Annonce
Guldborgsund

KENDT SLOT KLAR MED KÆMPE HOTELPLAN

På Ålholm Slot er der igangsat en større renovering lige for tiden, men planerne for det cirka 700 gamle bygningsværk er endnu mere omfangsrige og vil - om alt går vel - omdanne det gamle slot til et hotel- og konferencecenter med en hel række forskellige nye tiltag og faciliteter. Foto: Kim Møller Pedersen
Ejeren af middelalderborgen Aalholm Slot ønsker at udvikle slottet med tilhørende omgivelser til et attraktivt hotel- og konferencecenter med egen golfbane, golfhus, restaurant og endnu flere dyr i slottes dyrehave.

NYSTED: Store planer omkring Aalholm Slot er sat i spil. Mandag aften satte medlemmerne af Teknik, Klima og Miljøudvalget sig således sammen for at kigge på idéen om fremover at anvende de unikke kulturhistoriske slotsbygninger som rammen om et hotel- og konferencecenter. Udviklingen og omdannelsen af det mere end 700 år gamle slot med et af Danmarks største landbrug og skovbrug kræver således både et kommuneplantillæg og en bevarende lokalplan.

- Foreløbig er det de helt overordnede linjer i projektet, vi har kigget på. Og udvalget bakker helt klart op om at sætte gang i at få skrevet et lokalplanforslag, hvor det skal sikres, at de fredede bygninger bliver bevaret. Der kommer til at stå, at ejer og bygherre skal tage hensyn til de kulturhistoriske værdier, der knytter sig til et sted som Aalholm Slot, fortæller udvalgsformand Annemette Johnsen (SF), som også gerne vil understrege, at Teknik, Klima og Miljøudvalget endnu ikke er blevet præsenteret for en tidsplan for projektet.

Først når forvaltningen har arbejdet med et forslag til en bevarende lokalplan for området omkring Aalholm Slot, kan udvalget igen kigge på sagen, som naturligvis i sidste ende også skal rundt om Byrådet.

Annonce

Golfbane og flere dådyr

Her og nu er det dog ganske interessant læsning at kigge med på listen over ønsker til den fremtidige anvendelse for en lang række ejendomme inden for det ønskede lokalplansområde for Aalholm Slot.

Således kan man læse om en tidligere 9-huls golfbane, som oprindelig blev etableret i slutningen af 1800-tallet. Den ønskes genoprettet og igen anvendt til områdets gæster. Et eksisterende lysthus, som tidligere har været anvendt som golfhus til golfbanen, tænkes også anvendt på ny som golfhus.

Slottes gamle dyrehave ønskes udvidet, så bestanden af 60-80 dådyr kan nå op på 130 dyr. Den offentlige adgang til arealerne er begrænset. Men der tænkes stadig i at give muligheder til alle for at se dyrene tæt på, uden at de bliver forstyrrede.

Slotsparken bevares i sin nuværende form. Parken er privat. Men som hidtil vil der være mulighed for offentlig adgang til dele af parken.

En udflugtsmulighed vil der også fortsat være til den lille ø Kalvholm øst for slottet. Øen har historisk set været anvendt til lysthus og som haveanlæg for slottets beboere, og fremover ønskes de historiske anlæg på øen bevaret og renoveret - akkurat som broen til Kalvholm skal renoveres/erstattes af en ny.

Udviklingsprojektet

  • Formålet med projektet for Aalholm Slot er at anvende de unikke kulturhistoriske bygninger som rammen om et hotel- og konferencecenter.
  • Slottet, og ejendommene omkring, istandsættes og åbnes for gæster og besøgende. De ønskede ændringer i anvendelsen, og de medfølgende fysiske forandringer, kræver udarbejdelse af en lokalplan.
  • Indenfor lokalplanområdet kan der i dag tælles 17 boliger, som alle gerne i fremtiden må kunne bruges som overnatningsenheder i tilknytning til hotel- og konferencecentret.
Annonce

Mange overnatningssteder

I ejendommene tilhørende Aalholm Slot, som tidligere har været beboelse for slottets ansatte, er planen at etablere en lang række forskellige overnatningsenheder. Det gælder således eksempelvis både for den gamle gartnerbolig, det gamle godskontor, Stubberupgården, den røde såvel som den gule portnerbolig samt både den østlige og vestlige ridebane, hvor der i dag er henholdsvis depot, garage, bolig med mere.

En del af selve det fredede slot har i dag status som privat boligenhed, og denne del vil bevare sin status som privat boligenhed. Slottets øvrige dele, som i dag har status af museum, tænkes konverteret til et hotel- og konferencecenter, så slottet kan danne ramme om events, private selskaber, konferencer med mere. Det sidste er noget, der vækker begejstring hos en udvalgsformand.

Det er rigtig, rigtig dejligt, at der tænkes i at skabe det her meget store hotel- og konferencecenter. Det er noget, der i den grad mangler i vores lokalområde

Udvalgsformand Annemette Johnsen

- Det er rigtig, rigtig dejligt, at der tænkes i at skabe det her meget store hotel- og konferencecenter. Det er noget, der i den grad mangler i vores lokalområde, fortæller Annemette Johnsen.


