev blandt andet til daværende justitsminister Bjørn Westh om deres frygt. Alt imens fortsatte rockerkrigen sommeren igennem med uformindsket styrke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rockerborg sat til salg

Men så blev det for meget. Politikerne vedtog i oktober en rockerlov, der gjorde det muligt at forbyde rockernes tilstedeværelse på udvalgte steder. Også ved Bandidos Place i Klodskov. Og i november 1996 kunne Folketidende afsløre, at den lokale rockerborg var sat til salg.

Artiklen fortsætter under billedet...

Rockerkrigen skabte stor uro.

Året, der fulgte, trak dog stadig mange overskrifter om Bandidos. Nu særligt i forbindelse med de mange retssager, rockerne var tiltalt i.

I september 1997 sluttede den store nordiske rockerkrig officielt. Og for en stund faldt antallet af historier om de lokale rockere i Folketidende. Faktisk var det først i 2014, for 10 år siden, at dækningen for alvor blussede op igen, da et nyt rockertilholdssted i Øster Toreby tiltrak sig massiv opmærksomhed.

Og efterfølgende blev sagen om ”Guldfuglen” - en rocker der gik til politiet med sin viden om det kriminelle bandemiljø - oprullet i retten, i medierne og i bogform.

Atter engang blev det karakteristiske desperado-rygmærke forbundet med Falster. Siden er det sjældnere set i det offentlige rum på disse kanter.

Og nu er det så helt væk. Indtil videre.

 • Rockere fra flere klubber demonstrerer på Rådhuspladsen
  Det er slut med at vise rygmærker fra Bandidos MC i det offentlige rum. Medmindre man ønsker at blive straffet. Således besluttede politiet onsdag at nedlægge et midlertidigt forbud mod rockerklubben i Danmark. Arkivfoto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
 • I årene 1996 og -97 fyldte Bandidos meget i Folketidendes spalter.
 • Politiet var næsten konstant til stede ved rockerborgen i Klodskov.
 • Rockerkrigen skabte stor uro.
Annonce
Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Nykøbing

Nu kan du få leveret joints hjemme hos dig selv

Annonce
Annonce
Nykøbing

Nu kan du få leveret joints hjemme hos dig selv

Gedser

Frustreret over manglende svar: Vi er klar til at gå langt

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Erhverv

Det koster at åbne nyt: Millionunderskud i første regnskab

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

112

Grotesk udvikling i sag om kollegie-knivstik

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud

Sport

Styrker målmandsteam med ung keeper fra GOG

Lolland-Falster

"Jeg bliver gal over at se, hvor få penge der afsættes"

Lokal nyt

Sænker lokale elpriser igen: Så meget er de faldet siden energikrisen

112

Udsat for vold i tog af kvinde fra Falster

Lolland

Lukker projekt: Det kan de fandeme ikke være bekendt

Guldborgsund

Byrådsmedlem skifter til nystiftet liste: - Vi er til for borgerne

Lolland

Kommer med opfordring til konge-besøg på Lolland: - Det er kæmpestort

Annonce
Annonce
Lolland

Borgmester til borgermøde: Det er ikke fair

Politik

Regeringen vil booste iværksætteri med lempet skat og mere kapital

Indland

Regeringen vil kræve beredskabsplaner i over 200 virksomheder

Sport

Lokal skytte på vej til Para-OL i Paris

Lolland

Akut fjernvarmearbejde spærrer stor vej

112

Det blev en dyrere tur til Danmark end planlagt

Sport

Aldrig sket før: Over 2.000 løbere krydser fingre