Annonce
Guldborgsund

Startede for 108 år siden: Snart er det helt slut

Bjarne Nielsen kom til SuperBrugsen i Sakskøbing i 2010 som slagtermester, og siden har han været med til mere end fordoble omsætningen på slagterafdeling og delikatessen. Fredag i denne uge er der afskedsreception i anledning af, at 67-årige Bjarne Nielsen skifter til fremover at være folkepensionist efter præcis 50 år som slagter inklusive læretid. Foto: Kim Møller Pedersen
En foreløbig 108 år gammel familiehistorie med den ene slagter efter den anden op gennem generationerne hos familien Nielsen nærmer sig en udløbsdato. Det er butiksslagteren hos SuperBrugsen, Bjarne Nielsen, som i denne uge går på pension som den sidste i en familie med godt 20 lokalt aktive slagtere gennem tiderne.

SAKSKØBING: Kan man skrive forholdsvis kort og præcist om over 100 års slagterhistorie med udgangspunkt i først og fremmest Sakskøbing samt lidt i den nærmeste omegn? Det må de kommende linjer vise.

Man kan jo starte med at sætte sig ned på uddelerkontoret hos SuperBrugsen i Sakskøbing og spørge brugsforeningens meget snart pensionerede slagtermester, Bjarne Nielsen, om hjælp. Så er man i hvert fald godt hjulpet på vej.

Startede med en halv ko

- Ud af 20-25 i familien, som har været slagter eller haft med slagterifaget at gøre, er jeg den sidste. Det hele startede sådan set med min farmor, der fik min farfars accept til at købe en halv ko. Det var nok i 1916, for det var, mens min farfar var soldat i 1. Verdenskrig.

Ordene kommer fra slagtermester Bjarne Nielsen, der på fredag i denne uge mellem 13 og 14 har afskedsreception i SuperBrugsen i Sakskøbing. Men inden en slagterhistorie tager sit afsæt fortrinsvis i Sakskøbing, skal det lige med, at farmors halve ko blev "solgt til gode penge, og så var hun jo i gang", som 67-årige Bjarne Nielsen formulerer det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra Nysted til Sakskøbing

Efter farmors halve ko og succes med at sælge kød blev det siden til salg af kødvarer, der er forædlet eller forarbejdet til pålæg ved røgning, saltning eller marinering. Det foregik i Nysted, hvor Bjarnes farmor havde stor succes med pålægsforretningen.

I 1933 var det så Bjarnes far - Richard Nielsen - der kastede sig ud i et eventyr som slagtermester i Sakskøbing. Det skete i en tid, hvor der var 14 slagterforretninger i Sakskøbing, som bød på alt fra hestekød til indmad og andre delikatesser. Også Bjarnes morbror, Kaj Jacobsen, kom senere til at drive en af de mange slagterbutikker i byen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lolland Spegepølsen

- Da jeg blev født i 1957, var der fire slagterforretninger tilbage i Sakskøbing, fortæller Bjarne, der ganske enkelt er vokset op i en familie med masser af historier med kød på.

I 1960 kom Lolland Spegepølsen til i Richard Nielsens pølsefabrik i Sakskøbing. Spegepølsen blev efterfølgende solgt i hele landet med stor succes. Den dag i dag kører samme spegepølse-opskrift i SuperBrugsen i Sakskøbing og sælges under navnet "Richard".

- Da min fars forretning var på sit højeste, var der syv svende og otte damer i virksomheden. Så det var absolut en af landsdelens største slagterforretninger, husker Bjarne Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bror Poul-Henning overtog

I 1960'erne og 1970'erne voksede Bjarne op med en far, der drev en af landsdelens helt store slagterforretninger, som Bjarnes bror, Poul-Henning Nielsen, i øvrigt siden hen overtog og drev videre som Slagtermarked i Sakskøbing.

- Jeg gik ud af skolen i 1974 og skulle vel egentlig være bankmand, for jeg var god til tal. Men det var alligevel ikke helt mig, og så kom jeg i slagterlære i stedet for. Det har jeg aldrig fortrudt, fortæller Bjarne, der - som antydet - altså nu går på pension efter 50 i slagterbranchen.

En anden bror, nemlig John Nielsen, var for år tilbage engageret i Ø-Pølser på Langeland, hvor Bjarne Nielsen blev leder for virksomheden og var medvirkende til, at den voksede fra 14 til 135 ansatte, da han stoppede i den virksomhed efter 12 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andenstørste pølsefabrik

- Ø-Pølser gik fra at være den 10. største pølsefabrik i Danmark til den andenstørste, mens jeg var leder, husker Bjarne Nielsen om tiden på Langeland.