Aalholm Slot

  • Baron Johan Otto Raben-Levetzau skaffede sig gennem mange år fine, gamle biler og skabte en anseelig samling. der i 1964 var så omfattende, at den som bilmuseum kunne indgå i en ny strategi for Aalholm, som i 1972 med parkens og slottets åbning skulle blive en af Sydhavsøernes mest velbesøgte attraktioner.
  • Det private museum toppede med 300 udstillede køretøjer, der blev et af Nordeuropas fineste automobilmuseer. I 1960'erne og 70'erne var Aalholm også scenen for flere film som "Halløj i Himmelsengen" og tilsvarende sexkomedier. 
  • Efter baron Johan Otto Raben-Levetzaus død i 1992 overgik Aalholm til sønnen, John Raben-Levetzau, der måtte trækkes med en tårnhøj arveafgift samt forrentning og afdrag af lån til op over skorstenene. Allerede tre år efter overtog banken godset og satte derefter størstedelen af indboet på auktion hos Sothesby. Efter mere end 250 år i slægten Raben og Raben-Levetzaus eje måtte niende generation forlade den reducerede herlighed.
  • Køberen af godset var Stig Husted Andersen. Han døde imidlertid i 2008, og boet solgte i 2019 Aalholm til erhvervsmanden Bo Bendtsen, som i dag ejer slottet med de 4.203 hektar jord og skov.
Aalholmslot.dk
Annonce
Lolland

Deres bil indeholdt ulovlige stoffer og våben

Annonce
Annonce
Lolland

Deres bil indeholdt ulovlige stoffer og våben

Vejr

Sol så langt øjet rækker: Vi nærmer os årets første sommerdag

Falster

Jubel på Falster: Peter er Danmarks bedste lærling

Nykøbing

Dukkede op hos politiet efter hittegods: Fik en sigtelse med hjem

Lokal nyt

- Fars dag vinder frem - mors dag er fortsat den største

Nykøbing

På jagt efter kærligheden: Mads fra Nykøbing deltager i TV2's seerhit

Maribo

Lokalt firmas forrygende år: Lander rekordomsætning

Sport

Nykøbing FC udspillet i Pleidrup-farvel

Maribo

- Der gik ild i bilen, mens hun sad i den

112

U-vending gik galt: To biler kørte ind i hinanden

112

- Han hørte et knald fra motoren - så begyndte det at ryge

Indland

For første gang har man fulgt en ulv: Viser den undgår mennesker

112

Voldsomt trafikuheld i nat: Væltede ud over autoværnet

Indland

Tiltalt for Field's-skyderi så 13 behandlere på et halvt år

Annonce
Lokal nyt

Mange gæster fra Lolland-Falster: Sort af mennesker på dyrskue

Biljagt

Efterlyser vidner mod fængslet 17-årig: Hvor var du lørdag nat?

Guldborgsund

10.000 var forbi: - Vi lykkedes med at vise det

112

Sindssyg fart: To km/t fra vanvidsbilisme

Lolland

Har sjældent set noget så slemt som de toiletter

Ugeavisen Lolland

Kofoedsminde satser på elbiler til alle formål

Ugeavisen Guldborgsund

Populær minibil opdateres med facelift

Lolland

Kunsttyv på spil: Stjal over flere dage

112

Hjælp politiet: Ansigts-tatoveret røver stadig på fri fod

Royal Run

'Det bruger jeg helt ærligt ikke meget tid på'

Lukket ned af fødevarestyrelsen

Slagterbutik er åben igen

Vejret

Solrig melding før sommerens første weekend: Over 20 grader

Rødby

Ny sauna indviet: Hjælper dig via infrarøde stråler

112

Banegårds-ballade: Kom tilbage og kastede med flaske

Lokal nyt

Gyser-afslutning: Rykker ned efter katastrofe-sæson

Lokal nyt

Lokal landmand tørster efter regn

Nykøbing

55-årig kontaktperson tilstår: Havde samleje med hende

Lokal nyt

Rune cruiser sig til ottendedelsfinalen i French Open

Sport

TSØ efter ny træner: Det har været os meget magtpåliggende

Madens Folkemøde

Så er det i gang: 10.000 mennesker kommer forbi

Annonce
Annonce
Lolland

Gode nyheder: Den Grønne Verden åbner igen

Ugeavisen Guldborgsund

Strandkirken er åben for sæsonen

Indland

Thomas løsladt fra iransk fængsel: Tvivlede på sin frihed

Ugeavisen Lolland

Knæk Cancer kommer til Maribo

Guldborgsund

Dømt for grov svindel: Lokal danseforening snød kommunen

Rødby

Stor trafikulykke torsdag aften: Flere tilskadekomne

Royal Run

Kritiserer det: For meget fedme-fokus

Femern

Anklager vil til Højesteret med sag om russiske søfolk

Indland

Lastbils-blokader var ikke nok: Nu er det vedtaget

Lolland-Falster

Strafudmåling i omfattende voldtægtssag blev udsat