SAKSKØBING: Kan man skrive forholdsvis kort og præcist om over 100 års slagterhistorie med udgangspunkt i først og fremmest Sakskøbing samt lidt i den nærmeste omegn? Det må de kommende linjer vise.
Man kan jo starte med at sætte sig ned på uddelerkontoret hos SuperBrugsen i Sakskøbing og spørge brugsforeningens meget snart pensionerede slagtermester, Bjarne Nielsen, om hjælp. Så er man i hvert fald godt hjulpet på vej.
Startede med en halv ko
- Ud af 20-25 i familien, som har været slagter eller haft med slagterifaget at gøre, er jeg den sidste. Det hele startede sådan set med min farmor, der fik min farfars accept til at købe en halv ko. Det var nok i 1916, for det var, mens min farfar var soldat i 1. Verdenskrig.
Ordene kommer fra slagtermester Bjarne Nielsen, der på fredag i denne uge mellem 13 og 14 har afskedsreception i SuperBrugsen i Sakskøbing. Men inden en slagterhistorie tager sit afsæt fortrinsvis i Sakskøbing, skal det lige med, at farmors halve ko blev "solgt til gode penge, og så var hun jo i gang", som 67-årige Bjarne Nielsen formulerer det.
Fra Nysted til Sakskøbing
Efter farmors halve ko og succes med at sælge kød blev det siden til salg af kødvarer, der er forædlet eller forarbejdet til pålæg ved røgning, saltning eller marinering. Det foregik i Nysted, hvor Bjarnes farmor havde stor succes med pålægsforretningen.
I 1933 var det så Bjarnes far - Richard Nielsen - der kastede sig ud i et eventyr som slagtermester i Sakskøbing. Det skete i en tid, hvor der var 14 slagterforretninger i Sakskøbing, som bød på alt fra hestekød til indmad og andre delikatesser. Også Bjarnes morbror, Kaj Jacobsen, kom senere til at drive en af de mange slagterbutikker i byen.
Lolland Spegepølsen
- Da jeg blev født i 1957, var der fire slagterforretninger tilbage i Sakskøbing, fortæller Bjarne, der ganske enkelt er vokset op i en familie med masser af historier med kød på.
I 1960 kom Lolland Spegepølsen til i Richard Nielsens pølsefabrik i Sakskøbing. Spegepølsen blev efterfølgende solgt i hele landet med stor succes. Den dag i dag kører samme spegepølse-opskrift i SuperBrugsen i Sakskøbing og sælges under navnet "Richard".
- Da min fars forretning var på sit højeste, var der syv svende og otte damer i virksomheden. Så det var absolut en af landsdelens største slagterforretninger, husker Bjarne Nielsen.
Bror Poul-Henning overtog
I 1960'erne og 1970'erne voksede Bjarne op med en far, der drev en af landsdelens helt store slagterforretninger, som Bjarnes bror, Poul-Henning Nielsen, i øvrigt siden hen overtog og drev videre som Slagtermarked i Sakskøbing.
- Jeg gik ud af skolen i 1974 og skulle vel egentlig være bankmand, for jeg var god til tal. Men det var alligevel ikke helt mig, og så kom jeg i slagterlære i stedet for. Det har jeg aldrig fortrudt, fortæller Bjarne, der - som antydet - altså nu går på pension efter 50 i slagterbranchen.
En anden bror, nemlig John Nielsen, var for år tilbage engageret i Ø-Pølser på Langeland, hvor Bjarne Nielsen blev leder for virksomheden og var medvirkende til, at den voksede fra 14 til 135 ansatte, da han stoppede i den virksomhed efter 12 år.
Andenstørste pølsefabrik
- Ø-Pølser gik fra at være den 10. største pølsefabrik i Danmark til den andenstørste, mens jeg var leder, husker Bjarne Nielsen om tiden på Langeland.
Tysk pølsemageri har han såmænd også lært sig efter et kort udlandsophold hos naboen mod syd efter læretiden. Det var således en mand med masser af slagtererfaring lige fra tysk pølsemageri, ledelse af en stor pølsefabrik og mange år som butiksslagter forskellige steder, der drog tilbage mod Sakskøbing efter årene på Langeland.
14 år i Sakskøbing
I Sakskøbing begyndte det foreløbig sidste slagter-eventyr for Bjarne Nielsen, der de seneste 14 år har gjort det i friskhakket kød i Søndergade. I modsætning til hos mange andre supermarkeder er der her blevet arbejdet med at hakke kødet selv. Og kunderne? De kommer helt fra København for at handle i butiksslagter Nielsens afdeling i SuperBrugsen.
Bjarne Nielsen, butiksslagterDe har snart tre børn, så det kan jo være, der kommer en slagter dér om nogle år.
Det kan i øvrigt være, der måske kommer en ny udvikling på den lange slagterhistorie hos familien Nielsen. Bjarne Nielsen har således en søn, som er gift med en kvinde, der stammer fra en familie bag en anden af landsdelens tidligere helt store slagterforretninger - nemlig Slagter Friis i Nakskov.
- De har snart tre børn, så det kan jo være, der kommer en slagter dér om nogle år, lyder det med det smil fra den foreløbig sidste slagter fra familien Nielsen i Sakskøbing.
Ny slagter er klar
Der er reception fra klokken 13 til 14 fredag 26. januar hos SuperBrugsen i Sakskøbing for butiksslagter Bjarne Nielsen, der går på pension.
Det bliver Christian Seiding, Bjarne Nielsens gamle "vaskedreng" i Søndergade, der nu skal overtage ansvaret som den snart pensionerede butiksslagters afløser i slagter-afdelingen hos SuperBrugsen.