Tysk pølsemageri har han såmænd også lært sig efter et kort udlandsophold hos naboen mod syd efter læretiden. Det var således en mand med masser af slagtererfaring lige fra tysk pølsemageri, ledelse af en stor pølsefabrik og mange år som butiksslagter forskellige steder, der drog tilbage mod Sakskøbing efter årene på Langeland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

14 år i Sakskøbing

I Sakskøbing begyndte det foreløbig sidste slagter-eventyr for Bjarne Nielsen, der de seneste 14 år har gjort det i friskhakket kød i Søndergade. I modsætning til hos mange andre supermarkeder er der her blevet arbejdet med at hakke kødet selv. Og kunderne? De kommer helt fra København for at handle i butiksslagter Nielsens afdeling i SuperBrugsen.

De har snart tre børn, så det kan jo være, der kommer en slagter dér om nogle år.

Bjarne Nielsen, butiksslagter

Det kan i øvrigt være, der måske kommer en ny udvikling på den lange slagterhistorie hos familien Nielsen. Bjarne Nielsen har således en søn, som er gift med en kvinde, der stammer fra en familie bag en anden af landsdelens tidligere helt store slagterforretninger - nemlig Slagter Friis i Nakskov.

- De har snart tre børn, så det kan jo være, der kommer en slagter dér om nogle år, lyder det med det smil fra den foreløbig sidste slagter fra familien Nielsen i Sakskøbing.

Ny slagter er klar

Der er reception fra klokken 13 til 14 fredag 26. januar hos SuperBrugsen i Sakskøbing for butiksslagter Bjarne Nielsen, der går på pension.

Det bliver Christian Seiding, Bjarne Nielsens gamle "vaskedreng" i Søndergade, der nu skal overtage ansvaret som den snart pensionerede butiksslagters afløser i slagter-afdelingen hos SuperBrugsen.

  • Bjarne Nielsen kom til SuperBrugsen i Sakskøbing i 2010 som slagtermester, og siden har han været med til mere end fordoble omsætningen på slagterafdeling og delikatessen. Fredag i denne uge er der afskedsreception i anledning af, at 67-årige Bjarne Nielsen skifter til fremover at være folkepensionist efter præcis 50 år som slagter inklusive læretid. Foto: Kim Møller Pedersen
Annonce
Guldborgsund

"Grænseoverskridende" rygter: - Det er 100 procent forkert

Guldborgsund

Begravelse blandt bøgetræer: Nu skal politikerne tage stilling

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Syg svane gjorde Tania urolig: - Den opførte sig fuldstændig vanvittigt

112

Personbil påkørte anden bil: Lige efter røg lastbil ind i dem begge

Sport

Skadesramte NFH pressede formstærke Ikast

Lolland

En sidste fest for konkursramte elever

Guldborgsund

"Grænseoverskridende" rygter: - Det er 100 procent forkert

Lokal nyt

Pengeregn over Lolland-Falster: Kvart milliard udbetalt

Lokal nyt

Drukner i vand: - Kan ikke huske noget lignende

Erhverv

Kan koste tusindvis af arbejdspladser, vurderer ekspertgruppe

Guldborgsund

Begravelse blandt bøgetræer: Nu skal politikerne tage stilling

Royal Run

Helt særligt, at kongen løber Royal Run i Fredericia netop i år: - Virkelig en appelsin i turbanen

Sport

TSØ-talenter viste sig flot frem: - Det er helt fantastisk

Sport

Stort drama i Maribo: Scorede afgørende mål i sidste minut

Politik

Tudetosset med afgifter, mener Susie Jessen

112

Afsløret efter færgetur: En palet af stoffer gemt i bilen

Indland

Medier: Udvalg vil anbefale afgift på højst 750 kroner per ton CO2

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Først skiftede hun parti og postnummer, nu vil hun stille op til kommunalvalget

Sport

Ole Jakobsen blev på bænken

Indland

Overenskomst sikrer ansatte i regioner lønstigning i april

Kultur

Kongen debuterer i Fredericias Royal Run: Flere brikker er faldet på plads nu - men der mangler et par store

112

Voldtægtsforsøg, trusler og psykisk vold: Nu fremstilles sigtet mand i grundlovsforhør

Maribo

Kraftig støj generer Barbara: Tung trafik buldrer gennem landsby

Guldborgsund

Afdød russer hyldes på lokal strand