Annonce
Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Kommunens medarbejdere er blevet orienteret om, at de på et nyt rådhus skal indrette sig med aktivitetsbaserede arbejdspladser - altså at man kommer til at dele skriveborde i et forholdsvis åbent kontormiljø.  Arkivfoto: Anders Knudsen
Et nyt rådhus i Nykøbing vil formentlig få plads til færre medarbejdere, end der er ansat. Tendensen hedder "aktivitetsbaserede arbejdspladser" og er i stigning landet over - men fagforeningsformand frygter, at det vil betyde flere sygemeldinger.

NYKØBING: Danske Bank har gjort det, og Vordingborg og Høje Taastrup Kommune har gjort det; flyttet medarbejderne ud af deres enkeltkontorer og samlet dem i meget større rum i et nybyggeri med færre skrivebordspladser, end der er medarbejdere. Og hvor man hver dag ved fyraften rydder op og tager sine ejendele med for at gøre plads til andre.

Og med planerne om det nye rådhus på havnefronten i Nykøbing vil den aktivitetsbaserede tilgang også være et hovedfokus. Det forklarede borgmester Simon Hansen (S) og kommunaldirektør Søren Bonde ved afsløringen af projektet.

Guldborgsund Kommune udtaler ikke, at man gør det for at skabe Lolland-Falsters bedste arbejdsplads. Man gør det for at spare penge.

Michael Rosenberg, formand for HK kommunal Sjælland

Men hvad er erfaringerne med den slags kontormiljø, som breder sig hen over landets arbejdspladser?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er ikke som sådan modstander af den type arbejdsplads, understreger Michael Rosenberg, formand for HK kommunal Sjælland, og trækker vejret ind til et "men".

- Jeg vil bare opfordre til, at man taler det grundigt igennem med medarbejderne. Vi stiller os også gerne til rådighed, hvis tillidsfolk, arbejdsmiljørepræsentanter eller ledere ønsker sparring, siger han.

Inddrag medarbejderne

Hans bekymring er, at den oprindelige idé bag denne type arbejdsplads sjældent begynder med intentionen om at sikre et rigtig godt arbejdsmiljø.

Michael Rosenberg, formand for HK kommunal Sjælland, håber, at chefer og kommunaldirektør vil inddrage medarbejderne i arbejdet med at skabe fremtidens rådhus i Nykøbing. Foto: Tom Ingvardsen Fotografi

- Guldborgsund Kommune udtaler heller ikke, at man gør det for at skabe Lolland-Falsters bedste arbejdsplads. Man gør det for at spare penge, og det kan man ved at spare kvadratmeter. Og der kan jeg måske godt have en bekymring for, om man egentlig sparer de penge, man regner med.

Fokuserer man næsten udelukkende på økonomien, når en arbejdsplads tilrettelægges, kan man risikere, at det ender i flere sygemeldinger, siger han.

- Det kan give utryghed på arbejdspladsen. Derfor bør man også tage stilling til, hvordan man inddrager tillidsfolk og arbejdsmiljørepræsentanter, når man starter sådan en proces. Vi stiller store krav til byråd og chefer for at sikre, at det ikke bliver 2,5 år i usikkerhed for medarbejderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommet for at blive

Coronapandemien satte gang i et digitalt tigerspring, som for alvor gjorde det muligt for danske lønmodtagere at arbejde effektivt hjemmefra. Og faktisk var de så effektive, at de i følge flere kilder ikke blot fastholdt men satte skub i produktiviteten i Danmark, selvom økonomien var presset af nedlukning og krise.

Samtidig er det et ønske hos flere medarbejdere at bevare muligheden for et fleksibelt arbejdsliv.

Derfor er den hybride arbejdsplads formentlig kommet for at blive, lød det fra fremtidsforsker og direktør i Future Navigator, Liselotte Lyngsø, under et dialogmøde om hjemmearbejde for HK Privats tillidsvalgte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man mangler sit værktøj

Men medarbejderne vil stadig gerne have lov at møde ind på en fast kontorplads, mener Michael Rosenberg.

- I vores undersøgelser svarer mange, at de vil foretrække muligheden for en eller to hjemmearbejdsdage. Men rigtig mange vil også gerne have lov at møde ind. Og en stor del af vores medlemmer er bekymrede over åbne kontormiljøer. I det mindste bør man lave mindre miljøer, hvor man kan fordybe sig.

Han sammenligner det at møde ind til et bart skrivebord med en håndværker, der møder ind på arbejde med kun halvdelen af sit værktøj.

- Vi bruger mange timer på arbejdspladsen, så vi skal møde ind til noget, vi trives i og føler os velkommen til. Og i denne situation opstår der nogle spørgsmål. Skal man kæmpe om de få skriveborde eller booke sig ind fra dag til dag? Og møder der 80 personer ind til 75 kontorpladser, skal de andre så gå igen?

  • Kommunens medarbejdere er blevet orienteret om, at de på et nyt rådhus skal indrette sig med aktivitetsbaserede arbejdspladser - altså at man kommer til at dele skriveborde i et forholdsvis åbent kontormiljø.  Arkivfoto: Anders Knudsen
  • Michael Rosenberg. Forbundssektorbestyrelsen HK Kommunal
    Michael Rosenberg, formand for HK kommunal Sjælland, håber, at chefer og kommunaldirektør vil inddrage medarbejderne i arbejdet med at skabe fremtidens rådhus i Nykøbing. Foto: Tom Ingvardsen Fotografi
Annonce
Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Annonce
Annonce
Lolland

Frygter store konsekvenser: - Det er nogle helt uhyrlige besparelser

Nykøbing

Nu kan du få leveret joints hjemme hos dig selv

Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Gedser

Frustreret over manglende svar: Vi er klar til at gå langt

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Erhverv

Det koster at åbne nyt: Millionunderskud i første regnskab

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud

Sport

Styrker målmandsteam med ung keeper fra GOG

Lolland-Falster

"Jeg bliver gal over at se, hvor få penge der afsættes"

Lokal nyt

Sænker lokale elpriser igen: Så meget er de faldet siden energikrisen

112

Udsat for vold i tog af kvinde fra Falster

112

Grotesk udvikling i sag om kollegie-knivstik

Lolland

Kommer med opfordring til konge-besøg på Lolland: - Det er kæmpestort

Politik

Regeringen vil booste iværksætteri med lempet skat og mere kapital

Annonce
Annonce
Lolland

Lukker projekt: Det kan de fandeme ikke være bekendt

Guldborgsund

Byrådsmedlem skifter til nystiftet liste: - Vi er til for borgerne

Indland

Regeringen vil kræve beredskabsplaner i over 200 virksomheder

Sport

Lokal skytte på vej til Para-OL i Paris

Lolland

Borgmester til borgermøde: Det er ikke fair

112

Det blev en dyrere tur til Danmark end planlagt

Sport

Aldrig sket før: Over 2.000 løbere krydser fingre